Zet jij regelmatig kip uit de oven op het menu? Dat kunnen we goed begrijpen. Om de bekende slogan weer te gaan herhalen, is misschien wat flauw… Maar, kip is wel echt een veelzijdig stukje vlees. Kip dus. Uit de oven. Dit zijn onze favoriete recepten.
Zoveel wereldkeukens, zoveel soorten ovenkip. Begint het water je al in de mond te lopen als we het hebben over Marrokkaanse kip? Of juist Surinaamse kip? Hou je van pittig of juist een romige smaak? We zijn in ons archief gedoken en hebben van alles wat in onderstaande lijst gestopt.
Er is één onderverdeling: wil je drumsticks of filet in de oven klaarmaken of ga je voor een hele kip? In het laatste geval wil je wat verder naar beneden scrollen.
Hoe lang moet kip in de oven?
Hieronder vind je een schatting, maar controleer altijd of de kip goed gaar is.
Hele kip uit de oven: 20 minuten per 450 gram + 20 minuten extra op 180°C. Kipfilet: eerst aanbraden in de pan tot ze goudkleurig zijn en daarna 10 minuten op 180°C in de oven. Kippenpootjes: 35 minuten op 180°C.
Hoe weet je of kip gaar is?
Soms is alleen een kookwekker niet genoeg. Om er zeker van te zijn dat je kip gaar is, gebruik je deze methodes.
Kijken: Snijd in het vlees om te kijken of het door en door wit is (en niet roze). Kijk of er helder sap uit loopt. Steek een prikker in het dikste deel van de kip en vang in een theelepel wat van het sap op dat eruit loopt. De vogel is gaar als dit niet roze is.
Voelen: Steek een metalen spies in het dikste deel van de kip. Tel tot 5 en trek er weer uit. Als de spies gloeiend heet aanvoelt, is de kip gaar.
21 recepten kip uit de oven
Kipfilet, -vleugeltjes en drumsticks uit de oven
knoflookkip met pastinaakpuree
Voor deze heerlijke kip is de oven je beste vriend. Even voorbereiden en hup de oven in. Zo heb je alle tijd om de krant door te nemen bijvoorbeeld.
sappige kippenvleugels met sriracha, honing en gember
Kip blijft fantastisch en past in allerlei keukens. Van drumsticks met soja & steranijs tot kip met mosterd & salie of in een curry met kikkererwten & kokos: met kip wordt het vaak nét even lekkerder. Vandaag maken we lichtpittige, sappige kip met honing en gember.TIP: Geef wat uit aan verantwoord gehouden kip. Dat is iets prijziger, maar deze kippen hebben een beter leven gehad en dat proef je écht!
Om voor even in de Italiaanse sferen te komen, gaan we voor deze kip met parmezaankorst. Heerlijk malse kip in een krokant jasje. Taleggio is een Italiaanse kaas die goed smelt, ideaal voor een heerlijke vulling dus.
Deze kip wil je. Dus maak een uitstapje naar de Turkse supermarkt en sla flink Midden-Oosterse smaakmakers en verse kruiden in. Za’atar geeft een heerlijk comfort food-gevoel en citroen zorgt voor een frisse kick. Vergeet ook de dip niet!
Dit gerecht is fantastisch als je het in de oven bereidt, maar het is ook spectaculair op de grill. In stukken, met alleen maar vleugeltjes of geregen aan spiesjes. Het recept is afkomstig uit het boek Bijzonder Simpel van Alison Roman. Meer recepten van Alison Roman? We deelden eerder deze gekaramelliseerde pompoen met kokosgremolata.
Met de parmezaan-rozemarijnvinaigrette geef je de gevlinderde kip vleugels! Dit is een heerlijke traybake die je zowel in de oven kunt maken als op de barbecue.
Ontdek de charme van nieuwe smaken met deze pittige sojakip met maïs-zwartebonensalsa. Als je op de dag zelf niet veel tijd hebt, marineer de kip dan de avond van tevoren en bereid de salsa alvast voor. De cajunkruiden geven het gerecht een sterke, pittige en licht gerookte smaak.
Chermoula is een kruidige Noord-Afrikaanse marinade die je ook meteen als saus kunt gebruiken. Superlekker bij vlees van de barbecue, dat door een stukje vlammen-magie sowieso al extra goed smaakt. Het vleugje rook en die nét geschroeide grillstreepjes geven het vlees een ultiem zomerse boost. Dus steek je BBQ aan en ga voor die smokey perfectie! De rest van de zomer buiten koken? Met deze 42 recepten heb je inspiratie genoeg!
Wees niet bang om de kippendijen flink te blakeren (zorg wel voor een goed geventileerde keuken) – dit zal aan de al sprankelende dressing een intense smaak toevoegen en voor een zeer pittige eetervaring zorgen. Dit gezegd hebbend, kunt u de kippendijen ook in de oven grillen, of ze eventueel door kippenborst vervangen. Gebruik een keukenschaar om de botjes wat gemakkelijker uit de dijen te halen, of vraag de slager dit voor u te doen, zorg wel dat het vel heel blijft. U kunt ook zonder probleem de clementines door sinaasappelpartjes vervangen; het gerecht is dan net zo lekker.
Vijgen kun je zowel met zoete- als hartige gerechten combineren. Omdat ze zo fijn zijn delen we deze week flink veel recepten ermee. Deze ovenschotel met kip breng je op smaak met pancetta, ui, tijm, bouillon, witte wijn en gekaramelliseerde vijgen.
Kip uit de oven met bloemkool en parmezaanvinaigrette
Laten we eerlijk zijn: deze kip uit de oven kan ook prima op de bbq. Hoe je het ook wendt of keert, zorg wel dat je hem eerst even vlindert. Waarom? Een hele kip garen kost je al snel meer dan een uur. Daarbij loop je het risico dat-ie niet overal even gaar is, of dat er stukken kip juist wat droog worden. Knip je de kip eerst open, dan heb je dat probleem niet. Vlinderen noemen we dat. Zo zorg je ervoor dat de kip sneller gaar is op de bbq of in de oven. Hier vind je een video met een simpele techniek om een hele kip te vlinderen.
kip uit de oven met tamari & ahornsiroop en gemberquinoa
Tamari is een van de basissauzen in Japan en wordt gemaakt van sojabonen. Doordat er geen tarwe in verwerkt is, smaakt de saus minder zoet dan andere sauzen. Zo ook in combinatie met deze kip uit de oven.
Kers is een fijn ingrediënt dat elk gerecht – zoet én hartig – glans geeft. Kip die je vult met verse kruiden, zout spek, frisse citroen en zure kersen brengt direct een feestgevoel op tafel.
gebraden kip met zeewierpesto uit Van Bovens leftovers
Eten weggooien doet Yvette van Boven liever niet. Goed eten weggooien is namelijk eeuwig zonde! Haar nieuwste boek Van Bovens leftovers staat daarom helemaal in het teken van leftovers. In delicious. magazine nummer 9, waar Yvette gasthoofdredacteur van is, delen we een aantal recepten uit haar nieuwe boek, waaronder deze gebraden kip met zeewierpesto. Een echte familiefavoriet en toprecept voor etentjes. Lekker met gekookte aardappeltjes erbij.
Stuk voor stuk hebben ze een heerlijk goudbruin knapperig korstje, waar je gelijk je tanden in wilt zetten. En het hele huis ruikt verrukkelijk… ovengerechten. Meestal kost het bereiden ervan nog geen half uur. Daarna gaan ze de oven in. Dus alle tijd voor een spelletje met de kinderen of om de krant te lezen… Kies bijvoorbeeld voor een hele kip met zoete aardappel en citroen. En dat is niks om voor terug te schrikken…deze maak je zó.
Dol op chickies (een biologische of course)? Probeer deze dan eens: gebraden in de oven, gevuld met frisse citroen en tijm. Serveer er een overheerlijke, zelfgemaakte knoflookmayo bij. Kiplekker!
Wil je indruk maken op je gasten tijdens het kerstdiner? Maak dan deze gebraden kerstkip. Doordat je vadouvanboter onder en op de huid aanbrengt blijft het vlees heerlijk sappig. Wil jij weten waar dit kippetje vandaan komt? Ga dan naar www.kerstkip.nl . Daar kun je een kijkje achter de schermen nemen en meteen zo’n lekkere kip bestellen!