kruidige oranjekoek met een vulling van sinaasappel

oranjekoek-deliciousmagazine
vegetarisch
aantal 16 | taart, zoet | feestelijk | nederlands | vegetarisch
Simpel & snel gemaakt: deze kruidige oranjekoek met een vulling van amandelspijs en sinaasappel, versierd met feestelijk oranjeglazuur. Een authentiek Hollands recept, ook zonder vulling verrassend lekker! Je bent er een half uurtje mee bezig, dan het deeg een uurtje laten rusten en dan kan de koek de oven in.
Deze feestelijke meringuetaart met mascarponecrème en gekonfijte sinaasappel wil je ook maken.
voorbereiding1 hour
kooktijd35 minutes
oven40 minutes

Kookgerei

  • ook nodig: spuitzak met rond glad spuitmondstuk van ½ cm Ø

ingrediënten

gebak (16 stukjes)

  • 300 g bloem, gezeefd
  • 75 g koude boter, in blokjes
  • 175 g lichtbruine basterdsuiker,
  • 2 tl bakpoeder, gezeefd
  • 2 tl anijszaad*
  • 2 tl anijspoeder*
  • ½ tl nootmuskaatpoeder
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 ei
  • 100 g gekonfijte sinaasappel*, fijngesneden

vulling

  • 400 g amandelspijs, klein gesneden
  • rasp en sap van 2 biosinaasappels
  • 2 eieren

glazuur

  • 1 el oranjebloesemwater*
  • 250 g poedersuiker gezeefd evt. wat druppels oranje voedingskleurstof*

instructies

  • Meng in een ruime kom de bloem, boter, suiker, het bakpoeder, de specerijen en een snuf zout met de vingertoppen van één hand tot een fijn, kruimelig mengsel dat op zand lijkt. Voeg het ei, de gekonfijte sinaasappel en 2-3 el ijskoud water toe en vorm er snel een soepele deegbal van. Leg het deeg afgedekt 1 uur in de koelkast.
  • Meng het amandelspijs met de sinaasappelrasp en eieren tot een homogene, zachtere massa die dik smeerbaar is, dit kan ook in de keukenmachine. Gebruik het sap voor het glazuur.
  • Kook voor het glazuur het sinaasappelsap in tot de hoeveelheid van ± 2 el. Roer het samen met het oranjebloesemwater door de poedersuiker en klop tot een glanzend glazuur. Als het te dik is kun je nog 1-2 tl water toevoegen. Zet afgedekt weg  tot gebruik. Evt kun je het glazuur nog echt oranje maken met een paar druppels oranje kleurstof. Zet afgedekt tot gebruik weg.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken, vorm van elk een dikke, vierkante plak en rol elk op een dun met bloem bestoven werkvlak uit tot een vierkante lap van 15×15 cm. Leg een plak op een met bakpapier belegde bakplaat en bestrijk dik met het amandelspijs. Leg de andere plak daarop en druk licht aan.
  • Bak de koek 35-40 min. in het midden van de oven totdat deze helemaal gaar is en de bovenkant net goudgeel gekleurd. Laat de koek buiten de oven afkoelen.
  • Doe het glazuur over in een spuitzak, spuit een mooi grafisch ruitpatroon op de koek en laat drogen. Snijd de koek in vierkante of rechthoekige stukken.
Voedingswaarde:
calorieën: 210kcal
|
eiwit: 5g
|
vet: 19g
|
koolhydraten: 35g
auteur: delicious.
* Anijspoeder en anijszaad koop je bij de mediterrane supermarkt, biologische winkel en Aziatische winkels. Gekonfijte sinaasappel is te koop bij natuurwinkels en bij sommige notenzaken. Oranjebloesemwater is te koop bij de mediterrane winkels. Voedingskleurstof kun je kopen bij de meeste Aziatische winkels, sommige delicatessenzaken, gespecialiseerde bakwinkels en online.
 
RECEPT TRUDELIES SCHOUTEN. FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN. STYLING CYN FERDINANDUS. BEREIDING BART STUART. 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
oranjekoek-deliciousmagazine