Instant pot (of multicooker of snelkookpan) recepten komen altijd van pas! Het mag dan misschien lijken op een groot, lomp apparaat dat te veel ruimte inneemt op je aanrecht, als je een hebt kan je niet meer zonder.
Wat is een instant pot? Of multicooker…
De Instant Pot, ook wel bekend als de multicooker, pressure cooker of snelkookpan zorgt ervoor dat je kookprocessen kunt versnellen, maar vooral vereenvoudigen. Met dit elektrische apparaat komt er namelijk heel veel druk in je pan waardoor je heel goed kunt stoven en koken.
Om met een instant pot te koken, voeg je simpelweg de ingrediënten toe, sluit je de pan af en stel je de gewenste kooktijd en druk in. De rest doet het apparaat voor je. Naar recepten die normaal vragen om uren pruttelen of zachtjes laten sudderen, heb je nu geen omkijken meer.
Door middel van hele hoge druk en stoom worden stukken vlees veel sneller en gelijkmatiger zacht en mals. Maar je kunt ook bijvoorbeeld bonen zonder voorwerken koken met de instant pot of echte authentieke Italiaanse sauzen, zoals bolognese maken.
De voordelen (en de nadelen)
Het grootste voordeel is wel de tijdbesparing. Stoofgerechten die normaal uren moeten opstaan zijn nu zeker de helft van de kooktijd sneller. Maar wat vooral ook zo lekker is, is dat je er helemaal niet meer op hoeft te letten. A
ls je durft kun je je eten ’s ochtends vast opzetten en het apparaat de rest van de dag gewoon vergeten. ’s Avonds kun je vrijwel direct aanschuiven want de instant pot heeft gezorgd dat je stoof smaakt naar uren werk, zonder dat je daar zelf moeite voor hoefde te doen.
Zoals gezegd moet je dat wel los durven laten. En je moet weten hoe je precies met een instant pot moet omgaan. Het kan namelijk in het begin spannend zijn om te werken met zulke hoge druk. Maak bijvoorbeeld voorzichtig de deksel los na het koken en overschrijd ook de maximale hoeveelheid niet.
Overtuigd? Deze instant pot recepten en mulitcooker recepten kun je heel goed bereiden met het apparaat!
perfecte runderstoof
De perfecte runderstoof maak je door geduld te hebben. Laat stoofgerechten altijd heel zachtjes sudderen, dus zet het vuur zo laag mogelijk. Zo worden de ingrediënten zacht en mals en brandt er niets aan.Stoven vraagt weinig actie, maar wel geduld: draai het vuur niet hoger, dan gaat je stoof koken in plaats van stoven. Sommige kleinste gaspitten gaan toch nog te hard. Gebruik dan een warmteverdeler onder de pan. Op inductie, elektrische kookplaat en in de oven gaat stoven ook erg goed. Let wel op dat het vocht waarin je stooft nooit kookt, maar heel zachtjes pruttelt. De spierdelen van het vlees verliezen vocht vanaf 60-65°C. Door het zachtjes te laten pruttelen lost het bindweefsel in het vlees op, maar droogt het vlees niet uit. Laat vlees in het stoofvocht iets afkoelen voordat je het serveert. Vlees neemt namelijk weer vocht op bij het afkoelen en dát zorgt ook voor een sappig resultaat.
gestoofd lamsvlees met pruimen, saffraan en kaneel
Gestoofd lamsvlees met pruimen saffraan en kaneel is écht heerlijk! Alles gaat in een grote braadpan en stooft heel langzaam gaar, waarbij de smaken zich vermengen en er een hemels aroma vrijkomt.In het Midden-Oosten blijven? Bak dan amandel-sesamkoekjes toe!
Denk je aan een winterse maaltijd, dan denk je aan een heerlijke stoofschotel. Deze variant maak je met varkensvlees, bonen en rookworst. Bak wat brood af voor erbij, zodat je ook van de laatste restjes saus kunt genieten. Bovendien kun je deze stoofschotel gerust een dag of twee koel bewaren, dan smaakt het zelfs nóg beter!Toch zin in een stoof met iets meer pit? Dan is deze Perzische stoofschotel met saffraankip, venkel & zuurbes het gerecht voor jou.
Een goedgevulde groentestoof staat garant voor comfortfood. Kies verse groenten en kruiden en een stevige basis als wijn, cider of bouillon en je oogst succes. Hier komen geen vleesvervangers bij kijken, aan deze voedzame groentestoof heb je genoeg!In tomatensaus garen groenten wat minder snel dan in water of bouillon. Dat komt omdat tomatensaus zuur is en zuur verlengt de gaartijd. Tegelijkertijd krijgt het gerecht zo wel meer tijd om goed op smaak te komen.
Een dampende pan vol met stoofvlees, daar loopt ons het water van in de mond. De abrikoos en pils maken de saus lekker zoet. Serveer het gerecht met een smeuïge puree.
Kip is een echte wereldreiziger die alle smaken aankan. Deze keer gaan we voor elegant doch robuust Frans comfort food. Voor frisse herfstdagen, donkere decemberdagen en alle andere moment waarop je een bord troost-eten kunt gebruiken!Zin in meer comfy kip? Ga voor deze gesmoorde dijen met linzen!
Gestoofde knol in wijnsaus met winterse groente is een perfect vega(n) recept dat je met kerst op tafel kan zetten. Het heeft een diepe, rokerige smaak wat het een bijzonder hoofdgerecht maakt. Serveer het met aardappelpuree en een frisse salade.Wil je een bijzondere aardappelpuree op tafel zetten? Bekijk dan deze aardappelpuree met peterselie en pijnboompitboter.
Heb je zin in een klassieker? Maak dan deze traditioneel Hollandse stoof. In plaats van rundvlees gebruik je konijn en je hebt er bijna geen omkijken naar! Weinig ingrediënten die samen super veel smaak geven: een heerlijk gerecht om je aan op te warmen tijdens de koude winterdagen. Probeer ook eens deze hachee met vijfkruidenpoeder.
Dol op stoven, maar eet je liever geen vlees? Ook pastinaak is perfect om te stoven! Dit harde wortelgewas heeft een zoete anijsachtige smaak wat heerlijk samengaat met kastanjechampignons en walnoten. Zin een nog een groentestoof? Bekijk deze knol-au-vin.
Omdat de kou er nu echt aankomt, vandaag een recept voor stevig eten: linzenstoofschotel met paprika en rookworst.Door een flinke schep kruidenyoghurt, kun je het gerecht nóg lekkerder maken. Maar ook 400 ml kokosmelk door de linzenstoofschotel, zorgt voor een verrassende smaak.
In dit recept gebruiken we lamsgehakt. Bij mediterrane supers met een vleesafdeling vind je zeker lamsgehakt. Of gebruik eventueel het vlees uit lamsworstjes.