alles over COBB bbq: de tafelbarbecue die kan grillen, koken, bakken en roken

De COBB bbq is een kleine barbecue – al doet die term hem wat tekort – die met je meegaat naar de camping, het strand, park, je balkon, tuin of boot. Compact is-ie, in drie minuten heet en de buitenkant van het object blijft koel. Wat moet je nog meer weten over deze populaire bbq’s?

Want dat is de COBB, populair.

Lees ook: van kamado tot tafelgrill: zo kies je de beste barbecue

Wat is een COBB BBQ?

Wat we hierboven al schetsten: een verplaatsbare barbecue die lekker handzaam is.

Aan de binnenkant van de bbq kijkt, kun je daar een speciale briket plaatsen. Deze steek je aan en dat zorgt voor enorm veel hitte. Je hebt geen aanmaakblokjes meer nodig. Er omheen zit een mandje, die ervoor zorgt dat de barbecue aan de buitenkant koel blijft. Handig, want zo kun je hem tijdens het koken verplaatsen. Bijvoorbeeld als de wind opsteekt of het begint te regenen en je wat meer beschut wil gaan zitten.

De uitvinding komt uit Zuid-Afrika, waar ze wel van een goede ‘braai’ houden. Hier worden al langer maïskolven als brandstof gebruikt. Een maïskolf zonder maïs noemen ze er ook wel een corn-cobb. En dat verklaart meteen de naam van de barbecue.

Inmiddels zijn er COBB BBQ’s in talloze uitvoeringen. Groter, kleiner, op gas of juist op cobblestones (speciaal ontworpen briketten). Ook zijn er steeds meer merken op deze markt, met allemaal een iets andere werking of looks.

Wat kun je allemaal met een COBB BBQ?

Wat de Cobb-barbecue echt bijzonder maakt, is de veelzijdigheid van zijn kookmogelijkheden. Met de Cobb kun je niet alleen grillen, maar ook braden, roken, bakken en zelfs stomen. Het bevat een grillrooster waarop je vlees, vis, groenten en nog veel meer kunt bereiden.

Daarnaast kun je de Cobb ook gebruiken als een oven. Met de optionele accessoires, zoals een bakplaat of wok, kun je een scala aan gerechten bereiden en je culinaire creativiteit de vrije loop laten. Een taart bakken, pizza’s of juist een visje grillen: het kan allemaal.

Hou je niet van afwassen, dan zijn er aluminium inzetbakjes te koop die je COBB voor het grootste deel aan de binnenkant schoon houdt. Met een doekje kun je de bbq vervolgens snel en eenvoudig schoonmaken. Maar goed nieuws: de onderdelen zijn ook vaatwasmachine-bestendig.

Hoe efficiënt is zo’n bbq?

Een COBB BBQ gebruikt zijn energie zeer efficiënt. Je hebt maar een paar houtskoolbriketten of een cobblestone nodig om een uitgebreid maal te bereiden. Je kunt dus langer koken, met minder brandstof. En daarbij produceert die brandstof ook nog eens minder rook.

COBB BBQ kopen

Fotos-COBB-modellen-website-1-800x800

COBB BBQ vanaf € 179 via cobb.nl. Hierboven zie je de COBB Pro. Deze komt in diverse kleuren en wordt standaard geleverd met een basisplaat en een handvat. € 199 via cobb.nl.

Alternatieven:

SAfire bbq

safire cobb bbq

€ 169 via safireshop.nl

Petromax rocket stove

vaderdag cadeaus kookliefhebber

€ 149,99, o.a. bij bushcraftshop.nl

Recepten voor de COBB BBQ

Zoals gezegd, je kunt zo ongelofelijk veel bereiden op de COBB BBQ. Daarom hieronder een paar van onze beste lijstjes:

42x bbq recepten voor de perfecte avond

5x bavette bbq recepten: voor vlees vol smaak

22x salade voor bij de bbq