bietensoep met room en munt

Een pan bietensoep op het vuur doet het altijd goed: als lichte lunch na een rijkelijk ontbijt, als opwarmertje na een stevige wandeling, als verfijnde amuse om de smaakpapillen te prikkelen voor al dat lekkers dat komen gaat of ‘gewoon’ als warm voorgerecht. Heel handig: maak de soep nu, eventueel meerdere porties, en bewaar de soep in de diepvries.

Als vegetarische lunch serveer je de bietensoep in mooie kommen met een tosti met Hollandse geitenkaas en wilde honing. Na de wandeling warm je wat plakjes ambachtelijke rookworst in de soep mee, en vergeet een scheutje rode wijn niet! Als amuse breng je het bietensoepje op smaak met een shot wodka en versgemalen chilipeper, schenkt h’m in kleine (likeur)glaasjes en maakt de glaasjes af met wat zure room en een topje verse munt. Voor het voorgerecht schep je de soep in feestelijke diepe borden, legt er een plukje rucola in en strooit er nog wat Hollandse garnaaltjes of geplukte wilde krab over. Het zoete accent van een gegrilde coquille combineert overigens ook subliem bij de zachtzoete rode biet. Heel feestelijk staat een klein glaasje crème fraîche naast zo’n diep bord, zodat elke gast zelf zijn soep kan verrijken met een dotje room.

bietensoep met room en munt
voorgerecht, lunch of amuse (4-8 personen)

1 el olijfolie
1 sjalot, zeer fijngesneden
500 g gekookte rode winterbietjes, in blokjes
1 liter groentebouillon
scheutje rode wijn of wodka
zure room, verse munt

Verhit de olie in een (soep)pan en fruit de sjalot. Voeg de rode biet toe en bak 1 min. zachtjes mee. Schenk de bouillon langs de rand in de pan en breng de soep aan de kook. Kook de soep op laag vuur 15-20 min. Neem de pan van het vuur en pureer de bietensoep.

Voor een bietenbouillon pureer je de soep niet maar zeef je de soep, de bietjes kun je bewaren voor in een salade met (wild)paté. Voeg aan de soep of bouillon zeezout en versgemalen (chili)peper naar smaak toe. Maak de soep vlak voor je aan tafel gaat af met een scheutje rode wijn of wodka en schep er een beetje zure room in. Steek er een blaadje geurige verse munt in.
Bereiden 30 min.

bietensoep-delicious