wortelsalade met krokante polenta en pestodressing

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Deze heerlijke salade zit vol wortel. De krokante polenta, pestodressing en walnoten maken de salade af. De uitgesproken smaken, bijna nootachtig, zijn heerlijk!

Probeer ook deze salade met paneer, linzen en mangochutney!

wortelsalade met krokante polenta en pestodressing

bijgerecht (8 personen) of hoofd- of lunchgerecht (4 personen) – v

600 g regenboogwortelmix
1-2 el milde olijfolie
100 g walnoten
2 el honing
½ tl zoutvlokken
300 ml groentebouillon
100 g polenta
125 g parmezaanse kaas, waarvan 50 g geraspt
50 g mosterdsla
50 g rucola

pestodressing
25 g basilicum
15 g parmezaanse kaas
15 g pijnboompitten
½ teentje knoflook
2 el witte wijnazijn
75 ml zonnebloemolie
50 ml extra vierge olijfolie

VOORBEREIDEN

Kan 1 dag van tevoren.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Schil de wortels. Snijd de dikke wortels in de lengte doormidden. Hussel ze om in een kom met wat olijfolie en bestrooi ze met peper en zout. Spreid uit op een bakblik en rooster de wortels 25 min. in het midden van de oven. Laat afkoelen, dek af en bewaar koel.

Verhit de noten en honing een paar minuten in de koekenpan tot de honing karamelliseert.
Roer de zoutvlokken erdoor en leg de noten los van elkaar op een stuk bakpapier, laat afkoelen.

Breng de groentebouillon aan de kook en roer de polenta erdoor. Blijf roeren tot een dikke pap ontstaat. Draai het vuur laag en gaar de polenta 15 min. op laag vuur. Roer regelmatig door. Haal de pan van het vuur en schep de 50 g geraspte parmezaanse kaas erdoor.

Stort de polenta op een bakblik in een laag van ± 1½ cm dik. Laat afkoelen, dek af en bewaar koel.

BEREIDEN
Begin 20 min. van tevoren.

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Hak de gekaramelliseerde noten grof. Was en droog de sla.

Snijd de polenta in blokjes. Verhit een paar eetlepels olie in de koekenpan en bak hierin de polentablokjes rondom bruin in ± 5 min.

Verdeel de sla over een schaal en verdeel de wortels ertussen. Leg de gebakken polentablokjes erop. Lepel de pestodressing erover, bestrooi met de noten en schaaf de rest van de parmezaan erover.

Pestodressing

VOORBEREIDEN
Kan 1 dag van tevoren. Pureer alle ingrediënten tot dunne pesto. Breng op smaak met peper en zout. Bewaar afgedekt in de koelkast en klop even door voor gebruik.

Voorbereiden ± 35 min. / oven ± 25 min. Bereiden ± 20 min. + evt. op kamertemperatuur laten komen.

RECEPTEN EN BEREIDING EKE MARIËN FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JET KRINGS BEWERKING DOSIA BREWER

wortelsalade-delicious

Meer artikelen

aardappel- bonensalade met geitenyoghurt

  aardappel-bonensalade met geitenyoghurt Aantal 4 | hoofdgerecht | | familietijd | hollands | Janneke Philippi kookt zoveel mogelijk met seizoensgroenten van het land. Deze