We hebben een grote liefde voor alles wat Italiaans is, vooral al dente gekookte pasta in geurige olijfolie die zich als een zomerjas om het deeg wikkelt. Een lekkere seizoensgroente, wat citroen erbij en zoute parmezaan en je hebt een vegetarische pasta die sterk aanleunt tegen perfectie.
Scroll door deze lijst en zoek je favoriet uit.
De vegetariërs onder ons weten allang dat pasta zonder vlees of vis net zo verrukkelijk is. Soms zelfs lekkerder! Want in de Italiaanse keuken geldt less is more. Vrees je dat vegetarische pasta zonder ansjovis, ‘nduja, worst en pancetta te weinig smaak heeft, dan hebben we tips voor je.
Vervang ansjovis door miso in een vegetarische pasta
Vooral bij groene groenten – zoals broccoli, spinazie, het bittere cime di rapa – uit Puglia en stugge koolbladeren – zoals cavolo nero is een ansjovisje met een knoflookje – alles wat je nodig hebt om er iets zaligs van te maken. Maar bij een vegetarische pasta is dat natuurlijk geen optie.
Gelukkig kun je ook miso gebruiken, waarvan de smaak erg dicht bij de umami van ansjovis komt. Verhit wat olie in de pan, fruit een paar tenen knoflook, wellicht wat chilivlokken en doe er een lepeltje miso bij. Roerbak het groene blad mee en hussel dat alles door de pasta, samen met een lekkere frisse kneep citroensap. Parmezaan erbij en mangiare!
En de pancetta?
Knapperige spekjes, hoe vervang je die in een vegetarische pasta? Hetzelfde is het niet, maar als je broodkruim (eventueel roggebrood) opbakt met knoflook en gerookt paprikapoeder (pimentón de la vera) heb je een krokant element én voeg je een heerlijke, hartige smaak toe aan je vegetarische pasta.
Maak het spannender met geroosterde of ingemaakte citroen
Een niet-zo-geheim-ingrediënt in veel vegetarische pasta’s is citroensap én -rasp. Dat fleurt de hele boel op, draait de volumeknop omhoog, en brengt je even terug naar die fantastische vakantie op Sicilië. Zoek je naar dat ene speciale ingrediënt voor een nog grootser wow-effect, rooster dan je citroen in een grillpan, de oven of op de bbq.
De suikers in de citroen karameliseren en een deel van het vocht verdampt waardoor de smaak concentreert. Ook lekker en speciaal: voeg wat fijngehakte schil van een ingemaakte citroen toe aan je saus.
Vegetarische pasta uit de oven
gegratineerde pasta in tomaten-chipotlesaus met walnootpesto
De pastasaus en walnootpesto zijn op zichzelf al heel erg lekker, maar die paar minuutjes onder de grill maakt deze pasta écht verrukkelijk. Ook heel lekker: pasta met spinazie, mozzarella en citroenboter.
We laten ons deze keer inspireren door de Noord-Italiaanse keuken en geven er een snelle, easy draai aan. In Noord-Italië kan het ‘s winters behoorlijk koud en guur zijn. Italianen maken daarom heerlijke gerechten die iedereen verwarmen.
In de geest van Jamie Oliver kookt Janneke 5 family favourites die ieder kind lekker vindt. Dus Poppy, Petal en de rest van Jamie’s kroost: houd je bord maar klaar!Janneke: 'De frisse topping van gemarineerde avocado geeft deze makkelijk te maken vega lasagne net iets extra's'
Bij de Italiaanse keuken denk je misschien niet zo snel aan vegetarische gerechten. Maar de Italianen zijn meester in het bereiden van side-dishes waar je met een paar kleine trucs zo een vegetarisch hoofdgerecht van kunt maken.
Pompoen: er is geen groente die meer bij het najaar past dan onze oranje vriend. Zonde om ‘m alleen voor Halloween te gebruiken. Kirsten heeft tal van ideeën in petto voor deze geweldige vrucht die rond september van het land komt en bijna het hele jaar verkrijgbaar is. Een prachtige Italiaanse pastarol met pompoen bijvoorbeeld.
bloemkoollasagne met spinazie, stilton en gebakken salie
Deze keer bindt Janneke Philippi haar schort voor om voor Yvette van Boven te koken. Voor de gerechten gebruikt ze Yvettes lievelingsingrediënten en -combinaties. Maar op z’n Jannekes geeft ze er natuurlijk wel een heel eigen draai aan. 'Bloemkool was Yvettes lievelings-kindergroente, maar de mijne absoluut niet. Maar nu, en zeker in deze lasagne met spinazie en pittige kaas kan ik er geen genoeg van krijgen.'
In deze pastasalade zit de zoete smaak van perzik, de stevige smaak van blauwe kaas én het hartige van olijven… Geniet van zo’n perfecte aanvulling op een mooie zomerdag!
speltspaghetti en rucolapesto met geroosterde citroen
Maak deze speltspaghetti en rucolapesto met geroosterde citroen als lunch of op een zomerse avond als bijgerecht. Rijk aan vitamine B3! Volkoren graanproducten zitten tjokvol voedingstoffen. Spelt is hard op weg om heel populair te worden. Je kunt speltspaghetti kant-en-klaar kopen, maar als je spelt zelf kookt, kun je er ook een salade van maken. Dus nog zo’n lekker recept op z’n Italiaans, met tomaatjes, mozzarella en basilicum. Gewoon een keer proberen!
spaghetti met artisjok, gorgonzola en krokante pompoenpitten
Zelfgemaakt kruim-pittenmengsel geeft dit gerecht een crunchy bite. Dat maakt de superromige gorgonzolasaus helemaal af! Een tip van Janneke: 'Neem de zachtere variant, gorgonzola dolce, voor een mildere saus.' Let wel op: hoewel de pasta geen vlees of vis bevat, is Gorgonzola officieel niet vegetarisch. Maak ook eens deze snelle carbonara met chorizo!
Minta & Mae starten 2022 met deze vegetarische open lasagne met prei en pecorino. Moeder en dochter koken iedere maand met seizoensgroenten en in de winterperiode is dat prei. Een gezonde maaltijd en lekker voor het hele gezin. Eetsmakelijk! Tip: gek op mozzarella? Voeg dan wat extra verse buffelmozzarella of burrata toe. Lekker in combinatie met pecorino of in plaats van. Meer vega recepten van Minta & Mae? Bekijk hier alle Minta & Mae recepten.
Tagliatelle wordt vaak geserveerd met een bolognese. Een waanzinnig rijke vleessaus die veel liefde en tijd kost. Wij hebben een vlug en vegetarisch alternatief: een frisse, romige saus gemaakt van de klassieke combinatie doperwten en munt. Ook lekker: zalm met doperwtenpuree en venkel.
Dit gerecht staat of valt met de kwaliteit van de zwarte olijven: kant-en-klaar ontpitte olijven zijn vaak nogal smaakloos. ’t Is wel wat meer werk, maar zelf ontpitten loont!’
Echt comfortfood deze pasta met milde pompoensaus en lekker veel pecorino. Heb jij ook zo'n zin in pompoen met druilerig weer? Hier zijn onze 10 lekkerste recepten.
kikkererwtenpasta met spinazie & chili-knoflookkruim
Ooit geweten dat voedzaam en easy zo lekker kon zijn? Deze pasta barst van de nuttige voedingsstoffen, precies waar je nu naar snakt. Eiwitrijke kikkererwten en verfrissende spinazie voeden je lichaam, de chili-knoflookkruim neemt je (culinaire) ziel voor zijn rekening. Meer makkelijke pastagerechten vind je in deze lijst met razendsnelle Italiaanse recepten.
Yvette: ‘Dit recept kan ook met brandnetel, jong kleefkruid, daslook, zevenblad, zuring. Het is een van de weinige recepten in mijn boek met vis, maar om ansjovis kan ik moeilijk heen. Strikte vegetariërs nemen wat extra zout of 1 tl miso.’ Dit recept komt uit Yvette’s nieuwe kookboek Van Boven in het wild.
Voor één van onze kerstnummers pakte Eke flinkt uit. Het werden 10 fijne bijgerechten, waaronder 5 onweerstaanbare vega-gerechten. Deze bijzondere boerenkoolpasta is een echte hit en hij is extra lekker met pesto! Ook doordeweeks!
Liefhebbers van roquefort halen hun hart op met de dressing die over deze pastasalade gaat. Als je de dressing apart houdt, kun je ‘m ook meenemen naar park/bos/picknick!
Zin in een smaakbom maar geen zin om uren in de keuken te spenderen? Wij hebben de oplossing: deze easy pasta met porcini zit vol stevige smaken en staat binnen een halfuur op tafel.
Met maar vijf ingrediënten is cacio e pepe – letterlijk kaas en peper – het toonbeeld van Italiaanse eenvoud. En daarom moet elk ingrediënt perfect zijn. Versgemalen zwarte peper uit India, kazen van de traiteur, de allerlekkerste olijfolie en uiteraard goede spaghetti, pici of bucatini. Ken je klassiekers!
Capunti pasta is niet zomaar pasta. Deze rustieke pasta komt uit Puglia (de hak van de laars) en wordt gemaakt van topkwaliteit harde tarwe. Dankzij het gebruik van bronzen mallen wordt de pasta licht ruw aan de buitenkant, zodat de saus er geweldig goed aan blijft plakken. Maak deze snelle pasta pesto met ricotta en proef het zelf!Kun je geen capunti vinden? Gebruik dan een andere korte pasta, zoals casarecce.
Altijd lekker, een flink bord macaroni met kaas. Maar het kan ook anders. Wat dacht je van een echt goede mac ’n cheese, maar dan nog iets luxer zoals een lasagne? Schaamteloos afgekeken van de Amerikanen – en dan gewoon een beetje beter gemaakt. Zo doen we dat. En jij dus ook. Zin in een mac ’n cheese met meer groenten? Maak deze heerlijke versie van Janneke met broccoli en amandel!