Niemand krijgt Italië en zijn gerechten uit zijn hoofd. Het is het land waar we spontaan voor op één knie gaan, waar we een ring voor uit onze broekzak trekken, en dan heel hard ‘JA, IK WIL’ uitkramen. Want reken maar dat we pasta, pizza en arancini willen!
Italië staat wereldwijd bekend om gerechten zoals pasta, pizza en focaccia. Maar de rijkdom van de keuken gaat veel verder dan deze populaire export Italië gerechten. Elk van de 20 regio’s heeft zijn eigen culinaire specialiteiten, die vaak sterk verschillen van wat we in het buitenland kennen. Of je nu door de heuvels van Toscane wandelt, de kust van Ligurië verkent, of geniet van de zon in Sicilië, je vindt unieke Italië gerechten die je nergens anders kunt proeven.
Denk bijvoorbeeld aan de bagna cauda uit Piemonte, een hartige dipsaus van ansjovis en knoflook, of de rijke risotto alla Milanese uit Lombardije, doordrenkt met saffraan. In de regio Emilia-Romagna is de tagliatelle al ragù een absolute must-try, terwijl je in Campanië niet om de authentieke pizza napoletana heen kunt.
Als je Italië bezoekt, is het de moeite waard om lokale gerechten te proberen die de traditionele keuken van elke regio vertegenwoordigen. We hebben een lijst samengesteld van de populairste gerechten per regio, zodat je zeker weet dat je het beste van de Italiaanse keuken ervaart.
20x Italië gerechten per regio
Piemonte
Bagna cauda: Een warme dipsaus van ansjovis, knoflook, en olijfolie, geserveerd met rauwe groenten.
gegrilde spitskool met bagna cauda & aardappel-bloemkoolpuree
Grote groenten barbecueën op vuur is trendy. Van geblakerde preitjes en vlezige aubergines tot spitskool met mooie grillstrepen. We delen onder het recept nog een handige tip, dus scroll even naar beneden.
Italianen zijn meesters in het verzinnen van eenvoudige gerechten die geweldig smaken. Cacio e pepe bijvoorbeeld – oorspronkelijk een Romeinse klassieker van spaghetti met louter zwarte peper en pecorino – is nu weer een trend.
Fonduta: Een kaasfondue gemaakt van Fontina kaas, geserveerd met brood.
quiche met roodlof, fontina en walnoten
Nu de koudere dagen eindelijk lijken aan te breken, snakken we naar warme, romige gerechten. Maak de quiche met Italiaanse fontina. En mochten we verrast worden door een zonovergoten najaarsdag: maak er dan een heerlijke lauwwarme salade van het seizoen bij!
Pesto alla genovese: Een saus van basilicum, knoflook, pijnboompitten, Parmezaanse kaas en olijfolie, meestal geserveerd met pasta.
pesto (basilicumpesto)
Met basilicum til je veel gerechten naar een hoger niveau. Niet alleen eenvoudige pasta, maar ook gegrilde garnalen, lamsvlees en kip worden veel complexer van smaak. Of geef je frisse citroenlimonade iets extra’s met basilicum. Kortom een super veelzijdig kruid dat onvervangbaar is in klassieke pesto.
Er zijn Amsterdamse Genovesi die emotioneel worden als ze de smaak van thuis proeven. Want focaccia uit Genua is speciaal en extra lekker. Doe je schort om en waan je in Genua.
Risotto alla Milanese: Een romige risotto op smaak gebracht met saffraan.
pollo alla milanese
Een avg'tje op zijn Italiaans met krokante kip in de hoofdrol! Doe alle rozijnen direct met de eerste portie spinazie in de pan, dan nemen ze meteen het vrijkomende vocht van de spinazie op en worden ze zoet en sappig. In plaats van rozijnen zijn pijnboompitten ook lekker.
Om optimaal te genieten van de smaak van saffraan wil je draadjes – de stampers van de Crocus sativus – weken in vocht, hier doen we dat in de bouillon voor de risotto. Zo geven de stampers naast een zoet, hooi-achtig aroma een prachtige goudgele kleur af.
Canederli: Grote, hartige knoedels gemaakt van oud brood, spek en kruiden, vaak geserveerd in bouillon.
Oostenrijkse spinazieknödel met citroenboter & erwten
Met frisse citroenboter en knapperige erwten worden deze spinazieknödel heerlijk zomers. Begin op tijd óf maak ze eerder en bewaar de knödel in de koelkast of diepvries.
Risi e Bisi: Een risotto-achtig gerecht met rijst en verse doperwten.
Pandoro: Zoet brood dat sterk lijkt op de panettone
Fegato alla Veneziana: Lever met uien.
Friuli-Venezia Giulia
Frico: Een krokante kaas- en aardappelkoek.
Prosciutto di San Daniele: De regio is bekend om de beste ham van Italië.
tagliolini met radicchio en prosciutto San Daniele
Leonardo Pacenti: ‘ Dit gerecht, tagliolini met radicchio en prosciutto San Daniele, at ik in het dorpje San Daniele, in het noordoosten van Italië, waar de Parmaham vandaan komt. Proef het contrast tussen de bittere radicchio, de zoete ham en de room! Geef kleine porties, dat wekt de eetlust op. Dit gerecht, dat neigt naar het vette en het bittere (door de radicchio), is goed te combineren met een Chardonnay uit Friuli (barrique) of een Verduzzo. Als je te veel radicchio gebruikt, is het onmogelijk een juiste wijn te vinden door een overmaat aan bittere smaak.’
Tagliatelle al Ragù: Verse tagliatelle pasta met een rijke vleessaus (bekend als bolognesesaus).
Toscane
Zoals Russell Norman de keuken van Toscane beschrijft in zijn boek Brutto (aanrader!) is dit de regio van de mangiafagioli – boneneters. ‘De culinaire traditie van deze regio vindt zijn oorsprong in de cucina povera, de arme, boerse keuken, en dat betekent dat er veel groenten, tomaten, kruiden en brood worden gebruikt, goedkope ingrediënten die makkelijk te verbouwen zijn. [..] Het andere belangrijke ingrediënt is eenvoud.’
Panzanella: Broodsalade.
Ribollita: Soep of stoof met bonen en cavolo nero.
Pappa al pomodoro: Een broodsoep met tomaten.
Bistecca alla Fiorentina: Een grote, gegrilde T-bone steak.
panzanella met oertomaten en yoghurtplatbrood
Panzanella is een traditionele Toscaanse salade met stukjes oud brood en tomaten die in vinaigrette gemarineerd zijn. In deze moderne versie wordt platbrood gebruikt als bordje.
delicious.friend Janneke haalt haar inspiratie uit diverse Italiaanse streken en geeft ons recepten voor heerlijk, goed eten, waarvoor je niet te lang in de keuken staat. Zoals deze Panzanella verde.
Met tomaten uit blik, rozemarijn als smaakmaker en extra groente is deze tomaten-broodsoep onze winterversie van pappa al pomodoro, de goddelijke Toscaanse tomaten-broodsoep. Kies een stevige broodsoort als desem, ook bruin desembrood is lekker voor deze soep uit de cocina povera. Nog zo’n lekker Italiaanse recept voor stevige soep?
Stevige maaltijdsoep met tomaten en cannellinibonen waar je elk seizoen zin in hebt. De venkelzaadjes geven de soep een zoete frisheid, terwijl de parmezaanse kaas voor extra hartigheid zorgt. Tip: Trek de korst van je parmezaanse kaas mee in de soep.
Tartufo Nero: Zwarte truffel, vaak geraspt over pasta, risotto, of eieren.
uit Umbrië: kip met sperzieboontjes
Vandaag op het Italiaanse menu: pollo al vino bianco met fagiolini al limone. De fagiolini krijgen een boost door de ansjovis en citroen. En de pollo heeft een kruidige en iets zoete smaak.
Truffelrisotto met paddenstoelen en burrata: kun jij dit waanzinnige herfstgerecht van Janneke weerstaan? Lekker voor doordeweeks, het weekend en natuurlijk de feestdagen!
Olive all’Ascolana: Gevulde en gefrituurde olijven, gevuld met een mengsel van vlees.
Lazio
Spaghetti alla carbonara: Pasta met een saus van eieren, pecorino kaas, guanciale (varkenswang), en zwarte peper.
spaghetti carbonara met chorizo
Spaghetti carbonara komt oorspronkelijk uit Lazio. Daar aten houtskoolbranders het in hun pauze. Tip: voeg bij de klassieke spaghetti carbonara de eieren gelijk toe nadat de pasta is afgegoten, zo kunnen de eieren door de warmte stollen.
Een simpel gerecht, maar daarom niet minder lekker! Er zitten een paar echte pleasers in… zoals: spek, ei, room en kaas! Maak met linguine of een andere pastasoort.Probeer ook spaghetti carbonara met chorizo.
Arrosticini: Kleine spiesjes van geroosterd lamsvlees.
Molise
Cavatelli con sugo di maiale: Kleine pastaschelpjes geserveerd met een rijke varkensvleessaus.
Campanië
Pizza Napoletana: Traditionele Napolitaanse pizza met een dunne korst, tomaten, mozzarella en basilicum.
Napolitaanse soesjeskrans met ijsvulling
Bak de soesjes 1 dag eerder en bewaar ze in afgesloten in de koelkast. Zijn ze wat zacht geworden, bak ze de volgende dag dan even op in de oven. Vul de soesjes niet langer dan 3 uur van tevoren met ijs en bewaar ze in de diepvries.Op deliciousmagazine.nl/soesjesmaken vind je een handige uitleg.
Heb je na het maken van deze vissoep vongole over? Bewaar ze dan in de schelp, afgedekt in de koelkast en serveer ze bij de borrel met wat olijfolie, citroen en verse kruiden.
Griesmeel roept in Italië en verder oostwaarts warme herinneringen op aan volgezogen semolinacakejes en griesmeelpasta. Het is heerlijk licht en troostvol, vooral als je er een cake van bakt zoals deze Migliaccio; een traditionele Napolitaanse dolce voor het carnaval. De griesmeel en ricotta, geparfumeerd met citrusvruchten en vanille, zorgen voor een textuur die wegsmelt in je mond. Probeer ook eens deze 5 cannelloni recepten
Orecchiette con cime di rapa: Orecchiette pasta met raapstelen, knoflook, en ansjovis.
orecchiette met koolzaad van Yvette
Yvette: ‘Dit recept kan ook met brandnetel, jong kleefkruid, daslook, zevenblad, zuring. Het is een van de weinige recepten in mijn boek met vis, maar om ansjovis kan ik moeilijk heen. Strikte vegetariërs nemen wat extra zout of 1 tl miso.’ Dit recept komt uit Yvette’s nieuwe kookboek Van Boven in het wild.
Pasta con peperoni cruschi: Pasta geserveerd met krokante gedroogde paprika’s.
Calabrië
Nduja: Een smeerbare, pittige varkensworst, vaak geserveerd op brood of in pasta.
pasta met ‘nduja en tomaat
Zondoorstoofd en creatief met wat de aarde biedt: zo wordt er gekookt in het vaak straatarme Zuid-Italiaanse Calabrië. Maar de smaken zijn vol en rijk, zoals deze pasta in olijfolie met daarover de beroemde ui uit Tropea, dungesneden pecorino en 'nduja. In alle eenvoud verrukkelijk.
Warme broodstengels gedoopt in een romige dip met een flinke snuf pit; daar wil je de dag toch mee afsluiten? Als je niet zo van sinaasappel houdt, kun je de zest prima vervangen door citroenschil of ander citrusfruit. VEGA TIP: vervang de ‘nduja of chorizo door vega(n) chorizo.
Door het Napolitaanse pizzadeeg eerder te maken, krijgt het extra smaak en een betere textuur. Dat kan gewoon in de koelkast! Geen zin om zelf pizzadeeg te maken? Deze vulling leent zich ook heel goed voor een snelle pasta. Zelf pizzadeeg maken: de do’s and don’ts op een rij
Arancini: Gefrituurde risottoballetjes gevuld met vlees, tomatensaus, mozzarella, of andere ingrediënten.
arancini met saucijs en venkelzaad
Kun je geen varkenssaucijzen met venkel vinden? Koop dan gewone varkenssaucijzen en voeg 1 el venkelzaad extra toe. Tip: wil je niet alle arancini in één keer frituren? Je kunt de balletjes makkelijk invriezen. Haal ze later dan 2 uur voor frituren uit de vriezer om ze wat te laten ontdooien en frituur dan zoals hierboven.
Zo makkelijk is het: van de risotto draai je de volgende dag balletjes. Wentel ze door paneermeel en frituur ze!Hier vind je het basisrecept voor risotto.
Porceddu: Geroosterd speenvarken, langzaam gegaard aan het spit.
brandnetelrisotto
Letitia Clark: 'Je herkent de geur van brandnetel zodra de blaadjes liggen te zweten in de pan, want dan is het net of je door het struikgewas loopt en de stengels onder je voeten plet. Ze zijn echt fantastisch in risotto. De room, hoewel zelden gebruikt op Sardinië en al helemaal niet in risotto, vind ik zelf een fijne toevoeging.'
Wil je lekker snel klaar zijn vanavond? Maak dan dit Sardijnse gerecht met venkelworst en saffraan. In 35 min. klaar! Op Sardinië zijn ze gek op gerechten met venkelworst. Het originele recept is met malloreddus, een ovale Sardijnse pastasoort die doet denken aan kleine gnocchi. Malloreddus is niet overal te koop, maar je kunt dit prima maken met gnocchi of kleine dikke pastaschelpjes.
Chef-kok Letitia Clark kwam tot dit heerlijke recept voor crumble uit pure nood. ‘Het is gebaseerd op ingrediënten die op Sardinië makkelijk te krijgen zijn, gemaakt om mijn Britse behoefte aan crumble te stillen!’ De abrikoos is verwant aan amandel, dus die twee gaan prachtig samen. De vanille-mascarponeroom is eigenlijk een soort mousse. Wie wil laat hem opstijven in de koelkast. Serveer de room dan met koekjes en een glas zoete wijn als eenvoudig maar elegant dessert.