Hoe uniek een keuken ook is, één ingrediënt is overal ter wereld ontzettend geliefd: tijd. Het zorgt dat goede ingrediënten kunnen transformeren tot iets beters. Eenvoudige tomaten worden volzoet, harde groenten worden zacht en de meeste stugge stukken vlees worden soepel en mals.
Ook de italianen zijn meester in spelen met tijd en zetten dit essentiële element moeiteloos naar hun hand. Geen wonder dus, dat Italiaanse stoofgerechten zo geliefd zijn! We hebben de lekkerste recepten voor je op een rijtje gezet.
Stoofgerechten vormen een belangrijk onderdeel van de Italiaanse keuken en kennen een rijke geschiedenis. In Italië worden stoofvleesgerechten stufati genoemd. Vaak zijn ze afkomstig uit Noord-Italiaanse regio’s zoals Piemonte en Lombardije.
De geschiedenis van stoofvlees in de Italiaanse keuken gaat terug tot de Middeleeuwen, toen het koken van vlees in een stoofpot een populaire manier was om voedsel te bereiden. We mogen low & slow dan helemaal van nu vinden: langzaam garen op een lage temperatuur is al eeuwen dé truc om vlees mals en sappig te maken.
Op deze manier konden zelfs de minst populaire stukken toch de ster van de show worden en kwamen ze op gelijk niveau met een juicy costata de manzo. Ook werd vlees hierdoor langer houdbaar gemaakt, wat in een tijd vol ronddolende ziektekiemen een zeer welkome oplossing was.
Die nood werd een deugd, want door deze bereidingstechniek ontstond een compleet scala aan nieuwe smaken en combinaties. Een van de bekendste Italiaanse stoofvleesgerechten is ossobuco, dat oorspronkelijk uit Milaan komt. Dit gerecht wordt gemaakt van kalfsschenkel en wordt gestoofd met tomaten, ui, wortel, bleekselderij en kruiden, en wordt meestal geserveerd met risotto alla Milanese.
Maar de italianen stoven meer dan alleen vlees! Het assortiment aan groenten en peulvruchten die het land rijk is leent zich ook uitstekend voor een pruttel-sessie op het fornuis. Wat dacht je van fritedda? Dat is een makkelijke, verfrissende stoof die je volstopt met verse voorjaarsgroenten – ok, én een beetje wijn.
Italiaanse vega(n) stoofgerechten zitten bomvol smaak en kunnen als bijgerecht of hoofdgerecht geserveerd worden. Vaak zijn ze voedzaam en gezond, perfect voor koude maanden of drukke weken waarin je een hoop van je lichaam vraagt!
In Italië zet men stoofpannen op het menu (én het vuur) tijdens de koudere maanden van het jaar, wanneer stevig, warm en vullend voedsel populair is. Ze worden meestal geserveerd als hoofdgerecht, vergezeld door pasta, aardappelpuree of polenta als bijgerecht.
Een goede ragù laat pasta en polenta meteen stralen. Maak deze ragù van pancetta, varkenssaucijs en witte bonen met polenta en pecorino daarom op een gure dag. Het is de beste remedie tegen kouden handen en hongerige magen! Glaasje rood erbij en niemand kan je meer wat maken.
Laat je niet misleiden door de bereidingstijd: dit gerecht is juist je allerbeste vriend wanneer je een druk bestaan hebt. Je hoeft kip alleen maar even de oven in te schuiven en de saus op het vuur te zetten. Terwijl alles gaart heb jij je handen vrij voor klusjes, spelletjes of… Beide! Nog praktischer: maak de kip een dag van tevoren, dan hoef je alleen nog maar te plukken, te roeren en te serveren. Buona cena!
Een goede ragù laat pasta meteen stralen. Maar hoe maak je deze Italiaanse topsaus eigenlijk? Alles valt of staat met de basis: soffritto, een mengsel van ui, knoflook, wortel en kruiden en natuurlijk een flinke snuf amore. Tip: bestel de runderwangen bij je slager en begin minstens 3 uur van tevoren aan dit recept.
bruine bonen ‘con ragu’ met peterselie- crème fraîche
Comfortfood verwarmt je en geeft je de juiste energie om de winter lekker door te komen. Dit recept voor bruine bonen ‘con ragu’ is dan ook perfect voor deze koude(re) dagen. Tip: de huisgemaakte gehakt-tomatensaus is zonder de bonen ook heerlijk bij penne of papardelle pasta!
TIP Maak het recept klaar tot en met stap 3. Maar voeg de doperwten pas voor het serveren toe. Warm voor het bereiden de jus en de lamsschenkels weer even door voordat je het gerecht gaat gratineren. Nog zo'n lekker recept om mee te vertagen: gestoofde ossenstaart met polenta en gestoofde radicchio.
Weer zo'n lekkere stoofpot: ossobuco. Een klassiek Italiaans hoofdgerecht met botermalse kalsschenkels. Maak de ossobuco 1 dag eerder; alleen de worcestersaus voeg je vlak voor serveren toe. Laat de stoof volledig afkoelen en bewaar in de koelkast. Verwarm de ossobuco gloeiend heet in de oven en maak de saus op smaak af. Deze saffraanrisotto (zonder de vis en zeekraal) smaakt er fantastisch bij.
Wij hebben een diep gewortelde liefde voor pasta. Een daarvan is pasta sugo bugiardo; wat letterlijk ‘bedriegerssaus’ betekent. Waarom? Omdat er geen rundvlees, maar varkensworst in het gerecht gaat. Maar: hij doet absoluut niet onder voor een klassieke pasta bolo met rundergehakt. Proef zelf maar!
Traditionele ossobuco wordt meestal in een tomatensaus bereid. Onze versie heeft een saus met verjus of witte wijn en venkel. Eventuele restjes vlees kun je in flinters uiteentrekken en samen met de groenten en een beetje extra vergine olijfolie verwarmen in een pan met dikke bodem. Eet deze saus met gekookte pasta, bijvoorbeeld penne of fusili.
In deze bonenschotel gaat een flinke dosis verrukkelijke bonen, maar wat zijn de verschillen hiertussen? Limabonen, ook wel olifants- of boterbonen zijn grote witte bonen. Ze komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en hebben een romige smaak. Kidneybonen komen uit Midden-Amerika en smaken licht zoet.
lamsschenkels met tomaat, rozemarijn en borlottibonen
Stoven in wijn en bouillon geeft de lamsschenkels extra veel geur en smaak. De voorbereiding is maar een halfuurtje, daarna moet het vlees drie uur stoven en wordt het botermals! De schenkels krijgen een kick als je last minute gremolata toevoegt van citrusschil, peterselie en gehakte knoflook.
Deze tagliatelle met lamsbolognese is vol smaak, met bijzondere twist en tóch gewoon voor doordeweeks. Je maakt hem namelijk met maar 10 ingrediënten en het staat binnen 30 minuten op tafel. Beloofd!
Een heerlijke mix van verse mosselen, witvisfilet, calamari en garnalen.. Alle ingrediënten zitten in één pan en tóch is deze fregola met zeefruit en tomaten alles behalve saai.
fritedda: stoof van tuinbonen, doperwten en artisjok
Onverwacht verrukkelijk is dit Siciliaanse groentegerecht vol geur en kleur. Je maakt hem met voorjaarsgroenten als verse tuinbonen, erwtjes en artisjokken. Neem de kleine violette artisjokken, die snijd je makkelijk in plakjes. Probeer ook eens beenham met frisse kruidencrème.
Een goedgevulde groentestoof staat garant voor comfortfood. Kies verse groenten en kruiden en een stevige basis als wijn, cider of bouillon en je oogst succes. Hier komen geen vleesvervangers bij kijken, aan deze voedzame groentestoof heb je genoeg!In tomatensaus garen groenten wat minder snel dan in water of bouillon. Dat komt omdat tomatensaus zuur is en zuur verlengt de gaartijd. Tegelijkertijd krijgt het gerecht zo wel meer tijd om goed op smaak te komen.
andijvie met kikkererwten jonge knoflook en gedroogde olijven
delicious.friend Yolanda van der Jagt geeft andijvie een stoere bereiding: gestoofd in de oven, samen met kikkererwten, jonge knoflook en gedroogde zwarte olijven. Yolanda: ‘Een goed kwaliteit grote kikkererwten haal ik bij Turkse of Marokkaanse winkels. Daar haal ik ook zwarte gedroogde olijven. Die hebben een andere smaak dan olijven uit het water en een stevigere structuur. Aangewezen op de supermarkt? Neem dan Griekse kalamata-olijven, die zijn ook vol van smaak.’
italiaanse bonenschotel met oesterzwammen en gremolata
De Italianen zetten vanaf oktober veel bonen op het menu en ze hebben ook een overvloed aan pompoen en aubergine. En laten wij dat alles nou helemaal niet vervelend vinden om tijdens deze gure herfstdagen op tafel te zetten.