Met een beetje hulp van een marinade word je favoriete kip recept nog veel malser. Hoe je dat aanpakt, welke marinades volgens ons het proberen waard zijn en hoe lang je kip moet marineren vertellen we je in het onderstaande artikel.
Verlang je naar een smaakvol, sappig kippetje? Dan is het essentieel om je kip alvorens het bakken te marineren. Marinades zijn mengsels van kruiden, specerijen, zuren, soms een beetje suiker en oliën die worden gebruikt om vlees te doordrenken met smaak en het malser te maken.
De voordelen van marineren
Allereerst verhoogt een marinade de smaak van het vlees omdat de kip langdurig wordt blootgesteld aan allerlei lekkere specerijen en aromatische oliën. De kruiden en specerijen worden geabsorbeerd door het vlees, waardoor elke individuele hap doorspekt is met smaak. Bovendien helpt het de kip malser te maken.
De meeste marinades bestaan uit:
Water
Dit kan in de vorm zijn van (citroen)sap, wijn of bier, maar ook een smaakmaker zoals sojasaus of gewoon puur water.
Zout
Zout is heel belangrijk om het sap vast te houden in de kip. Ga voor miso, sojasaus, of je favoriete zout.
Suiker
Vergeet de suiker niet, want zo’n vleugje zoet geeft de huid van de kip tijdens het bakken een mooi knapperig, goudbruin korstje.
Specerijen en kruiden
Denk ook aan verse gember, knoflook, citroengras of kurkuma.
Vet
Vloeibare vetten zoals olijfolie, plantaardige olie en zelfs sesamolie worden toegevoegd om het vlees op smaak te brengen; ze geleiden de warmte ook efficiënter dan water, zodat het vleesoppervlak sneller gaar kan worden.
Zuur of enzym
Deze ingrediënten veranderen de textuur van vlees door eiwitten zoals actine, myosine of collageen af te breken waardoor het vlees zachter en sappiger wordt.
Hoe pak je het aan?
Het marineren van kip kan variëren in tijd, afhankelijk van de dikte van de stukken. Over het algemeen geldt dat hoe langer je marineert, hoe intenser de smaak en zachter het vlees wordt. Hoewel er een sweet spot is. Tussen 1 en 8 uur marinade ontdek je de meeste voordelen, daarna heb je kans dat het vlees juist steviger wordt.
Om de kip te marineren, plaats je deze in een luchtdichte zak of een afgedekte schaal en giet je de marinade eroverheen. Zorg ervoor dat alle stukken goed bedekt zijn en masseer de marinade zachtjes in het vlees om ervoor te zorgen dat het goed doordrenkt raakt.
11x recepten voor het marineren van kip
saté van gemarineerde en geroosterde kip
Mister Kitchen heeft Zuid-Korea al heel lang bovenaan de to-go-lijst staan en nu is het zover: een week lang eten zij zich door de unieke eetcultuur van dit culinaire schiereiland. Ze proeven onder andere deze saté van gemarineerde en geroosterde kip. Wij nemen je mee.
Chermoula is een kruidige Noord-Afrikaanse marinade die je ook meteen als saus kunt gebruiken. Superlekker bij vlees van de barbecue, dat door een stukje vlammen-magie sowieso al extra goed smaakt. Het vleugje rook en die nét geschroeide grillstreepjes geven het vlees een ultiem zomerse boost. Dus steek je BBQ aan en ga voor die smokey perfectie! De rest van de zomer buiten koken? Met deze 42 recepten heb je inspiratie genoeg!
Kok, kookboek- en tv-maker én delicious.friend Yvette van Boven maakt zelf yoghurt. En met die yoghurt maakt ze ultralekkere gerechten. Witte gazpacho met gerookte amandelen, luchtige cake met hazelnoten, pittige krabhapjes, gemarineerde kip en geroosterde worteltjes met een frisse dip.
Twee keer marineren is dubbel zoveel smaak! Eerst marineer je de kip met olie en citroen – daar wordt-ie supersappig van – en net voor het roosteren smeer je 'm nog een keer in met allerlei geurige specerijen. Over een smaakbom gesproken! En omdat je alles op één bakplaat maakt, is de afwas een eitje. Bekijk ook: kip uit de oven: de 21 beste recepten
Stuk voor stuk hebben ze een heerlijk goudbruin knapperig korstje, waar je gelijk je tanden in wilt zetten. En het hele huis ruikt verrukkelijk… ovengerechten. Meestal kost het bereiden ervan nog geen half uur. Daarna gaan ze de oven in. Dus alle tijd voor een spelletje met de kinderen of om de krant te lezen… Kies bijvoorbeeld voor een hele kip met zoete aardappel en citroen. En dat is niks om voor terug te schrikken…deze maak je zó.
Deze kip wil je. Dus maak een uitstapje naar de Turkse supermarkt en sla flink Midden-Oosterse smaakmakers en verse kruiden in. Za’atar geeft een heerlijk comfort food-gevoel en citroen zorgt voor een frisse kick. Vergeet ook de dip niet!
Met de parmezaan-rozemarijnvinaigrette geef je de gevlinderde kip vleugels! Dit is een heerlijke traybake die je zowel in de oven kunt maken als op de barbecue.
Ontdek de charme van nieuwe smaken met deze pittige sojakip met maïs-zwartebonensalsa. Als je op de dag zelf niet veel tijd hebt, marineer de kip dan de avond van tevoren en bereid de salsa alvast voor. De cajunkruiden geven het gerecht een sterke, pittige en licht gerookte smaak.