nr.1 foodmagazine

Wat is het verschil tussen een taco en een tortilla? Yvette van Boven legt uit!

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Zoals Italianen duizenden recepten hebben voor hetzelfde pastagerecht, zo hebben Mexicanen dat voor taco’s. Taco is streetfood en wordt overal weer anders gegeten en ook overal weer net anders genoemd. Maar er zijn (basis)regels die ongeveer overal gelijk zijn. Yvette van Boven geeft ons een lesje in tortilla’s & taco’s! 

Zelf tortilla maken? Hier ontdek je stap voor je stap hoe je dat doet. 

Tortilla vs. taco

Yvette: ‘Een tortilla is alléén het pannenkoekje dat de vulling vasthoudt, een taco is een tortilla mét vulling, een gerecht dus. Tortilla’s worden gemaakt van tarwebloem of maïsmeel. En dat is meteen al een groot verschil!

Tortilla

Tortilla’s van tarwemeel zijn zacht en vouwen makkelijk. Die van maïsmeel zijn steviger van textuur en bite en hebben een meer uitgesproken smaak. Heel lekker, vind ik.

Net als bij pasta een bepaalde saus hoort, passen bij verschillende vullingen andere tortilla’s. Pittige vulling met veel bonen of pikant vlees gaat goed met maïstortilla’s, terwijl een zachte vulling van avocado, asperges en maïs misschien beter smaakt bij een tarwetortilla. Maar dit laat ik aan iedereen zelf over. Zoveel mensen, zoveel meningen.’

Speciale meel voor maïstortilla’s 

‘Gebruik voor maïstortilla’s alleen masa harina: maïsmeel bewerkt met gebluste kalk. Ander maïsmeel werkt niet, weet ik uit ervaring. Je koopt dat speciale meel bij goed gesorteerde toko’s of online.’

Taco

‘De taco is dus een tortilla met een vulling van vlees, vis of groenten. Er zijn taco’s die gemaakt zijn met gefrituurde maïstortilla’s — harde schelpen —, maar ook met zachte maïs- of tarwetortilla’s. En juist die zachte, vooral zelfgemaakte, zijn zo ontzettend lekker! Ze zijn in een mum van tijd klaar en eigenlijk kan alles erin. Op tacodagen maak ik restjes uit de koelkast op: wat bonen, ’n pepertje, beetje koriander en dan limoensap erdoor. Of een stukje gebraden kip: even plukken, salsa erover: kan er prima in! Blikje maïs uit de voorraadkast: even opbakken met wat kruiden en hop: zo ertussen. Maar we koken er ook speciaal voor. Je zult merken hoe verslavend lekker ze zijn, en hoe gezellig je ze samen eet. Laat iedereen aanschuiven, taco’s zijn ultiem zomer- en vrienden-over-de-vloer-voer!’.

Zelf aan de slag? Hier zijn twee van onze favorieten gerechten met tortilla van Yvette:

tips voor tortilla

langzaam gestoofde inktvis, verse mango-avocadosalsa en basilicum

Een tortilla maken doe je zo. Investeer even tijd in het langzaam garen van de inktvis, dan wordt hij het malst. De frisse mango-avocadosalsa maakt het helemaal af.

>> naar recept

 

falafel - delicious

tortilla met falafel van zwarte bonen en citrusroom

Met een tortilla kun je alle kanten op. Vul met vlees, groenten, pepers en kruiden, of maak deze tortilla met falafel van zwarte bonen. Een hele fijne vegetarische variatie!

>> naar recept

Recepten & styling: Yvette van Boven. Fotografie: Oof verschuren. Bewerking: Dosia Brewer
tips voor tortilla