nr.1 foodmagazine

salade met ossenhaas en munt

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Gek op de sterke smaken uit zuid-oost Azië? Chilipepers, limoen, citroengras, Thaise basilicum en munt… ze komen allemaal voorbij in deze knappe salade met ossenhaas.

salade met ossenhaas en munt

voor- of hoofdgerecht | 4 personen

2 el jasmijnrijst
2 rode chilipepers
1½ el kokossuiker
rasp en het sap van 1 (bio)limoen
2 el vissaus
4 (banaan)sjalotten, in dunne ringetjes
1 stengel citroengras (alleen de binnenste bladeren), in ragfijne ringetjes of geraspt
1 snackkomkommer, in lange schuine plakken geschaafd
2 struikjes minipaksoi, bladeren losgehaald, geblancheerd, uitgelekt
100 g peultjes, afgehaald, in reepjes, geblancheerd, uitgelekt
grote handvol van elk: Thais basilicum en muntblad
1 el arachideolie
400 g ossenhaassteak
75 g geroosterde pinda’s, grof gehakt

Verwarm de oven voor op 180 °C. Zet een koekenpan op middel- hoog vuur en rooster de rijst al omscheppend 2-3 min. tot hij goud- geel en geurig is. Stamp de rijst in een vijzel met een stamper tot grof poeder; zet opzij.

Hak voor de dressing 1 chilipeper fijn en doe hem in een kom met kokossuiker, limoenrasp en -sap en vissaus en klop tot de suiker is opgelost. Zet opzij.

Snijd de overgebleven chilipeper in fijne ringetjes en doe ze in een grote kom. Voeg de sjalotringen, citroengras, komkommer, paksoi, peultjes, basilicum en munt toe en vermeng alles. Zet opzij.

Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog tot hoog vuur en bak de steak, regelmatig kerend in 3-4 min. rondom bruin. Leg hem op een met bakpapier beklede grillpan en rooster hem in nog
6-8 min. medium/rood. Neem de pan van het vuur. Laat het vlees afgedekt met aluminiumfolie 5 min. rusten.

Snijd het vlees in dunne plakken en doe ze met de helft van de gemalen rijst bij de salade. Roer het bakvocht uit de pan bij de dressing en meng deze door de salade. Schep hem op een serveer- schaal en bestrooi met de pinda’s en overgebleven gemalen rijst.

Bereiden ± 30 min. / grillen ± 4 min.

RECEPT VALLI LITTLE FOTOGRAFIE JEREMY SIMONS STYLING DAVID MORGAN

Bestel delicious. Feel Good Food hier in onze webshop voor nóg meer gerechten waar je gelukkig van wordt. 

salade-ossenhaas-delicious