Italiaanse cake: 9 recepten voor je amore

Alleen al om de namen vallen wij in katzwijm: panettone, torta caprese, torta dolce di riso… Daar krijg je toch meteen trek van? Hieronder vind je daarom negen recepten voor Italiaanse cake.

Toegegeven, de een kun je óók classificeren als een brood en de ander is bijna een taart. Hoe dat zit? Neem de panettone: dit is officieel een Italiaans brood, maar dankzij zijn luchtige structuur en heerlijke vulling van sukade, rozijnen en soms ook extra’s als chocolade, lijkt het meer op een cake. Daarbij eet je ‘m ook nog eens als een cake: bij de koffie of zoete borrel.

Italiaanse cake panettone

Panettone is dus een traditionele Italiaanse kerstcake, herkenbaar aan zijn koepelvorm. Deze luchtige, zoete broodcake is gevuld met gekonfijte vruchten en rozijnen, en is een kerstfavoriet in vele Italiaanse gezinnen.

panettone
Met warme vanillesaus als ontbijt of dessert, of een dikke plak bij de kerstthee. Het prachtig verpakte Milanese kerstbrood panettone met zijn koepelvormige bovenkant ken je vast. Door de lange rijstijd heeft het brood een luchtige, cakeachtige structuur en is de smaak fantastisch ontwikkeld. Reserveer een paar uur, want zelf bakken is absoluut de moeite waard! 
naar recept
panettone-delicious

Het verschil tussen een panettone en een pandoro

De panettone komt uit Milaan en de pandoro uit Verona. En ook qua smaak zijn ze nét even anders. Pandoro betekent letterlijk ‘gouden brood’ en hangt tussen een brioche en cake in. Daarbij vind je in deze cake géén sukade en rozijnen, zoals in de panettone wel het geval is.

Italiaanse chocolade cake: Torta caprese

Torta Caprese is een heerlijke chocoladecake van het eiland Capri. Het bijzondere aan deze cake is dat hij gemaakt is zonder bloem, waardoor hij een rijke, dichte textuur heeft. Amandelen of hazelnoten voegen een subtiele nootsmaak toe, die perfect samengaat met de chocolade.

chocoladetaart met peer en hazelnoten
Deze heerlijke taart vol noten en chocolade is afkomstig van het Italiaanse eiland Capri. Laten we eerlijk zijn, er zijn weinig dingen zó lekker als Italiaanse desserts. Extra fijn: de taart is glutenvrij!
naar recept
Italiaanse rijsttaart met ricotta & amarenekersen (torta di riso)
Niet bloem, maar risottorijst geeft een onweerstaanbaar romig en toch stevige, zoete taart. Zalig met zo'n zoete kersentopping en knapperige amaretti!
Maak ook deze ricottataart met chocolade.
naar recept
italiaanse rijsttaart met amarenakersen

Andere Italiaanse cake recepten:

olijfoliecake met citroenglazuur
Snel nog wat lekkers maken voor die vrienden die langskomen? De mixer is je beste vriend! Deze zoete Italiaanse cake maak je niet met boter, maar met olijfolie en karnemelk.
Nog meer van dat lekkere Italiaanse zoet? Probeer deze scones met mascarpone.
naar recept
Italiaanse olijfoliecake met citroenglazuur - delicious
amandelcake met gepocheerde peren en karamel
Deze amandelcake met gepocheerde peren en karamel is een ware showstopper! Zelfs als je niet zo van zoet houdt, word je helemaal happy van deze amandelcake.
Echt waar! Ook tuiles zijn lekker met amandel. Het recept vind je hier!
naar recept
amandelcake met gepocheerde peren en karamel - delicious
torta dolce di riso (zoete rijstcake met limoncello)
De citrusrasp zorgt voor een frisse smaak en de rijstcake is erg lekker in blokjes die je aan cocktailprikkers bij de thee kunt serveren. Maak dit gerecht nooit met langkorrelige rijst, dat gaat absoluut niet lukken. Koop een goede kwaliteit risottorijst voor een volmaakt resultaat.
naar recept
zoete rijstcake met limoncello
amandelkoek met venkelzaad en stoofpeertjes
Een ongelooflijk makkelijk en enorm Italiaanse cake. Nu met stoofperen en siroop, maar met appelcompote en een bol ijs kan ook. Of met zacht geklopte slagroom en rood fruit, in het seizoen zal rabarber er ook heerlijk bij zijn. Echt een goed recept voor een feesttoetje het hele jaar rond!
naar recept
amandelkoek met venkelzaad en stoofpeertjes - delicious
torta di nocciole
Het wildraapseizoen is in volle gang en dat vieren we met een Italiaanse feesttaart van Eke Mariën. Ja, het is maandag. So what? Ook op maandagavond is deze taart genieten geblazen. Nog makkelijk ook, want je bereidt ‘m in een half uur waarna hij nog drie kwartier in de oven gaat.
naar recept
hazelnoottaart | delicious
citroencake met pistache en vijgen
Lekker, een luchtige cake met frisse citroensmaak en een topping van vijgen in een zoete honingsiroop.
Gek op pistache? Deze baklava gaat je hart veroveren!
naar recept
citroencake met pistache en vijgen
citroen-ricottacake met frambozenroom
Frambozen, citroen en ricotta gaan geweldig samen en maken deze cake tot overdadig comfortfood. Ook lekker met aardbeien of ander rood fruit. Het leven is veel te kort om jezelf niet te verwennen!
Nog zo’n onweerstaanbare taart met ricotta maken?
naar recept
ricotta recepten citroen-ricottacake - delicious

Bekijk ook: zin om te bakken?! 35x cake recepten

Italiaanse olijfoliecake met citroenglazuur - delicious