24x zalige curry’s om zelf te maken

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Als je ergens veel en vaak mee kunt variëren, dan is het wel met curry! Van volledig vegetarische recepten tot varianten met vlees of vis: curry’s vormen zo’n beetje het fundament van ons kookrepertoire. Ze zitten boordevol specerijen, zijn uiterst geschikt om veel groenten in te verstoppen en zijn het ultieme comfort food dankzij de romige kokosmelk. Ook zo’n zin gekregen? We hebben de lekkerste recepten voor je op een rijtje gezet!

Verschillende soorten curry

De exacte oorsprong van curry is lastig te herleiden. Door ontdekkingsreizen en kolonisatie is de Westerse wereld in aanraking gekomen met dit geweldige gerecht, en we kunnen ons geen culinair leven meer zónder voorstellen. We zijn geneigd om alles wat ook maar een beetje kokosmelk, specerijen, verse groenten en kruiden bevat te bestempelen tot curry, waardoor fusion een grote rol is gaan spelen. Toch wagen we ons aan een kleine uiteenzetting van de verschillende soorten.

In bijna iedere Aziatische keuken kom je ze tegen. Thailand, India, Vietnam, Myanmar of Singapore: allemaal kennen ze hun eigen receptuur. Indiaase versies zijn vaak vegetarisch en bevatten peulvruchten, terwijl Thaise varianten juist bekend staan om hun pittigheid.

Alsof dat nog niet genoeg was kent ieder land ook weer regionale verschillen. Zo worden er in het Noorden van Thailand zwaardere, drogere curry’s met vlees gegeten, terwijl er in het Zuiden juist meer kurkuma, vis en limoen worden gebruikt.

Currypasta

De currypasta vormt een essentieel element van het gerecht. Naast variatie in ingrediënten, speelt ook de vereidingswijze een rol. De ene pasta is heel pittig (geldt voornamelijk voor groene versies) terwijl de andere juist milder van smaak is (meestal de gele mengsels).

Curry’s maak je met een flinke lading lekkere groenten, vlees, vis of tofu, kokosmelk en serveer je met naan, rijst of noedels. Duik lekker de keuken in maak een van de zalige recepten uit onze lijst!

Meer weten over de verschillende soorten curry’s? Lees hier alles over curry in het grote currydossier.

24x lekkere curryrecepten

Recepten met vlees

curry met spareribs
Kardemom, korianderzaad, kerrieblad, steranijs, venkelzaad en kaneel: deze specerijen komen steeds terug in de verrukkelijk smakende curry’s van Sri Lanka. De varkensrib-curry wordt nog lekkerder als je hem na het stoven een nacht laat staan en ’m de volgende dag weer warm maakt in de oven.
Wil je elke dag wel curry eten? Kijk in het grote curry-dossier van delicious.
naar recept
varkensrib-curry - delicious
pasteitjes met kipcurry
Ideaal na een drukke werkdag, een van onze homemade diepvriesmaaltijden. Stuk voor stuk heerlijk comfortfood! Zo hoef je deze pasteitjes met kipcurry alleen nog op te warmen in de oven.
naar recept
kruidige kokoscurry met gebraden kip, banaan en verse bananenrelish
Banaan in een curry? Het kan! delicious. friend Yvette van Boven maakte voor haar column Yvette kookt met fruit deze kruidige kokoscurry met gebraden kip, banaan en verse bananenrelish. Inderdaad: een curry met banaan!
Ook lekker: Yvette's tarte tatin met peer, sjalot en roquefort.
naar recept
gebraden kip met banaan in kruidige kokoscurry & verse bananenrelish
KATSU CURRY m e t bimi & edamamebonen
Katsu curry is een Japans gerecht met gebakken kip in panko. Panko is een soort broodkruim die de kip een lekker krokant jasje geeft. Samen met de edamameboontjes en bimi is dit een smakelijk gerecht en perfect voor een doordeweekse dag.
naar recept
Katsu curry met bimi en edamame bonen
pasteitjes met kipcurry
Ideaal na een drukke werkdag, een van onze homemade diepvriesmaaltijden. Stuk voor stuk heerlijk comfortfood! Zo hoef je deze pasteitjes met kipcurry alleen nog op te warmen in de oven.
naar recept

Recepten met vis

mosselen in gele curry
Fan van Zeeuwse mosselen? Dan moet je deze variant in zelfgemaakte gele curry van culi visexpert Bart van Olphen eens proberen! Restje currypasta over? Die kun je nog twee weken bewaren in de koelkast.
naar recept
mosselen in gele curry | delicious
thaise viscurry met noedels
Curry-liefhebbers opgelet! Deze heerlijke, snelle Thaise curry met witvis, sugarsnaps en rijstnoedels zet je binnen no-time op tafel!
naar recept
thaise-viscurry-delicious
durban-curry met zalm
Snel energie opdoen? Maak de durban-curry met zalm. Vol smaak, van pittig tot zoet. Serveer deze curry met naanbrood!
naar recept
durban-curry - delicious
snelle massamancurry met tofoe
Deze snelle massamancurry met tofoe heb je binnen een uurtje op tafel, hij barst van de specerijen en verwarmt iedereen die wat pit nodig heeft. Ga voor inspiratie uit India en maak je curry compleet met wortel-komijnsalade, kokos-limoensambal en bietenraita. Ook lekker met een klodder Griekse yoghurt met geraspte komkommer en wat papadums.
naar recept
Massaman curry met tofoe
groene-koolcurry met gestoofde zalm
Janneke maakt heerlijk comfortfood vol met specerijen. Haar kruidig gestoofde koolcurry met kokos en zalm hoort daar ook bij. Je gebruikt er groene kool voor, dat behoudt zijn structuur als je het niet te lang gaart en is erg lekker met garam masala en kokosmelk.
naar recept
koolcurry-delicious
viscurry met kurkuma en kokos
Zachte curry die flink geurt naar kurkuma en kokos. Wij vullen deze met wijting: die smaak is verfijnder dan je denkt en werkt volmaakt bij de specerijen. Ook lekker: deze zalm in rode currysaus.
naar recept
thaise viscurry met pompoen en tomaat
Curry-liefhebbers opgelet! Deze heerlijke, snelle Thaise viscurry met schelvisfilet, pompoen en tomaat is heerlijk. Ook lekker met zalmfilet of coquilles!
naar recept
thaise viscurry - delicious
krabcurry met kokosrijst
Je hebt curry en je hebt curry. Curry’s zijn er in allerlei verschillende varianten: van mild tot pittig, van Thais tot Indonesisch, van rode tot groene en van vlees tot vis. Deze variant met krab is lekker pittig door de rode pepers. Fan van curry? Klik hier voor nog een vegetarisch recept!
naar recept
krabcurry - delicious
zalm in rode curry
Rode curry is lekker pittig van smaak en is heerlijk in dit visgerecht. Het recept zit boordevol verschillende groenten en is daardoor ook nog eens ontzettend gezond en voedzaam. Eet smakelijk!
naar recept
zalm
durban-curry met zalm
Snel energie opdoen? Maak de durban-curry met zalm. Vol smaak, van pittig tot zoet. Serveer deze curry met naanbrood!
naar recept
durban-curry - delicious

Vegetarische recepten

gele no-waste curry
Trok je vanochtend de koelkast open en zag je nog dat restje groenten van gisteravond liggen? No waste, want in deze gele curry kun je alle restjes kwijt. Van pompoen tot boontjes en bloemkool.
naar recept
gele curry-delicious
thaise massaman curry met aardappel, bloemkool en ei
We love curry! In alle soorten en varianten. Deze met aardappel, bloemkool en ei heeft lekker veel bite en vult goed. De curry is simpel en staat in 25 min. op tafel.
Maak er zelf platbrood bij om in de curry te dippen! Bekijk hier verschillende soorten platbrood.
naar recept
Vegan auberginecurry met kokos
Dit recept voor vegan auberginecurry is gebaseerd op de klassieke butter chicken. Stoof de aubergine langzaam in romige kokoscurry en je weet niet wat je proeft!
naar recept
Vegan auberginecurry met kokos
groene curry met groente, paneer & sticky pinda’s
Deze groene curry maak je met lekker veel groente en paneer. Paneer is een verse Indiase kaas van koemelk. Ideaal in curry's of andere vega gerechten. Zelf paneer maken? Check hier hoe je dat makkelijk doet!
Eet je 'm liever vegan? Vervang de paneer dan voor tofoe.
naar recept
Groene-groentencurry met paneer en sticky pinda's - delicious
eiercurry met kurkuma
Curry is eigenlijk altijd lekker, maar vooral op een koude herfstavond. Geef bij deze eiercurry met kurkuma uit Sri Lanka gekookte rijst of maak er een feestmaal van met kruidige saffraanrijst met cashewnoten.


Nog een lekkere vega curry: met pompoen en paddenstoelen
naar recept
eiercurry met kurkuma - delicious
curry met witte bonen, shiitake en ei
Deze pittige curry met witte bonen, shiitake en ei is echt iets voor doordeweeks. Want dan moet het niet alleen lekker zijn, maar liefst ook snel klaar! Deze curry staat in 20 min. op tafel, dus dat zit wel goed.
Meer weten over curry? Ontdek het in ons curry dossier!
naar recept
curry witte bonen en ei
vegetarische curry met pompoen en bieten
In deze vegetarische curry gaat een flinke dosis kruiden en pompoen. Tegenwoordig is pompoen het hele jaar door goed te verkrijgen in de winkel dus ben je niet langer seizoensgebonden. Zin in meer pompoen? Maak dan deze pompoenhummus met kipsalade.
naar recept
vegetarische curry - delicious
kruidige aubergine-kurkumacurry met doperwten en paneer
Als er iets makkelijk combineert in currygerechten is het wel paneer. Deze vegetarische kaas smaakt neutraal en is fantastisch met curry. Zo geef je mooi tegenwicht aan de volle, spicy smaken.
Benieuwd naar meer recepten met paneer? Probeer dan pompoen met krokante kikkererwten en paneer.
naar recept
aubergine-curry-delicious
curry van pompoen, linzen en paddenstoelen
Easy, maar zo lekker! Deze pompoencurry met linzen en paddenstoelen. De frisse smaak van het kaffirlimoenblad geeft de curry een boost.
naar recept
pompoencurry-delicious
varkensrib-curry - delicious