we love cheese! dit zijn 5 van onze favoriete kaaswinkels

Wij zijn gek op kaas! Dus het leukste soort winkelen is dan ook een rondje naar de kaaswinkel. Iedere keer is daar namelijk wel weer iets nieuws te ontdekken én te proeven. We zetten een paar onze favoriete kaasadressen voor je op een rij.

Lees ook dit: dit zijn de favoriete adresjes van Nigella in Amsterdam

Krijg je ook geen genoeg van kaas? Je vindt er alles over in ons nieuwste nummer. Bestel ‘m snel hier:

Kaaswinkels

Caseus in Amsterdam

Van parmigiano tot geitenbrie – bij Caseus in Amsterdam is er genoeg Italië. Je haalt er 30 maanden oude gerijpte biologische parmigiano reggiano van de familie Brugnoli.

Of boeren Goudse oplegkaas die door nog maar twee kaasmakers wordt gemaakt en maar liefst 1,5 jaar rijpt. Door de houten vaten met daarin linnen doeken blijft de kaas ongekend smeuïg. Bij die kaas haal je gelijk hun huisgemaakte mostarda van kweepeer, vijg, mandarijn, abrikoos en mosterdzaad.

En vergeet ook de bijzondere occelli al castagno uit Piemonte, van koe- en schapenmelk, 18 maanden gerijpt in grotten en gerijpt in kastanjebladeren, niet. Of Belgische romige geitenbrie met gedroogd zeewier of alpagekaas van rauwe koemelk uit de Jura, gewassen in witte wijn en kruiden.

Hun trots? Gorgonzola dolce uit Piemonte, zoet en smeltend. Twee keer per week is er aanvoer van verse stracciatella en burrata. En als je er dan toch bent: de eigen kaasfondue is van versgeraspte gruyère met pittige appenzeller en vacherin fribourgeois.

Kaaslokaal in Apeldoorn

Het Kaaslokaal in Apeldoorn is een genot voor elke kaasgek. Met een verrassend assortiment en ook geregeld proeverijen waar geweldige combinaties worden gemaakt.

Koken met kaas doen ze ook graag, kijk maar naar de leuke specifieke kaasrecepten op hun site, bijvoorbeeld tartiflette met Limburgse herve, Franse aligot (puree) of frittata met scamorza en bloemkool.

Ga naar Het Kaaslokaal voor bunker blauw, trappistenkaas Oscar du Mouligneau of Italiaanse robiola la rossa, de keuze is enorm. 

Restaurant Smelt in Amsterdam

Er is kaasfondue en kaasfondue extraordinaire. Van de beste kaas van De Kaaskamer zijn dit de kaasfondues waar wij van dromen.

Van Hollands met petit doruvael, tynjetaler en Twentse bunkerblos tot een Zwitserse met l’etivaz alpage, vacherin fribourgeois en appenzeller noir of een Italiaanse met provolone, parmigiano reggiano, fontina en taleggio, kiezen is hier het lastigst.

Smelt heeft inmiddels twee locaties in Amsterdam en is een samenwerking tussen Café de Doffer en De Kaaskamer.

Kazerij in Utrecht

In Utrechts oudste winkelstraat vind je Kazerij Stalenhoef. Een ‘snoepwinkel’ voor kaasliefhebbers met 250 soorten kaas uit binnen- en buitenland. Al 60 jaar gerund door echte kenners.

Een goed voorbeeld: ze rijpen de kaas zelf (affinage). Zo koop je elke kaas op het perfecte rijpingsmoment en precies op smaak. Van de beroemde Nederlandse remeker tot Nederlandse witschimmel Fransje en Utrechts oud uit IJsselstein.

Maar ook blu’61, een Italiaanse blauwschimmel gedrenkt in passito-wijn, met gekonfijte cranberry’s erop of époisses van eigen affinage. Voor erbij mooie balsamico van jong gerijpt tot oud, panforte of chutney zoals een Libanese rozenchutney.

L’Amuse in Amsterdam

In een lijst met onze favoriete kaasadressen mag L’Amuse van kaaskoningin Betty Koster uiteraard niet ontbreken. Hier hebben ze zo ongelofelijk veel kennis van kaas dat je elke keer weer met heel veel extra weetjes voor bij de borrel naar buiten gaat.

Zoals ze zelf zeggen: “bijna niemand vertrekt hier zonder een stuk truffelbrie”. Of vergeet ook zeker niet de speciale zachte kaas die zij maken met morilles.

Lees ook: 3x verrukkelijke kaastosti’s

kaasplank maken blauwe kaas