kaaskroketjes met ham en chipotlemayonaise

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Zo tegen het einde van de middag verlangen we naar een snack. En dan vooral naar deze ultieme ham-kaaskroketjes met huisgemaakte chipotlemayonaise.

Maak ook eens deze borrelhapjes.

ham-kaaskroketjes met chipotlemayonaise
hapje | 16-18 stuks

250 g bloemige aardappelen, geschild, in grote stukken
15 g boter, in stukjes
½ prei (alleen het wit), fijngesneden
1 el tijmblaadjes
1 tl oreganoblaadjes, fijngesneden
1½ el crème fraîche
40 g Spaanse jamon of andere rauwe ham, fijngesneden
1 l zonnebloemolie om te frituren
75 g bloem, gemengd met wat zout en peper
1 ei, losgeroerd
75 g panko (of paneermeel)

bechamelsaus
25 g boter, in blokjes
25 g bloem
250 ml melk
100 g edammer of goudse kaas,  grof geraspt

chipotlemayonaise
150 ml mayonaise
1 tl fijngesneden chipotlepepers in adobosaus (blikje)* of meer naar smaak
limoensap, naar smaak

Stap 1
Kook de aardappels in een pan met licht gezouten koud water in 15-20 min. gaar.  Giet af, schep ze terug in de pan en laat ze al omscheppend 30 sec. uitdampen op laag vuur. Pureer ze en houd ze warm.

Stap 2
Smelt intussen de boter in een steelpan op matig vuur en schep de prei hierin 3 min. om. Voeg de tijm en oregano toe en schep nog 1 min. om. Zet weg tot gebruik.

Stap 3
Smelt in een andere steelpan de boter voor de bechamelsaus op matig vuur. Strooi de bloem erover en roer dit mengsel in 2-3 min. glad en gaar. Klop met een garde beetje bij beetje de melk erdoor en verwarm al roerend 8-10 min. tot glad een gladde gebonden saus. Roer de kaas erdoor en laat smelten. Voeg zout en peper toe en meng de bechamelsaus door de gepureerde aardappels. Voeg de crème fraîche, ham, het preimengsel en zout en peper toe. Doe het mengsel in een spuitzak met gladde spuitmond van 2 cm Ø.

Stap 4
Leg een vel plasticfolie op je werkvlak en spuit in het midden een streep van het mengsel van 2½ cm dik en ± 30 cm lang. Rol de folie voorzichtig op zodat je een dikke rol krijgt. Draai de uiteinden stevig dicht. Maak zo nog 2 rollen. Laat op een dienblad ± 1 uur opstijven in de diepvries.

Stap 5
Meng alle ingrediënten voor de mayonaise in een kom en voeg wat zout en peper toe. Zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.

Stap 6
Vul een (frituur)pan voor de helft met olie en verhit deze op 170°C (een blokje brood kleurt hierin in ± 30 sec. goudbruin). Neem de pureerol uit het folie en snijd in zes stukken. Zet drie diepe borden klaar met het bloemmengsel, de eieren en het paneermeel.

Stap 7
Wentel de kaaskroketjes achtereenvolgens door de bloem, de eieren en het paneermeel en schud het teveel af. Bak de kroketjes met een paar tegelijk in 3-4 min. goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer ze met de chipotlemayonaise.

* Chipotlepepers in adobesaus zijn te koop bij winkels met Mexicaanse gerechten of online te bestellen.

Bereiden ± 1 uur / opstijven ± 1 uur.

RECEPTEN MATT MORAN TEKST HEIDI FINNANE FOTOGRAFIE JEREMY SIMONS, NICK WILSON (PORTRETFOTO)  STYLING BERNI SMITHIES BEWERKING DOSIA BREWER

del_012017_cover_shopNóg meer delicious.recepten ontvangen? Bestel nummer 1 van delicious. vóór 16:00 uur en krijg deze morgen al thuisgestuurd.

kaaskroketjes

Meer artikelen

aardappel- bonensalade met geitenyoghurt

  aardappel-bonensalade met geitenyoghurt Aantal 4 | hoofdgerecht | | familietijd | hollands | Janneke Philippi kookt zoveel mogelijk met seizoensgroenten van het land. Deze