Vic’s kitchen stories: van alles met vijgenbladeren

vijgenbladijs met aardbeien van victor de launay

Victor de Launay deelt in Vic’s kitchen stories zijn culinaire hersenspinsels en projecten. Van cider maken tot een BBQ bouwen. Soms met een recept, soms alleen het proces en vooral een kijkje in zijn keuken. Deze maand: van alles met vijgenbladeren.

Een houtoven duur? Nee hoor, Vic laat je zien hoe je er voor een schijntje zelf een bouwt voor de lekkerste homemade pizza.

Het geheim van vijgen

Een vijgenboom ruik je al op afstand! Een ongelooflijk aroma, voornamelijk afkomstig van één onderdeel: het blad. Vijgenblad is een geweldig ingrediënt en een lekker extraatje als de vijgenoogst tegenvalt. Je kunt er ook fantastisch mee koken!

Stap 1: vijgenbladeren plukken

SAFETY FIRST! Pluk voorzichtig of met handschoenen aan. Het sap van vijgen kan onder de invloed van zon vervelende irritatie opleveren. Was de bladeren na het plukken grondig.

Stap 2

VERS OF DROOG Droog de bladeren enkele uren in een (droog)oven op 60°C tot ze volledig zijn uitgedroogd. Bewaar tot gebruik in een luchtdichte verpakking.

Stap 3

VIJGENBLAD-OLIE Verhit 50 g vers vijgenblad met 250 ml druivenpitolie (of andere neutrale olie) in een pan enkele minuten op ± 70°C.

Stap 4

BEWAAR OLIE KOUD TOT GEBRUIK Maal het blad met de olie fijn met de staafmixer en zeef de olie in delen door een theezeefje. Druk zoveel mogelijk olie uit de pulp en zet direct koud tot gebruik.

Stap 5: vijgenbladeren als ijssmaak?

ZELFS IJS IS EEN OPTIE! Gebruik vijgenbladolie als smaakmaker door roomijs of laat wat (gedroogde) bladeren meetrekken in hete melk zoals je doet met vanillestokjes.

Stap 6: trek je vijgenbladeren in kokend water

ALTIJD LEKKER: VIJGENBLADTHEE Doe 2 (gedroogde) vijgenbladeren, 2 takjes verveine of munt en een takje rozemarijn in een theepot en overgiet met kokend water.

Stap 7

VIJGENBLAD = GOED IN HARTIG & ZOET Vijgenbladijs met aardbeien of vijgenbladolie bij de tomatensalade, het kan allemaal!

Hoe maak je vijgenbladlimonade?

Maak zelf frisse aanmaaklimonade met limoenrasp, limoensap, enkele (gedroogde)vijgen, vijgenblad en suiker. Kook enkele minuten, pureer, zeef en bewaar in de koeling tot gebruik. 

Vis in vijgenblad van de BBQ

Overgiet de vijgenbladeren met kokend water en laat uitlekken. Pak de vis(filet) samen met enkele schijfjes citroen in vijgenblad en gaar indirect op de BBQ.

Victor de Launay

Dit was al vroeg duidelijk: Vic gaat de keuken in. Na veel horecajaren en de opleiding Fooddesign volgde foodstyling en recept- en productontwikkeling. Vic: ’Een mooie mix waarin alles samenkomt en waarbij alles altijd draait om één ding: eten.’

TEKST & BEELD VICTOR DE LAUNAY.

vijgenbladijs met aardbeien van victor de launay