We wensen jullie allemaal een liefdevolle, zalige maar bovenal kalme kerst. Eentje waar je als gastheer- of vrouw ontspannen kunt aanschuiven aan de kersttafel. Daarom is het devies: grijp terug op traditionele kerstrecepten, gerechten die je door en door kent, die je ouders maakten, hun ouders en… je snapt ‘m!
Traditionele recepten, zeker met kerst, zijn vaak gerechten die je door en door kent en waarvan je precies weet hoe ze smaken. Denk aan kalkoen, aardappelgratin, stoofpeertjes, en het bekende kerstbrood met spijs de volgende ochtend. Maar wat maakt een recept nou eigenlijk een traditie? En wanneer wordt iets een ‘traditioneel’ gerecht?
Het ontstaan van de traditionele kerstrecepten
Een traditie ontstaat meestal door herhaling, jaar na jaar. Het zijn de recepten die zo vaak worden gemaakt dat ze bij het feest horen. Maar dat betekent niet dat je er nooit in kunt variëren of nieuwe gerechten kunt toevoegen. Tradities veranderen en groeien, afhankelijk van wat we belangrijk vinden en welke smaken we graag zien terugkomen. In Nederland zie je bijvoorbeeld nog steeds de klassiekers als kerststol, spruitjes met spek, en rollade verschijnen, maar ook steeds vaker nieuwere gerechten die inmiddels een plek op de kersttafel hebben verdiend.
Of iets een traditie wordt, heeft dus veel te maken met herhaling en het delen ervan met anderen. Misschien maak je zelf een gerecht elk jaar opnieuw, en wordt dat over een tijd ook een ‘klassieker’ in je familie. Of je nu ieder jaar met dezelfde recepten kookt of iets nieuws probeert, het belangrijkste is de sfeer en het plezier dat je deelt met elkaar.
Hier zijn een aantal recepten die bij velen bekend in de oren zullen klinken: kalkoen uit de oven, aardappelgratin en kersttulband. Het zijn gerechten die in veel Nederlandse gezinnen, vroeger én nu, op tafel verschijnen.
Bijgerechten
spruitjessalade met citrusolie
Moet je eens proeven: flinterdun gesneden spruitjes met amandel en citrus-korianderolie. Slechts zes ingrediënten die een verpletterende indruk achterlaten! Liever iets warms? Maak deze geroosterde spruitjes met pasta, chorizo en taleggio.
Zodra het buiten iets kouder wordt, krijgen wij ontzettende zin in stoofpeertjes! Voor sommige lekkernijen moét je gewoon een goed basisrecept hebben. Je weet wel, zoals die van je oma. Dit is die van ons voor stoofpeertjes.
Authentiek, eenvoudig en vol passie. Dat typeert de Italiaanse keuken, plus natuurlijk het gebruik van de beste en meest verse ingrediënten die er bestaan. Zo zetten Italianen het liefst hun gerechten op tafel, ervaar en proef het zelf in deze té lekkere carpaccio met truffelmayonaise!
De wildpaté maak je een dag eerder, zo wordt hij veel steviger en nóg lekkerder van smaak. Bewaar de rest van de paté afgedekt in de koelkast (max. 4-5 dagen) of in de diepvries (max.1 maand).
Wat is er meer kerst dan een echte kerstkalkoen. Ideaal als je een huis vol eters krijgt, want onderstand recept voor gevulde kalkoen is voor 14-16 personen! En zoals een echte Mister Kitchen betaamt, schept Mister Daan op over zijn kalkoen-record: ‘Ik heb wel eens drie dagen achter elkaar zo’n goudbruine, gevulde kanjer op tafel gezet. Easy.’
gepekelde kalkoen met sinaasappel, kruidnagel en steranijs
Op Thanksgiving Day serveer je in Amerika volgens de traditie kalkoen. Wij vieren in Nederland geen thanksgiving maar houden er wel van om gezellig te dineren aan lange tafels met prachtige braadstukken en heerlijke bijgerechten. Daarom delen we een onweerstaanbaar recept voor gepekelde kalkoen met sinaasappel, kruidnagel en steranijs. Begin 3 dagen van tevoren met dit recept.
Valli Little haalt alles uit de kast om met kerst een Brits menu op tafel te toveren. Ze laat zich hiervoor inspireren door kerst uit haar jeugd. Zo ook deze kalkoenrollade; gevuld met salie, cranberry en peterselie.
Hazenpeper is typisch een gerecht voor liefhebbers van wild, want hierin proef je de wildsmaak extra goed. En het is er nu hét seizoen voor! Ben je nieuwsgierig naar de smaak van wild of heb je nog nooit gewaagd aan hazenpeper? Ga dan nu aan de slag.Heel lekker bij hazenpeper: deze ingemaakte rode kool!
Zodra de herfst van zich laat horen, is de keuken natuurlijk de beste plek om je te verschansen. Niet alleen vanwege onze spontane trek in echt goed comfort food: we houden ons nou eenmaal graag warm aan een pruttelende stoofpan. Dus regent het pijpenstelen of daalt het kwik sneller dan je lief is? Schort om voor deze sappige zalm in een knapperig jasje van bladerdeeg uit het boek Slow.
Deins jij niet terug voor een gewaagd stuk vlees? Dan is dit feestelijk gerecht met konijn iets voor jou! De combinatie van sinaasappel en dragon geven het gerecht een fruitige en subtiele bittere smaak. Konijn toch niet helemaal je ding? Ga dan voor dit bloemkoolgerecht met calvados en tijm.
Zouten, kruiden, oprollen, binden en dan lang en langzaam in de oven garen. Volgens ons de beste manier om een grote, opgebonden hertenschouder te garen.
De volle smaak van hert wordt heerlijk in balans gebracht door de frisse druiven walnootdressing. Super feestelijk voor kerst. Maar ook heerlijk wanneer je gewoon eens zin hebt om uit te pakken.
gebraden hazenrug met pancetta, saliejus en knolselderij
Tijdens kerst geniet je van de heerlijke, karakteristieke wildsmaak van hert, konijn, wildzwijn en haas in een makkelijk te maken bourgondische wildmenu.
Kaasfondue: het doet ons altijd een beetje denken aan zo’n retro-oranje fonduepan op tafel waar je vroeger met de hele familie omheen zat. Dat kan natuurlijk ook wat moderner en meer ‘delicious.’! Maak deze kaasfondue van emmentaler en beaufort.
advocaat-trifle met citroencake & basilicumyoghurt
Het advocaatje heeft het afgelopen jaar een ware comeback gemaakt. Ook wij zijn fan en maken er een stevige trifle van. Heb je weinig tijd? Neem dan een kant-en-klare boerencake.Tip: Versier met blaadjes basilicum
griesmeelbavarois met venkel-boerenjongens en bramensaus
Het griesmeel geeft de bavarois een bijzondere, beetje korrelige structuur. Lekker in combinatie met boerenjongens, rozijnen geweekt in brandewijn en bramensaus. En het venkelzaad geeft er een spannende draai aan. Maak de boerenjongens liefst 1 maand, maar zeker 1 week van tevoren.
Crème brûlée is een klassiek dessert met romige custard met daarop gekaramelliseerde suiker. Het ultieme crème brûlée-moment? Wanneer je met een lepel door de stevige karamellaag tikt en er een zijdezachte vanillecrème tevoorschijn komt.Wil je helemaal uitpakken? Maak dan deze crème brûlée taart van Rutger van den Broek.