Ga naar content
facebook
pinterest
instagram
delicious
nr.1 foodmagazine
abonneren
  • home
  • recepten
    • voorgerechten
    • hoofdgerechten
    • nagerechten
    • zoet
    • mijn recepten
  • meimaand groentemaand
  • artikelen
    • foodnieuws
    • receptlijstjes
    • tips, tricks & tools
    • hotspots
  • Top 100
  • Academy
  • shop
  • abonnementen
  • Home
  • Recepten
    • voorgerecht
    • hoofdgerecht
    • nagerecht
    • zoet
    • mijn recepten
  • Meimaand groentemaand
  • Top 100
  • artikelen
    • foodnieuws
    • receptlijstjes
    • tips, tricks & tools
    • hotspots
  • Academy
  • Shop
abonneren

italiaans ABC

Italiaans Culinair Woordenboek

Wij krijgen NOOIT genoeg van Italië! Dus stelde culi-redacteur Merijn dit Italiaans eetwoordenboek met 30 delizioso woorden samen!

A

Arrosto ≈ letterlijk: gebraad, zoals arrosto 
di manzo (rund) of maiale (varken).
Arrabbiata ≈ een pittige tomatensaus met knoflook en chilipepers; arrabbiata betekent letterlijk ’boos’!
Amatriciana ≈ een tomatensaus met 
wangspek en pecorino uit Rome.
Agnolotti ≈ kleine gevulde pasta uit 
Piemonte, gegeten in een bouillon met boter of met boter en salie.
Arborio ≈ een korte korrelrijst, geschikt voor risotto, genoemd naar het dorp Arborio in de Po-vallei.

B

Bollito misto ≈ rund-, kalfsvlees, cotechino (gekookte worst) en gevogelte gekookt 
in aromatische bouillon, geserveerd 
met salsa verde, grof zout, mostarda en 
mierikswortel – uit Noord-Italië.
Brutti ma buoni – ongelooflijk lekkere koekjes van eiwit, amandel, hazelnoot 
en suiker uit Lombardije.
Budino ≈ Italiaanse (brood)pudding.
Bruschetta ≈ geroosterd brood met knoflook en olijfolie. Klassiek met tomaat en 
basilicum, maar ook ander beleg.
Burrata ≈ uit Puglia: een goddelijk zachte mozzarella gevuld met room. Zo vers mogelijk eten!

C

Carbonara ≈ saus van ei, pecorino, pancetta (buikspek) en gianciale (wangspek) uit Lazio. Er zit traditioneel geen room in een carbonara!
Crostata ≈ korstdeegtaart met een vulling, zoals een crostata met appel en amandel.
Crostini ≈ kleiner dan bruschetta, gegrild brood met verschillend beleg.
Culatello di Zibello ≈ bijzondere ham 
uit Parma, 16-18 maanden gerijpt in het speciale microklimaat uit de streek.
Cime di rape ≈ ook wel broccoli rape of rapini genoemd: eigenlijk het blad van een broccolisoort zonder grote ‘bloem’, vooral gebruikt in de Zuid-Italiaanse keuken: orecchiette (zie hieronder) met cime di rape.
Cannoli ≈ gefrituurd koekje in de vorm van een rol, gevuld met gezoete ricotta, van Sicilië.
Carnaroli ≈ een korte korrelrijst, een van de beste rijstsoorten voor risotto, ook wel de koning van de rijst genoemd.

F

Fritatta ≈ Italiaanse omelet waarin restjes groente, kaas, pasta en kruiden worden gebruikt: een geweldige uitvinding uit de arme keuken: cucina povera.

N

Norma ≈ pastasaus van Sicilië van tomaat, aubergine, ricotta salata (geperste, 
gedroogde, gezouten ricotta) en basilicum.

M

Minestra ≈ betekent letterlijk soep, minestrone betekent ‘grote’ soep van bouillon met groente, bonen en rijst of pasta.

O

Orecchiette ≈ letterlijk ’oortjes’, pasta uit Puglia en Basilicata.

P

Panzanella ≈ gerecht van oud brood, tomaat, basilicum en rode ui uit centraal-Italië; Toscane, Umbrië, Lazio en de Marken.
Porchetta ≈ een heel varken, ontbeend en gevuld met een vulling van venkel, knoflook, rozemarijn en andere (wilde) kruiden, geroosterd aan het spit op houtskool. Vaak gegeten op een broodje.
Puttanesca ≈ Napolitaanse saus van tomaten met olijfolie, olijven, gezouten kappertjes, oregano en knoflook, voor bij spaghetti.
Puntarelle ≈ ook wel Catalaanse andijvie of asperge-andijvie genoemd: een winter andijvie met lange bladeren en asperge-achtige stengels met licht bittere smaak.

R

Ribollita ≈ stevige Toscaanse soep met aardappel, oud brood, bonen, cavolo nero (palmkool), wortel, tomaat en selderij.

S

Scamorza ≈ volle koemelkkaas uit Zuid-Italië, ook vaak in gerookte vorm te koop 
(Scamorza affumicata).
Sformato ≈ een Italiaanse soufflé of flan, gemaakt met groente, ei en bechamelsaus.
Spremuta ≈ versgeperst sap.

V

Vialone nano ≈ korte korrelrijst, zeer 
gewaardeerd als rijst voor risotto, uit de buurt van Verona.

Z

Zuppa Inglese ≈ een pudding van custard met lange vingers gedoopt in likeur, uit Emilia Romagna.

 

Hulp nodig? Bel onze klantenservice 020 894 7552 of mail naar klantenservice@deliciousmagazine.nl

Volg ons en blijf op de hoogte
facebook
pinterest
instagram

delicious. magazine is dáár waar het om koken en eten draait. Met maakbare recepten, vol verhalen over mensen met een passie voor eten en fotografie om bij te watertanden. Restaurants die je niet mag missen, de mooiste keukenspullen en geweldige wijnadviezen.

Over ons
  • Adverteren
  • Contact
  • Cookie informatie
  • Privacy beleid
  • Gebruiksvoorwaarden
  • Spelvoorwaarden
  • Verklaring & uitleg
  • Klantenservice
  • Leveringsvoorwaarden
  • Retourneren
  • © Roularta Media Nederland
Magazine
  • Abonneren
  • Colofon
  • Losse edities
  • Nieuwsbrief
Contact

delicious. klantenservice
Postbus 606
7000 AP Doetinchem
e-mail klantenservice@deliciousmagazine.nl
020 894 7552

 

delicious. redactie
Postbus 22693
1100 DD Amsterdam-Zuidoost
e-mail delicious@roularta.nl

 

delicious. shop
Spaklerweg 53
1114 AE Amsterdam
(geen bezoekadres)
KvK: 60880236
BTW nummer:
NL854100787B01

 

© 2025 Roularta Media Nederland
facebook
pinterest
instagram