zo pas je recepten aan voor de airfryer!

Lang leve de airfryer. Het misschien niet het mooiste apparaat is op je aanrecht, is het wel een van de handigste. Want niks zo lekker als een krokante snack – zeker als ‘ie een stuk gezonder is!

De airfryer gebruikt namelijk een stuk minder olie en vet en je kunt er naast frituren ook in bakken of het zelfs als een mini oven gebruiken. Met een paar simpele aanpassingen kun je je favoriete oven- en frituurrecepten helemaal airfryer-proof maken.

Bekijk ook: haute frituur borrelhapjes

1. Verminder de hoeveelheid olie

Een van de grootste voordelen van de airfryer is dat je veel minder olie nodig hebt dan bij traditionele bereidingswijzen. In de meeste gevallen kun je de olie in een recept met 1/2 tot 2/3 verminderen. Zo hoef je ingrediënten die je normaal zou frituren in olie, nu gewoon besprenkelen met wat olie.

2. Gebruik een anti-aanbaklaag in je airfryer

Als je de olie vermindert, kan je eten soms nog wel aan het mandje van de airfryer blijven plakken. Gebruik daarom een anti-aanbaklaag of leg bakpapier op de bodem om te voorkomen dat je ingrediënten blijven plakken. Dit maakt ook het schoonmaken een stuk eenvoudiger, win-win!

3. Pas de temperatuur en de kooktijd aan

Elk recept heeft natuurlijk een andere kooktijd en temperatuur. Voor de airfryer geldt dat je de temperatuur met ongeveer 20 graden moet verlagen en de kooktijd iets moet verkorten. Maar houd ook vooral de gerechten goed in de gaten tussendoor en check regelmatig het mandje.

4. Gebruik de juiste airfryer accessoires

Het apparaat wordt geleverd met verschillende accessoires en hulpstukken, zoals grillroosters en bakplaten. Zonde om die niet te gebruiken dus! Het grillrooster is bijvoorbeeld perfect voor het bereiden van vlees en groenten, terwijl de bakplaat ideaal is voor het bakken van cakes en broodjes.

5. Kleinere porties

De airfryer werkt het beste als de lucht vrij kan circuleren rond het eten. Als je grote porties bereidt, kan het zijn dat het voedsel niet gelijkmatig gaar wordt. Maak daarom kleinere porties en bak friet bijvoorbeeld in delen.

Homemade Baked Potato Fries - delicious