Cleopatra, de koningin van het oude Egypte, mag dan gebadderd hebben in ezelinnenmelk om haar huid jong te houden, wij dompelen onszelf liever onder in een zachte vacherin, of nog beter: gesmolten camembert. Want is er iets comfortabeler dan warme kaas uit de oven?
Stop kaas in de oven en er gebeuren wonderlijke dingen: de textuur verandert, de aroma’s worden intenser en de drang om ‘m zo snel mogelijk op te eten neemt alleen maar toe. Neem een gebakken brie uit de oven, leg je die op de borrelplank, dan is-ie als eerste weg. Let maar op!
Nu zijn er nog veel meer verschillende kazen die gebaat zijn bij een kwartiertje oventijd. Probeer eens een gerookte camembert of een pikante époisse in (blader)deeg. Maak er een hoofdmaaltijd van door een frisse salade op tafel te zetten naast een schaal met groenten of geroosterde aardappels of maak de kaas uit de oven onderdeel van een uitgebreide ápero met krakend vers baguette en hapjes.
Hier zijn enkele van onze favoriete kaasgerechten die je steeds opnieuw ondersteboven blazen dankzij hun stevige, geruststellende smaken. Nog een handige hack: camembert of brie kun je ook heel handig in de airfryer bakken.
5x kaas uit de oven: van vloeibare camembert tot warme geitenkaas
briochekrans met rozemarijn en vacherin mont d’or
Niks gaat boven zelfgebakken brioche: zo zacht en smaakvol. Met deze prachtige briochekrans gaan we zelfs nog een stapje verder, want we serveren 'm met saffraan, rozemarijn en heerlijke gesmolten kaas. Gaat perfect samen met een Franse chardonnay en een citroen-appelchutney.Liever zoete brioche? Serveer het dan met warme aardbeien en honingricotta of maak een crumble-brioche met appels en bessen.
Vandaag een heel bijzonder gerecht: gerookte camembert. Met salade en brood erbij een makkelijk hoofdgerecht. Simpel en snel en altijd een succes! Extra fijn: zo'n kaasje hoef je maar 10 min. te roken, dus sla maken, brood snijden en binnen een half uur aan tafel!Geitenkaas kun je ook prima roken! Lekker met toast en ratatouille.
Nurishh met rozemarijn in bladerdeeg met geroosterde druiven
Soms wil je een kaasje, dan weer eens een alternatief om 100% plantaardig te genieten. Ontdek hoe lekker plantaardige hapjes op je borrelplank kunnen zijn! Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Nurishh Coeur Fleuri, waar iedereen van kan genieten, want dit is een 100% plantaardig alternatief voor kaas. Vega(n), gluten- en lactosevrij, zonder soja en noten en daarmee ideaal voor zowel flexitariërs als vegans.
De tartiflette is een klassiek gerecht uit het Franse Haute-Savoie. Deze winterse maaltijd maak je met kaas, aardappels, spek en witte wijn. Nog meer zin in aardappel? Maak dan deze aardappelgratin met bleekselderij.
Wij krijgen spontaan zin om te picknicken van deze zalige gevulde bollen! Verpak ze na het bakken in aluminiumfolie en wikkel ze daarna nog in een doek. Hup, op de fiets naar het park en daar heerlijk smullen van een lauwwarme geitenkaas-tomaatbol.Meer brood met geitenkaas? Probeer deze kruidige geitenkaasbolletjes!
Brique de chèvre is rauwmelkse geitenkaas met een rode korst. Deze kaas is zacht en smeuïg en heeft een volle, pittige smaak. De naam dankt de kaas aan z’n vorm: brique is het Franse woord voor steen. Het is een broertje van de koe-variant: brique du Forez.
Het geheim van de beste tosti? De allerbeste kaas natuurlijk: heerlijke, romige kaas die goed smelt. In deze drie verrukkelijke tosti's gebruiken wij bijzondere Zwitserse kazen.Variatie is namelijk van groot belang in een goed voedingspatroon. Daarom gebruiken we elke keer een andere soort kaas! Zacht, halfhard, hard of extra hard: er zijn maar weinig landen met zo’n grote verscheidenheid aan kaas. Maar Zwitserland heeft het allemaal. Denk aan Le Gruyère AOP, Emmentaler AOP en Appenzeller®. Stuk voor stuk kwaliteitskaas die vraagt om er direct mee aan de slag te gaan in de keuken!
artisjokken uit de oven met pata negra en buffelmozzarella
Dit is een voorgerecht voor 4-6 personen of een appetizer voor 6-8. De artisjok is een prachtige groente met een uitzonderlijke smaak. Het is dan ook jammer dat veel mensen zich geïntimideerd voelen bij het idee om artisjokken te bereiden. Ik kan je echter verzekeren dat dat uitdagend lijkt, maar eenvoudiger is dan je denkt. Ik serveer deze artisjokken uit de oven met pata negra en buffelmozzarella. Zo heb je een soort appetizer plate voor jezelf en je gasten om van te genieten. De rijke smaken van de ham vullen de aardse smaak van de artisjok prachtig aan en de kaas zorgt voor een romige toevoeging.
Kleurrijk, zomers en heerlijk, deze zomerricotta staat binnen 45 min. op tafel. Of je dit ovengerecht nou in de tuin eet, in de woonkamer of in het park, deze zomerricotta is genieten geblazen!
tosti deluxe met belegen kaas, gekaramelliseerde ui, walnoten en tijm
Ook tussen de middag wil je natuurlijk lekker eten. Heel makkelijk zijn dan de plakken Old Amsterdam Belegen. Daarmee maak je in no time zo’n melted sandwich.Old Amsterdam, nu ook in Belegen. Superhandig, en dan die smaak… Met de pittige, zilte, licht zoete smaak waar Old Amsterdam beroemd om is, maar dan een tikje milder. Kaas met karakter dus!Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Old Amsterdam. Kans maken op een jaarabonnement op delicious.? Laat hier je gegevens achter en doe mee!
Nu de koudere dagen eindelijk lijken aan te breken, snakken we naar warme, romige gerechten. Maak de quiche met Italiaanse fontina. En mochten we verrast worden door een zonovergoten najaarsdag: maak er dan een heerlijke lauwwarme salade van het seizoen bij!
Maak deze smeuïge blauwe-kaassoufflé in een ovale schaal die lager is dan een klassieke, ronde soufflévorm. De blauwe kaas is heerlijk in combinatie met de geroosterde peren!Nog meer luchtig lekkers: dubbelgebakken soufflés met gekaramelliseerde tomaatjes
Deze kaastaart met bloemkool krijgt meer smeu door cheddar. Cheddar komt oorspronkelijk uit het Engelse dorpje Cheddar. De pittige smaak ontstaat door een soms twee jaar durend rijpproces.
brikpastei met raclettekaas, rozemarijn en zwarte knoflook
Kaasplank saai? Niet als je naast je favoriete kazen ook een warme pastei met raclettekaas serveert! De zwarte knoflook geeft een aardse, iets zoete smaak aan de knapperige pastei. Dat komt omdat zwarte knoflook wekenlang op lage temperatuur in een vochtige omgeving is gefermenteerd, waardoor de enzymen zijn afgebroken die verse knoflook zijn scherpte geven. Het resultaat? Knoflook die naar gebakken uien smaakt. Hmm!
Waarom moeilijk doen, als het ook simpel én vol smaak kan? Nigel: 'Je kunt allerlei ingewikkelde kaassauzen maken, maar ik denk niet dat ze veel lekkerder worden dan als je gewoon zachte kaas in warme slagroom smelt.' Dit is een heerlijke kaassaus om over zachte, goudgeel gebakken uien te scheppen.