Radijsbladsoep met karwijzaad

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
radijs soep | delicious


vegetarisch
aantal 4 | voorgerecht | voorjaar | mediterraans |
Gooi de blaadjes van radijs niet weg! Tom Hunt verwerkt ze in hun geheel in zijn boek Puur natuurlijk koken tot een zachte soep met geraspte radijsjes.
kooktijd50 minuten
totale tijd50 minuten

ingrediënten

  • 1 ui in dunne ringen
  • 1 courgette in stukjes
  • 1 prei groene bovenkant, in stukjes
  • 6 blaadjes munt steeltjes apart
  • 1 blaadje laurier
  • 1 stengel bleekselderij in stukjes
  • 3 teentjes knoflook grof gehakt
  • 1 scheut olijfolie mild
  • 1 x recept radijsjes in boter met karwijzaad zie hieronder
  • 4 radijsjes geraspt, voor garnering
  • 50 g risottorijst of rondkorrel zilvervliesrijst*
  • 150 g radijsblad
  • klont boter

instructies

  • Bak de ui, courgette, prei, muntsteeltjes, het laurierblaadje, de bleekselderij en knoflook 10 min. in de milde olijfolie op laag vuur. Voeg 700 ml water, de radijs in boter met karwijzaad en de rijst toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 25 min. zachtjes koken tot de rijst gaar is.
  • Haal de muntstelen eruit, voeg het radijs- en muntblad toe en pureer. Serveer zo snel mogelijk om de felgroene kleur te behouden. Laat de soep niet opnieuw aan de kook komen, want ook dan vervaagt de kleur. Garneer elke kom soep met de geraspte radijs en een klontje boter.
Voedingswaarde: | | |
auteur: delicious.
radijsjes in boter met karwijzaad
Voor de radijsbladsoep met karwijzaad heb je eerst gestoofde radijsjes in boter met karwijzaad nodig. Gebruik hiervoor radijs met knisperend verse blaadjes en een stevige bol. Haal de blaadjes eraf en bewaar ze in de koelkast voor de soep.
  • 150 g radijsjes, evt. met de blaadjes
  • klont boter
  • snuf karwijzaad
  • platte peterselie
Was en halveer de radijsjes (snijd ze evt. in kwarten als ze echt groot zijn). Doe de boter in een koekenpan met dikke bodem en zet op middelhoog vuur. Doe de radijsjes erbij en bak 3 min. tot de kleur iets vervaagt. Zorg dat de pan niet te heet wordt. Voeg karwijzaad, zout en peper en evt. het radijsbald toe en bak nog 30 sec. Hak de peterselie, strooi erover en serveer.
*Rondkorrel zilvervliesrijst koop je bij natuurwinkels. Rondkorrelrijst heeft een veel groter bindvermogen dan langkorrelrijst.
Recepten: Tom Hunt. Fotografie: Laura Edwards. Illustraties: Katie Horwich
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!