Alleen al om de namen vallen wij in katzwijm: panettone, torta caprese, torta dolce di riso… Daar krijg je toch meteen trek van? Hieronder vind je daarom negen recepten voor Italiaanse cake.
Toegegeven, de een kun je óók classificeren als een brood en de ander is bijna een taart. Hoe dat zit? Neem de panettone: dit is officieel een Italiaans brood, maar dankzij zijn luchtige structuur en heerlijke vulling van sukade, rozijnen en soms ook extra’s als chocolade, lijkt het meer op een cake. Daarbij eet je ‘m ook nog eens als een cake: bij de koffie of zoete borrel.
Italiaanse cake panettone
Panettone is dus een traditionele Italiaanse kerstcake, herkenbaar aan zijn koepelvorm. Deze luchtige, zoete broodcake is gevuld met gekonfijte vruchten en rozijnen, en is een kerstfavoriet in vele Italiaanse gezinnen.
Het verschil tussen een panettone en een pandoro
De panettone komt uit Milaan en de pandoro uit Verona. En ook qua smaak zijn ze nét even anders. Pandoro betekent letterlijk ‘gouden brood’ en hangt tussen een brioche en cake in. Daarbij vind je in deze cake géén sukade en rozijnen, zoals in de panettone wel het geval is.
Italiaanse chocolade cake: Torta caprese
Torta Caprese is een heerlijke chocoladecake van het eiland Capri. Het bijzondere aan deze cake is dat hij gemaakt is zonder bloem, waardoor hij een rijke, dichte textuur heeft. Amandelen of hazelnoten voegen een subtiele nootsmaak toe, die perfect samengaat met de chocolade.
Andere Italiaanse cake recepten:
Bekijk ook: zin om te bakken?! 35x cake recepten