cocottes met knoflook, gerookt paprikapoeder, mascarpone en ricotta

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Cocottes zijn een van de lekkerste manieren om een eitje te eten. Ook kun je er makkelijk funky smaken aan toevoegen. Zo kun je citroen- en sinaasappelrasp aan de mascarpone toevoegen, of zelfs vanille, maanzaad of fijngesneden ansjovis met knoflook. In deze versie zit veel knoflook, maar je kunt ook minder nemen.

cocottes met knoflook, gerookt paprikapoeder, mascarpone en ricotta

ontbijt- of lunchgerecht (4 personen)

peperoncino olijfolie of chiliolie
2-4 teentjes knoflook, geperst
½-1 tl gerookt paprikapoeder
2 el mascarpone
2 el ricotta
4 (boeren of bio) eieren
2 el fijngesneden peterselie
evt. zuurdesembrood Franse stijl en groene salade met pittige mosterddressing voor erbij
ook nodig: 4 ramequins van 8 cm Ø

Verwarm de oven voor op 180°C. Druppel wat peperoncino olijfolie in elke ramequin. Roer de knoflook met het paprikapoeder en wat zout door de mascarpone en ricotta. Als het erg stevig is, kun je het met 1-2 tl melk wat losser roeren. Verdeel het ricottamengsel over de ramequins en druk in elk in het midden een holletje. Breek boven elk holletje voorzichtig een ei. Dek ze af met een stukje aluminiumfolie.

Zet de bakjes in een ovenschaal gevuld met een laag kokend water, zodat de bakjes au bain marie kunnen garen. Bak de cocottes 10 min. in het midden van de oven. Besprenkel met nog een klein beetje peperoncino olie, en evt. nog wat grof zout en de fijngesneden peterselie. Serveer evt. met Franse stijl zuurdesembrood en een groene salade met een pittige mosterddressing.

Bereiden ± 25 min. / oven ± 10 min.

cocottes