De echte vrijmarktcoryfee weet: een goede koek of plaattaart gaat als warme broodjes over de toonbank met Koningsdag. Want al die tientallen, honderden of duizenden bezoekers (afhankelijk van in welke plaats je bent) worden toch hongerig van al dat geslenter op zoek naar schatten. Doe er je voordeel mee. We delen onze 19 oranje recepten.
Ben jij van plan om dit jaar je hele hebben en houwe te verkopen? Of gaan je kinderen afscheid nemen van hun speelgoed? Daar kan prima een taart of blik koekjes naast. En verkoop je ze niet, dan heb je genoeg lekkers om de lange dag vol te houden.
Oranje recepten: taarten & cakes
Simpel & snel gemaakt: deze kruidige oranjekoek met een vulling van amandelspijs en sinaasappel, versierd met feestelijk oranjeglazuur. Een authentiek Hollands recept, ook zonder vulling verrassend lekker! Je bent er een half uurtje mee bezig, dan het deeg een uurtje laten rusten en dan kan de koek de oven in.Deze feestelijke meringuetaart met mascarponecrème en gekonfijte sinaasappel wil je ook maken.
naar receptDeze sinaasappelcake maak je af met custard: die zachte, romige, zoete saus van eieren, suiker melk of room. En die gember, god, wat lekker!
naar receptJa, de vlag kan morgen weer uit, we gaan weer koek happen en struinen over de vrijmarkt. Op de delicious. redactie bakken we vandaag alvast carrotcake met oranje-proof glazuur.
naar receptMudcake-weetjes: de klassieke versie wordt gemaakt met pure chocolade, maar in dit geval gebruiken we een hoge concentratie witte chocolade. De structuur is vrij stevig, dus niet luchtig en bijna fudge-achtig, zo smeuïg. Omdat witte chocolade snel verbrandt, gaar je deze mudcake op hele lage temperatuur. De smaak te pakken gekregen? Maak ook eens deze mudcake met mandarijnsiroop.
naar receptStaan er bij jou ook (vakantie)dranken in de kast die onaangebroken of half leeg blijven? Met zulke zomersouvenirs als Griekse metaxa maak je heerlijke toetjes. Zoete sinaasappel en rul van semolina maken ‘m niet alleen héél lekker: de presentatie met siroop, yoghurt & frisse munt is ook geweldig. Serveer er een ijskoud glaasje naast, zo houd je je vakantieherinneringen levend. En maak er een dansje bij. Santé! Of ga je toch voor deze sinaasappel-karamelcheesecake?
naar receptOp zoek naar een goed picknickgerecht? Ga dan voor deze zoete worteltjestaart. Een van de favorieten van de delicious. redactie.
naar receptMisérable met sinaasappelcrème is hét feestgebak in en rond Maastricht! Twee lagen luchtig amandelbiscuit met daartussen dikke sinaasappelcrème au beurre. Romig en fris tegelijk, kortom verrukkelijk! Maak deze makkelijke taart een dag van tevoren, dan smaakt hij nog lekkerder. Of ga voor deze sinaasappelcake met jeneverfrosting!
naar receptDit niet-te-zoete gebak is perfect om te verdelen bij een lekker koffie- of theemoment met vrienden en familie. De lemon curd die je bij de boterkoek serveert is ook heerlijk bij allerlei andere soorten gebak, scones bijvoorbeeld. Maak bijvoorbeeld deze taart met bosbessen en lemon curd.Amandelspijs is het lekkerst als je het een paar dagen tot een week laat rijpen. Je kunt ook kant-en-klaar amandelspijs gebruiken, dit is vaak te koop bij notenwinkels. Roer dan door 300 g spijs nog de citroenrasp, gember, venkelzaad en ei.
naar receptDeze sticky abrikoos-amandel-chocolade fudge zit vól goeds: gedroogd fruit, verse dadels, amandelspread en rauwe cacao. Proef de smaken van dit andere zoet maar eens. Lekker voor bij de koffie of als feestelijk dessert!
naar receptLet’s go nuts, want voor zoet uit het Midden-Oosten heb je wel een paar noten te kraken. Dus sla maar in die noten en organiseer een feest voor je zintuigen! Deze luchtige schuimtaart maak je zonder bloem (yes, helemaal glutenvrij) en vul je met amandelen en abrikozen. Zijdezachte ricotta-room on top en hij is extra speciaal dankzij halva.Halva is een zoete specialiteit uit het Midden-Oosten. Van oorsprong Arabisch: 'halwa' betekent zoet in het Arabisch. Gemaakt van gemalen sesamzaad, suiker, honing, noten als amandelen of pistaches en plantaardige olie. Dit recept komt uit het laatste nummer van delicious.. Bestel hem hier!
naar receptQui bien sûr, laat culinair redacteur en koekjesbakker Dosia Brewer maar los op klassieke Franse patisserie en ze bedenkt de ene lekkere twist na de andere. Neem deze millefeuille met friszure tamarinde en tropische passievruchten. Verrukkelijk en een plaatje voor het oog. Voor een supersnelle variant, maak je deze millefeuille van Janneke met witte chocolade.
naar receptGouden koekjes
Vól chocolade en lekker chewy: dat is het perfecte chocolate chip koekje. Gaat op tot de laatste kruimel!Bak ook deze Hollandse spritzen.
naar receptDeze heerlijke kokosmakronen maak je met slechts 4 ingrediënten. Easy does it!Kun je daarna meteen aan de slag met deze haverkoekjes.

Het ultieme Hollandse koekje: de sprits. Gouden tip: snijd de spritsen terwijl ze nog heet zijn, dat voorkomt gebrokkel.Maak ook deze fantastische chocolate chip cookies.
Deze amaretti morbidi – de bekende bitterkoekjes uit Italië – bak je snel en gemakkelijk: ideaal om een restje noten in te verwerken. In plaats van pistachenoten kun je ze ook maken met amandelen of hazelnoten.
Pistachenoten worden in de Italiaanse keuken veel gebruikt. Maak ook onze semifreddo met pistache.
Ons advies? Probeer chocoladeverleidingen vooral niet te weerstaan. Dat lukt toch niet. Dus geef gewoon eens toe aan deze koekjes bomvol pure chocolade. Neem de allerlekkerste chocolade die je kunt krijgen – een hoog cacaogehalte garandeert een diepe chocoladesmaak. Geef de brosse koekjes ten slotte een extra zilte hint met zout én verkruimelde pretzels. Dit vind je vast ook lekker: klassieke chocolate chip cookies.
naar receptMet delicious. hét bakboek! heb je een geweldig toevoeging aan de kookboekenkast en altijd inspiratie voor mooie cadeaus! Want zeg nou zelf: met homemade amandelkoekjes in een mooie doos maak je iedereen blij! Ook lekker: koekjes met anijs en gekonfijte gember!
naar receptLet's go nuts! Voor zoet uit het Midden-Oosten heb je wel een paar noten te kraken. Dus sla maar in die pistaches want je maakt er fantastische chewy repen mee. Deel ze uit of serveer zo'n zalige pistachereep naast een kop sterke koffie. Maak een zoet buffet en zet deze ma'amoul koekjes ernaast.
naar receptZijn onze oranjesoesjes niet mooi? Nog beter: ze smaken alsof er een engeltje…. Handig: de oranjesoesjes kunnen een dag van tevoren worden gemaakt, net als de citroenroom. Vul de soesjes vlak voor het serveren.
naar receptLees ook: Dit zijn de lievelingsgerechten van onze Willem-Alexander & Máxima

















