Ben je op zoek naar een budgetvriendelijke en gezonde groente om mee te koken? Dan moet je de witte kool hebben! Van een fris-zoete zomerse salade tot een warme winterse stoof, witte kool kun je bijna overal voor gebruiken.
Het is een populaire koolsoort die behoort tot de Brassica-familie, net als broccoli, spruitjes en bloemkool. Het is een ronde kool met dichte, gladde bladeren die variëren van lichtgroen tot bijna wit.
Ondanks dat het een echte wintergroente is, kun je deze het hele jaar door kopen in de supermarkten. Let er bij het kopen van kool op dat hij mooi gesloten is en de bladeren er fris uitzien. Ze moeten als het waren kraken.
Zuurkool
Wist je dat zuurkool gefermenteerde witte kool is? Door de kool te zouten, in een vat te doen en onder druk weg te zetten, gaat de kool verzuren. Dit was vroeger een manier om de kool te bewaren. Tot op de dag van vandaag wordt er nog steeds zuurkool gegeten. Niet omdat het lang en makkelijk te bewaren is, maar gewoon omdat het lekker is.
Waar gebruiken we witte kool voor?
Witte kool wordt voor allerlei gerechten gebruikt. Voorgerechten, hoofdgerechten, bijgerechten, warm of koud, je kunt het overal in gebruiken.
Rauw – witte kool wordt veel rauw gebruikt in salades en coleslaw. Het is erg knapperig en het heeft een milde smaak. Dit maakt dat het een perfect basis is voor salades.
Gekookt of gestoofd – Je kunt witte kool perfect als bijgerecht serveren. Stoof het bijvoorbeeld en voeg wat boter, zou en peper toe en je hebt een simpel, maar lekker bijgerecht.
Wokken – Voor een wok is het ook heerlijk. Snij het in groffe stukken en wok het lekker mee.
Fermentatie – Zoals we al eerder bespraken kun je de groente fermenteren. Dan wordt het zuurkool en kun je er heerlijk ovenschotels en stamppotten van maken.
Soepen en stoofschotels – Zoals je hier boven ziet kun je de groente overal aan toevoegen. Zo ook aan soepen en stoofschotels. Vaak wordt het aan wat stevigere soepen toegevoegd.
Wist je dat?
We kennen allemaal de uitspraak ‘Groeien als kool’ wel. Deze uitspraak gebruiken we niet zomaar. Kool is namelijk een groente die heel snel groeit. Het record van de zwaarste witte kool ooit geteeld, staat op ruim 63 kilo! Deze werd gekweekt in Alaska, waar de lange zomerdagen zorgde voor de perfecte groeiomstandigheden.
Heb je trek gekregen? We maakten een lijst met heerlijke witte kool recepten. Van bijgerecht tot hoofdgerecht, er zit vanalles tussen.
5x Witte kool
taugésalade met witte kool, mango en kokosdressing
Taugé is een spruitgroente en wordt gekweekt uit katjang idjoe boontjes, een klein groen tropisch boontje. Te koop bij de toko en natuurwinkels. Taugé smaakt rauw heel lekker maar het is verstandig om het net 10-15 tellen in kokend water te dompelen om evt. aanwezige bacteriën te doden. Spoel dan gelijk koud als je het bijvoorbeeld in deze taugésalade wilt gebruiken. In spruitgroente zitten in verhouding meer vitaminen en mineralen dan volgroeide groente, omdat zo’n kiemplantje nog veel reserve moet hebben om tot wasdom te groeien.
frittata met witte kool, zoete aardappel & cheddar
Kool kun je met een paar ingrediënten een spannende twist geven. Hier bakken we er een frittata van met de diepe smaak van gerookt paprikapoeder en pittige cheddar. Nog een recept van Minta & Mae: panzanella met raapstelen
salade van witte kool en wortel met tahin-citroendressing
Tahin is de basis van deze dressing, het is een dikke, crèmekleurige pasta van sesamzaad en te koop bij natuurvoedings-, Turkse- en Marokkaanse winkels. De dressing is heerlijk bij de wortel-wittekoolsalade, maar ook super als dipsaus voor krokant gebakken pitabrood, als saus bij gefrituurde aubergines of courgettes, als dressing in stevige salades van bonen en/of koolsoorten, bij falafel en andere kroketjes van peulvruchten.
Minta & Mae koken vegetarische gerechten met een seizoensgroente in de hoofdrol. Dit keer is dat witte kool, waarmee ze heerlijke taco's met witte-koolsla, bonen en tomatensalsa maken.
Typisch Oostenrijks comfort food: speckknoedel! Je rolt de deegballen met Tiroler speck, prei en provolone en serveert ‘m met salieboter en een frisse salade. De koolsalade is het lekkerst als je die een dag laat intrekken.
Zuurkool wordt vaak gebruikt in stamppotten, maar in deze Mediterrane ovenschotel met saucijs past de zuurkool ook perfect. De ovenschotel is snel klaar en bereid met een handjevol ingrediënten. Een lekker recept voor een makkelijke avond.
gevulde paarse zoete aardappel met zuurkool, zalm & crème fraîche
Er zijn zoveel manieren om aardappels te eten, maar als je ze poft en dan vult, blijft de echte aardappelsmaak goed intact én voeg je naar eigen inzicht een bijpassende vulling toe, zoals zuurkool met zalm en crème fraîche.
Niet elke aardappel is geschikt voor stamppot. Voor een lekkere, smeuïge puree heb je kruimige aardappels nodig!Deze aardappels, ook wel droogkokers genoemd, worden zacht tijdens het koken. In de winter kun je voor deze stamppot bijvoorbeeld eigenheimer, bildstar, irene, bint, frieslander of biologische raja gebruiken. Een zalvige puree van goede aardappels is een heerlijke tegenhanger voor slow gestoofde zuurkool met specerijen én slagersrookworst.Verzot op winterse kost? Dan word je heel blij van deze lijst: 31 x stamppot recepten voor nieuwe inspiratie.
Herfst vraagt om wat stevigere gerechten. Maak eten met wat meer ‘gewicht’. Eten dat iedereen graag lust. Geef vleeseters eens onderstaande zuurkoolschotel met quorngehakt. We zijn benieuwd naar hun reacties. Ook kinderen die niet zo dol zijn op zuurkool, zwichten voor deze romige vega-versie met zachte appelsmaak!
Forel, spruitjes, zuurkool, gepocheerde eieren en avocado leveren samen deze spannende salade op. Maak er een romige dressing bij van eidooier, mosterd en citroensap en serveer de salade lauwwarm. Ook deze speltsalade maak je met gepocheerd ei & spruitjes & lekker veel groene kruiden!
Janneke Phillipi laat zich graag inspireren door gerechten uit de wintersportgebieden, want dáár weten ze wel hoe je kou verdrijft. Tip: als je geen raclettepannetje hebt, kun je de kaas ook raspen en vervolgens in een bodempje warme witte wijn op laag vuur laten smelten.
Zuurkool-lovers opgelet! Dol op klassieke zuurkool? Probeer dan ook eens deze zuurkoolsoep met Gruyère. Deze Zwitserse kaas heeft een kruidige smaak en is super geschikt voor het gratineren van soepen. Ook lekker met Gruyère: Franse uiensoep!
Zalm is op zichzelf al heel lekker, maar hij krijgt helemaal een bijzondere smaak met deze romige zuurkoolkorst en pittige oude kaas. Om over de kappertjessaus nog maar te zwijgen…Ook lekker: freekeh en zalm met honing-paprikaglazuur.
Zuurkool is dé wintergroente bij uitstek. Ideaal voor stamppot, maar ook fantastisch als (zondagse) lunch! Gebruik het liefst Hollandse blauwe kaas, i.v.m. de zachte blauwschimmelsmaak die het heeft.