Goed nieuws voor vegans, we hebben tal van snelle vegan recepten zonder vleesvervangers (oké, misschien een enkele pulled Oat) die klaar zijn in 30 minuten. Lekker snel, voor als je nú honger hebt.
Eigenlijk hoef je geen labels te plakken of te denken in vervangers. Want hoewel dit stuk voor stuk snelle vegan recepten zijn, zijn het ook gewoon lekkere maaltijden met extra veel groenten en smaak. Dus of je nu op zoek bent naar easy groentegerechten, of snelle recepten: deze lijst wil je bij de hand houden.
En onthoud, in de basis zijn deze recepten zoals elk goed recept, een handleiding om goed te eten. Levendig, smaakvol, vers — het laat je van binnen en van buiten goed voelen. De recepten in deze lijst vieren de vitaliteit en diversiteit van planten. De mogelijkheden zijn eindeloos.
22x snelle vegan recepten: plantaardig en verrukkelijk!
komkommersalade met jasmijnrijst
Top je Aziatisch gekruide rijst met smashed komkommer en versier met erwtenscheuten of waterkers.
Minta & Mae nemen de keuken van Janneke Philippi over en vieren de herfst. En wat is er nu meer herfstig dan een lekker bord vol rendang? Minta & Mae maken hun eigen easy cheat versie.Ga je toch liever voor de klassieke versie? Maak dan deze rendang met kurkumarijst.
vegan groentepita met Pulled Oats, knoflooksaus & koriandersalsa
Pulled Oats is het plantaardige antwoord op pulled pork, chicken en beef. Heerlijk in een pitabroodje, zoals in dit recept voor vegan groentepita met knoflooksaus & koriandersalsa. Je koopt Pulled Oats bij de meeste supermarkten en vind het in het schap bij de vleesvervangers.
Vegan shoarma? Ja, dat lees je goed! Culi-redacteur Merijn Tol laat zien hoe je 100% plantaardige shoarma van oesterzwammen maakt. Geserveerd in flatbreads met zelfgemaakte pickles erbij.
Stamppot met spekjes en gehaktballen met jus zijn zo Hollands als het maar kan. Merijn Tol laat zien dat traditionele gerechten ook in de 100% plantaardige versie echte klassiekers zijn.Maak ook eens deze vegan shoarma van oesterzwam.
We vieren de – aanstaande – herfst met deze vegan erwtensoep bomvol groente. In plaats van doperwten kun je ook spliterwten voor dit recept gebruiken. Ga in dat geval uit van 350 g spliterwten, week ze 1 nacht van tevoren en kook ze in 35-40 min. gaar. Voeg halverwege de kooktijd de gesneden groenten toe.
Dit traditionele Russische gerecht is met portobello's net zo lekker als met een stuk vlees! Spice it up en vervang een deel van het paprikapoeder door extra pikant paprikapoeder. Kies mooi rood, geurig paprikapoeder, dat maakt écht verschil.Op zoek naar meer veganistische recepten? Hier vind je onze vegan lasagne met miso en paddenstoelen.
groene groente-linzenrijst met avocado, zeekraal en limoen
Laat voor de salade de groente-linzenrijst afkoelen en serveer 'm dan op kamertemperatuur. Deze deli-topper is ook de volgende dag lekker als (meeneem)lunch. Tip: Houd je van een knapperig accent? Bestrooi de rijst dan met geroosterde pompoenpitten.
De miso geeft een heerlijke umamismaak aan deze supersnelle koolraapsoep, die ook nog eens vegan is.En de restjes koolraap? Die gaan in deze gratin met pastinaak en salie.Nog meer weten over miso? Lees hier alle ins & outs!
De meeste noedelrecepten zijn supersnel klaar. Ook deze courgette-tofoe yakitori met noedels is een fluitje van een cent. Tofoe en courgette marineren, aan prikkers rijgen en bakken in de koekenpan. Champignons roerbakken, noedels koken, klaar! Extra groenten? Neem nóg een courgette en bak in blokjes mee met de champignons.We hebben voor elke dag van de week wel een superlekker noedelrecept. Maak morgen bijvoorbeeld rijstnoedels met biefreepjes. In 15 min. klaar!
couscous van bloemkool met linzenburgertjes en harissadressing
Deze couscous van bloemkool met linzenburgertjes en harissadressing is echt een topper voor doordeweeks. Snel klaar, vol groenten en smaak! Tip: In het groentekoelvak van de supermarkt vind je ook kant-en-klare bloemkoolcouscous. Makkelijk, maar wel minder vers.Ook harissa kun je zelf maken, je vindt hier het recept.
Heb je zin in nasi met een twist? Ga dan voor de nasi van quinoa met pinda's en koriander. De pinda zorgt voor de nodige crunch en de koriander geeft het gerecht meer smaak. En ook niet vervelend; het staat binnen een half uur op tafel. Ben je op zoek naar een goede toevoeging in je keuken? Bekijk dan deze 8x Aziatische sauzen die in jouw keukenkastje horen.
sushirolletjes met bruine rijst, tofoe en komkommer
Dit hoofdgerecht is een pleidooi voor het vaker inzetten van bruine rijst. Sushi is altijd goed en wat zijn deze sushirolletjes met bruine rijst, tofoe en komkommer lekker! Deze maaltijd is ook nog eens helemaal vegan.
Zijdezachte bloemkoolsoep kun je ook maken zónder dat daar een scheutje (plantaardige) room aan te pas komt. Voor dit recept gebruiken we namelijk cashewnoten, die we meekoken en daarna samen met de bloemkool pureren tot een verrassend romige soep. Maak de bloemkoolsoep een dag van tevoren zodat de smaken een nachtje kunnen intrekken. Tip: voeg een paar eetlepels edelgistvlokken toe. Deze unieke vlokken benaderen de smaak van kaas, waardoor je soep in een handomdraai extra ‘oomph’ krijgt! Ook lekker: 11 x recepten met (parel)couscous
Tijd om lekker uit te pakken. Deze burgers zetten je zintuigen én kookkunsten op scherp, want met de bijbehorende ingrediëntenlijst wordt het alles behalve saai. Moeilijk? Nee, dat dan weer niet! Voor deze burgers gebruiken we glutenvrije ingrediënten. Wil je het hele gerecht glutenvrij maken? Kies dan ook voor glutenvrije burgerbroodjes. Zulke broodjes scoor je bij de biologische supermarkt; in de meer doorsnee winkels zijn ook normale bolletjes zonder gluten verkrijgbaar. Wees vooral niet zuinig met de mayo en gekaramelliseerde uien, die zorgen voor extra feestvreugde!
Kokosmelk maakt deze Indiase linzensoep – dahl – nog romiger. Speel vooral met de specerijen, en vervang het kerriepoeder door garam masala of een mix van geroosterde, en gemalen korianderzaadjes, komijn, Kashmiri-chili (een milde, dieprode chili), en kurkuma.