9 x meer powerfood

Tips en Tricks Powerfood

Voor de trek, voor de lekker, voor je lijf. Volg deze 9 tips op en houd je energiepeil hoog.

Gezonde trek tussendoor? Maak eens edamameboontjes. Die zitten propvol proteïnen en vezels. Kort koken, af laten koelen en serveren met een beetje zout. Je eet alleen de bonen in de peultjes. Je koopt ze bij de toko (in het vriesvak).

Zelf sojamelk maken? Week dan sojabonen, maal ze fijn met water en zeef ze dan door een kaasdoek. In Azië gebruiken mensen kleine sojamelkmachines om het nog makkelijker te maken. Sojamelk bevat net zoveel proteïnen als koemelk, maar geen calcium.

Goede olijfolie kopen? Neem altijd extra vierge, de meest pure, koudgeperste olie zonder toevoegingen. Kies een donkere fles (doe er eventueel papier of folie omheen) en bewaar hem op een koele plek. Olie oxideert snel door warmte en licht, daardoor verliest hij vitamine E, kwaliteit en smaak. Tip: een capsule vitamine E in je fles olijfolie voorkomt oxidatie en maakt hem langer houdbaar.

Wakame, arame, nori: groen uit de zee is goed voor je. Een superfood-cadeautje van moeder natuur. In steeds meer supermarkten vind je tegenwoordig een schap met Japanse producten: miso, noodles en zeewier. Zeewier bevat meer mineralen dan elk ander soort voeding, kan 10x meer clacium bevatten dan melk en tot 8x meer eiwitten dan vlees.  Voeg nori toe aan soep, strooi het over salade of een rijstgerecht.

Van geurige gerechten eet je minder! Onderzoek van het Wageningen University & Research Centre toont aan dat hoe sterker de geur van een product, hoe kleiner de happen die je neemt zijn. En hoe kleiner de hapjes, hoe minder je eet. Ook vermoeden de onderzoekers dat de inname met 5 tot 10 procent vermindert zodra je extra geur aan eten toevoegt. Maak je genietgerechten dus nog smakelijker met veel kruiden!

Je haat ze of bent er dol op… de zilverkelurige ansjovisjes. Hoe dan ook, met B3, selenium, calcium, ijzer en omega-3 vetzuren zijn ze wél heel goed voor je. Gebruik ze i.p.v. zout eens door tomatensaus of saladedressing. Te zout of te fishy? Spoel ze af met water en laat ze een kwartiertje uitlekken.

Paddenstoelen zijn zoveel meer dan calorie-arme pizzaversiering. Champignons, shiitakes, oesterzwammen en cantharellen zijn een bron van mineralen (o.a. selenium, magnesium) en vitaminen. Maar vooral brengen ze smaak! Neem eens een desemboterham met gebakken shiitakes in sesamolie (aanrader!) of voeg ze toe aan je lunchsalade.

Tijd voor kool! Want dit powerfood is een uitstekende basis voor een herfstmaaltijd en de lijst met voordelen is lang. Kool bevat veel vitamine (vooral C) en minerealen, zit vol met vezels (goed voor je spijsvertering), levert antistoffen voor infecties, is goed voor je huid, maag en zenuwstelsel, verlaagt je cholesterol, lijkt preventief te werken tegen kanker en geeft je bakken met energie.

Die groene, ietwat bittere selderijstengels bevatten veel meer dan alleen water en zijn goed voor je. Vanwege de hoge concentratie vitamine C en de gunstige invloed op ontstekingen en infecties is selderij fantastisch voor je immuunsysteem. De combinatie kalium & sodium helpt overtollig vocht afvoeren uit je lichaam. De mineralen calcium, magnesium en kalium helpen de bloeddruk reguleren.

Meer powertips vind je in het delicious.powerfoodnummer!

 

powerfood