Feestgratin maak je van pastinaak, winterwortel, aardappel, selderij en romige melk waarin je kruiden, specerijen en zelfs een scheut drank mee laat trekken. Geweldig om al een dag eerder te maken en last minute af te bakken. Maak ’m tot en met stap 6 en bewaar afgedekt in de koelkast.
Als je gek bent op aardappels met lekker veel kaas, bekijk dan ook deze lijst met 14x gratin.
Aardappelgratin met wintergroenten in 8 stappen
1⁄2 knolselderij / 1 pastinaak / 1 winter- wortel / 1 aardappel / 2 takjes rozemarijn / 2 takjes tijm / 2 takjes salie / 4 tenen knoflook / 1 kaneelstokje / 75 ml cognac / 500 ml slagroom / 500 ml melk/ 50 g boter / 4-5 jeneverbessen Schil de groenten en schaaf heel dun op de mandoline. Snijd de knoflook in dunne plakjes. Meng de slagroom en melk met de kruiden, het kaneelstokje en knoflook en breng op heel laag vuur aan de kook. Laat op laag uur 15 min. trekken. Voeg 75 ml cognac toe en laat nog 15-20 min. trekken. Smeer de bodem van de ovenschaal in met wat boter. Verdeel alle plakjes groente in lagen en in een cirkel over de ovenschaal. Zeef de room en schenk over de groente in de schaal. Verdeel de boter er in vlokjes overheen. Stamp de jeneverbes fijn en strooi erover. Verwarm de oven voor op 200°C. Bak de gratin goudbruin en gaar in ± 30 min.
Meer inspiratie? In het speciale jubileumnummer van delicious. delen we 15 (voorbereidings)tips voor een fijn feestetentje. Bestel het magazine hier: