Als je ergens veel en vaak mee kunt variëren, dan is het wel met curry! Van volledig vegetarische recepten tot varianten met vlees of vis: curry’s vormen zo’n beetje het fundament van ons kookrepertoire. Ze zitten boordevol specerijen, zijn uiterst geschikt om veel groenten in te verstoppen en zijn het ultieme comfort food dankzij de romige kokosmelk.
Ook zo’n zin gekregen? We hebben de lekkerste curry recepten voor je op een rijtje gezet!
De exacte oorsprong van curry is lastig te herleiden. Door ontdekkingsreizen en kolonisatie is de Westerse wereld in aanraking gekomen met dit geweldige gerecht, en we kunnen ons geen culinair leven meer zónder voorstellen. We zijn geneigd om alles wat ook maar een beetje kokosmelk, specerijen, verse groenten en kruiden bevat te bestempelen tot curry, waardoor fusion een grote rol is gaan spelen. Toch wagen we ons aan een kleine uiteenzetting van de verschillende soorten.
In bijna iedere Aziatische keuken kom je ze tegen. Thailand, India, Vietnam, Myanmar of Singapore: allemaal kennen ze hun eigen receptuur. Indiase versies zijn vaak vegetarisch en bevatten peulvruchten en veel droge specerijen, terwijl Thaise varianten juist bekend staan om hun pittigheid en verse specerijen en kruiden zoals citroengras, galangal, en Thaise basilicum.
Tel daar de regionale verschillen bovenop. Zo worden er in het Noorden van Thailand zwaardere, drogere curry’s met vlees gegeten, terwijl er in het Zuiden juist meer kurkuma, vis en limoen wordt gebruikt in de curry recepten.
Currypasta
De currypasta vormt een essentieel element van het gerecht. Naast variatie in ingrediënten, speelt ook de vereidingswijze een rol. De ene pasta is heel pittig (geldt voornamelijk voor groene versies) terwijl de andere juist milder van smaak is (meestal de gele mengsels).
Curry’s maak je met een flinke lading lekkere groenten, vlees, vis of tofu en serveer je met naan, rijst of noedels. Duik lekker de keuken in maak een van de zalige recepten uit onze lijst!
Op zoek naar een curry recept? Scroll door deze 25 zalige recepten:
Recepten met vlees
curry met spareribs
Kardemom, korianderzaad, kerrieblad, steranijs, venkelzaad en kaneel: deze specerijen komen steeds terug in de verrukkelijk smakende curry’s van Sri Lanka. De varkensrib-curry wordt nog lekkerder als je hem na het stoven een nacht laat staan en ’m de volgende dag weer warm maakt in de oven. Wil je elke dag wel curry eten? Kijk in het grote curry-dossier van delicious.
Ideaal na een drukke werkdag, een van onze homemade diepvriesmaaltijden. Stuk voor stuk heerlijk comfortfood! Zo hoef je deze pasteitjes met kipcurry alleen nog op te warmen in de oven.
kruidige kokoscurry met gebraden kip, banaan en verse bananenrelish
Banaan in een curry? Het kan! delicious. friend Yvette van Boven maakte voor haar column Yvette kookt met fruit deze kruidige kokoscurry met gebraden kip, banaan en verse bananenrelish. Inderdaad: een curry met banaan!Ook lekker: Yvette's tarte tatin met peer, sjalot en roquefort.
Katsu curry is een Japans gerecht met gebakken kip in panko. Panko is een soort broodkruim die de kip een lekker krokant jasje geeft. Samen met de edamameboontjes en bimi is dit een smakelijk gerecht en perfect voor een doordeweekse dag.
Ideaal na een drukke werkdag, een van onze homemade diepvriesmaaltijden. Stuk voor stuk heerlijk comfortfood! Zo hoef je deze pasteitjes met kipcurry alleen nog op te warmen in de oven.
Fan van Zeeuwse mosselen? Dan moet je deze variant in zelfgemaakte gele curry van culi visexpert Bart van Olphen eens proberen! Restje currypasta over? Die kun je nog twee weken bewaren in de koelkast.
De keuken van Cambodja is nog onbekend maar heel spannend. Het is een fantastische mix van invloeden uit China, Vietnam en Frankrijk en ook uit Thailand en India. Met verse Thaise basilicum, citrusfruit en friszure tamarinde laat je dit gerecht van je bord af spatten.Maak nog meer gerechten met noedels!
Deze snelle massamancurry met tofoe heb je binnen een uurtje op tafel, hij barst van de specerijen en verwarmt iedereen die wat pit nodig heeft. Ga voor inspiratie uit India en maak je curry compleet met wortel-komijnsalade, kokos-limoensambal en bietenraita. Ook lekker met een klodder Griekse yoghurt met geraspte komkommer en wat papadums.
Janneke maakt heerlijk comfortfood vol met specerijen. Haar kruidig gestoofde koolcurry met kokos en zalm hoort daar ook bij. Je gebruikt er groene kool voor, dat behoudt zijn structuur als je het niet te lang gaart en is erg lekker met garam masala en kokosmelk.
Zachte curry die flink geurt naar kurkuma en kokos. Wij vullen deze met wijting: die smaak is verfijnder dan je denkt en werkt volmaakt bij de specerijen. Ook lekker: deze zalm in rode currysaus.
Curry-liefhebbers opgelet! Deze heerlijke, snelle Thaise viscurry met schelvisfilet, pompoen en tomaat is heerlijk. Ook lekker met zalmfilet of coquilles!
Je hebt curry en je hebt curry. Curry’s zijn er in allerlei verschillende varianten: van mild tot pittig, van Thais tot Indonesisch, van rode tot groene en van vlees tot vis. Deze variant met krab is lekker pittig door de rode pepers. Fan van curry? Klik hier voor nog een vegetarisch recept!
Rode curry is lekker pittig van smaak en is heerlijk in dit visgerecht. Het recept zit boordevol verschillende groenten en is daardoor ook nog eens ontzettend gezond en voedzaam. Eet smakelijk!
Trok je vanochtend de koelkast open en zag je nog dat restje groenten van gisteravond liggen? No waste, want in deze gele curry kun je alle restjes kwijt. Van pompoen tot boontjes en bloemkool.
thaise massaman curry met aardappel, bloemkool en ei
We love curry! In alle soorten en varianten. Deze met aardappel, bloemkool en ei heeft lekker veel bite en vult goed. De curry is simpel en staat in 25 min. op tafel.Maak er zelf platbrood bij om in de curry te dippen! Bekijk hier verschillende soorten platbrood.
Dit recept voor vegan auberginecurry is gebaseerd op de klassieke butter chicken. Stoof de aubergine langzaam in romige kokoscurry en je weet niet wat je proeft!
Deze groene curry maak je met lekker veel groente en paneer. Paneer is een verse Indiase kaas van koemelk. Ideaal in curry's of andere vega gerechten. Zelf paneer maken? Check hier hoe je dat makkelijk doet!Eet je 'm liever vegan? Vervang de paneer dan voor tofoe.
Curry is eigenlijk altijd lekker, maar vooral op een koude herfstavond. Geef bij deze eiercurry met kurkuma uit Sri Lanka gekookte rijst of maak er een feestmaal van met kruidige saffraanrijst met cashewnoten.
Deze pittige curry met witte bonen, shiitake en ei is echt iets voor doordeweeks. Want dan moet het niet alleen lekker zijn, maar liefst ook snel klaar! Deze curry staat in 20 min. op tafel, dus dat zit wel goed.Meer weten over curry? Ontdek het in ons curry dossier!
In deze vegetarische curry gaat een flinke dosis kruiden en pompoen. Tegenwoordig is pompoen het hele jaar door goed te verkrijgen in de winkel dus ben je niet langer seizoensgebonden. Zin in meer pompoen? Maak dan deze pompoenhummus met kipsalade.
kruidige aubergine-kurkumacurry met doperwten en paneer
Als er iets makkelijk combineert in currygerechten is het wel paneer. Deze vegetarische kaas smaakt neutraal en is fantastisch met curry. Zo geef je mooi tegenwicht aan de volle, spicy smaken.