24x hapjes voor je nieuwjaarsborrel

Knallend het nieuwe jaar in? Trommel je vrienden of familie op en maak deze hapjes voor je nieuwjaarsborrel.

Of je nu een intiem borreltje organiseert voor je beste vrienden of de hele familie over de vloer krijgt: van een goed hapje wordt iedereen blij. Natuurlijk kun je wat Franse kaas op tafel zetten of een oliebol halen, maar hoe leuk is het om je eigengemaakte hapjes te serveren?

Kijk even verder voor de lekkerste kroketjes, gezonde hapjes, Spaanse tapas, vega-opties of zelfs knallers voor de bbq. Want een winterborrel kan ook verrassend knus zijn.

1. Snelle, koude borrelhapjes

toastjes met zalm, crème fraîche & augurken
Iets te vieren? Deze toastjes met zalm zijn simpel te maken, maar zorgen wel voor een wow-factor op je borrelplank.
naar recept
toastjes met zalm, crème fraîche & augurken
oesters met pancetta-limoenkruim
Oesters: you either hate them or love them. Voor alle liefhebbers onder ons of de nieuwsgierige visfan: deze oesters met pancetta-limoenkruim zijn heerlijk! Het kruim zorgt voor extra structuur en smaak.Zijn oesters nieuw voor je? Hier lees hoe je ze makkelijk opent.
naar recept
recepten met limoen
crostini met salamiboter en spinazie en met tuinboonpuree en pecorino
Een blad vol heerlijke crostini is super als voorgerecht of bij een glas wijn. Rooster brood, wrijf het in met knoflook en schep er verschillende toppings op. Geef er eventueel ook nog buffelmozzarella met kerstomaatjes en Taggiassche olijven bij.
naar recept
crostini met salamiboter en spinazie en met tuinboonpuree en pecorino

Voor nog meer vliegensvlugge hapjes bekijk je onze lijst: 30 snelle koude borrelhapjes


2. Bladerdeeghapjes voor je nieuwjaarsborrel

lamssaucijzenbroodjes met paprika-walnootdip
Maak de saucijzenbroodjes en de dip 1 dag van tevoren en zet koel afgedekt weg. Warm ze vlak van tevoren 3 min. op in de oven.
naar recept
lamssaucijzenbroodjes met paprika-walnootdip
filopastei met pittig gehakt & feta
Je hebt geen vliegticket nodig om in een andere wereld te belanden. Voorzie je voorraadkast van smaakmakers uit alle windstreken, en je bent er zo!
Met Midden-Oosterse ingrediënten als baharat, za’atar en toum voeg je in no time heel veel smaak toe, waardoor je je even ver weg en toch dichtbij waant. Ga los met pittig gevuld filodeeg.
naar recept
krokant bakken filodeeg

Kijk hier voor nog meer bladerdeeghapjes!


3. Gezonde borrelhapjes

wortels met harissa-citroenyoghurtdip
Yvette van Boven maakt heerlijke wortels met harissa-citroenyoghurtdip: 'Worteltjes zijn van zichzelf al erg lekker, maar met yoghurt en iets pikants komt de zoete smaak er nog meer uit. En dat groen, daar kun je perfect een olie van maken, nooit weggooien dus!'
Nog meer koken van Yvette? Maak deze salade met perzik, avocado en crushed komkommer!
naar recept
rijstrolletjes met garnalen, chilimayonaise en sojasaus
Chun juan heten ze in het Chinees en dat betekent lenterolletje. Het gaat om die rolletjes met dat prachtige, transparante rijstvel* erom. Gevuld met verse groenten, noedels, garnalen of vlees. Fris, knapperig en ultra vers.
'Laat je niet afschrikken door de rijstvellen. Die behoren tot de makkelijkste velletjes om mee te werken. Haal ze een voor een door handwarm water om ze wat zachter te maken, vul ze, rol ze op en maak dicht.'
naar recept
spring rolls recept rijstrolletjes met garnalen
limabonen met dragonolie en citroen
Een topwijn met een simpel hapje zijn vaak de mooiste combinaties! De hazelnootolie versterkt het notige in de wijn, de citroenschilletjes geven frisheid en de smeuïge limabonen met dragonolie maakt het tot één geheel.
En met overgebleven limabonen maak je de dag erna deze heerlijke schotel met chorizo en chipotle.
naar recept
limabonen met dragonolie en citroen - delicious

Meer gezonde hapjes voor op de borrelplank? Bekijk de volledige lijst hier!


4. Kroketjes

confit de canard-kroketjes
Op een avond met vrienden trek je een fles bubbels open of shake je wat cocktails. Iets erbij? Serveer deze confit de canard-kroketjes: werkelijk onweerstaanbare hapjes.
We raden je aan om maar meteen een grote hoeveelheid te maken en ze in te vriezen, zo heb je altijd een mind blowen snack achter de hand om iedere borrel in één klap super-de-luxe mee te maken. Zo blijven je gasten zeker tot na sluitingstijd plakken en je bepaalt zelf hoelaat het licht aan (of uit) gaat.
Lekkere tip: schenk het vet uit het blik confit de canard in een glazen potje en bewaar in de koelkast of vries het in. Heerlijk om aardappels in te bakken!
Ook lekker… Deze pompoen-saffraankroketten met paprika-hazelnootdip.
naar recept
confit de canard kroketjes
Portugese viskroketjes piri piri
Deze zilte viskroketjes heten in het Portugees pastéis de bacalhau. Superlekker als hapje bij een glas witte wijn, als het kán buiten. Of bij vinho verde, om in Portugese sferen te blijven. Bacalhau of bakkeljauw is gedroogde, gezouten kabeljauw. Je vindt het in de diepvries van grotere supermarkten.
Ook vegakroketjes op tafel? Bak polentakroketjes
naar recept
viskroketjes piripiri - delicious
vegan kubbeh (kubbeh ’t bulgur) van Sara uit Noomi
Kubbeh is het cultureel erfgoed van Irak. Het is een soort dumpling of kroket die je met verschillende soorten korsten, vormen en vullingen kunt tegenkomen. Maak je kubbeh met flinterdun deeg, dan is dat niet alleen heel lekker, het vergroot ook je kansen op de Iraakse huwelijksmarkt.
Sara: 'Ik heb kubbeh voorbij zien komen met zo’n dikke korst dat ik echt goed moest kijken of het geen gehaktbal was. Dit is natuurlijk niet hoe kubbeh bedoeld is, maar ik begrijp het wel – de mijne zagen er in het begin ook zo uit.' Serveer de kubbeh met noomichutney.
Dit recept komt uit NOOMI, de primeur van Sara Shawkat over de Iraakse keuken.
naar recept
vegan kubbeh (kubbeh 't bulgur) van Sara uit Noomi - hapjes voor nieuwjaarsborrel

5. Ander lekkers uit de frituur

bitterballen serranoham en manchego met aïoli
Tijdens ieder feest zijn bitterballen een succes. Al helemaal wanneer je deze zelf maakt! Wij leggen je stap voor stap uit hoe je deze serranoham-manchegobitterballen bitterballen maakt. Je kunt ze trouwens makkelijk een paar dagen van te voren maken en invriezen! Ideaal voor een makkelijk kersthapje!
naar recept
bitterballen met serrano manchego - delicious
pyaz ke pakora (uienbeignets)
Asma Khan: 'Mijn liefde voor pyaz ke pakora gaat terug naar de vreugde die ik als kind voelde wanneer de eerste moessonregens vielen. Ik herinner me nog dat de verkoelende regen na een broeiende vochtige periode die weken duurde, een verademing was. De eerste buien waren altijd een wolkbreuk. Wij kinderen zaten bij het raam, keken naar de aanhoudende stortbui, aten pyaz ke pakora en namen slokjes chai. Serveer de beignets met groene chutney.
Dit recept komt uit het kookboek Ammu van Asma Khan en staat samen met een selectie van haar andere recepten in de nieuwe delicious.
naar recept
Pakora - uien recepten
Vietnamese loempia’s
Een nieuwe traditie bij delicious. foodstylist Oscar de Lint thuis: "in plaats van oliebollen met oud & nieuw frituur ik in de tuin loempia’svoor wie langs wil komen. Veel lekkerder!"
naar recept
vietnamese loempia's

Of bekijk onze volledige lijst met haute frituur hapjes!


6. Vegetarische hapjes voor je nieuwjaarsborrel

pizzettes met citroen, buffelmozzarella en maanzaad
Janneke: ‘Het liefst maak ik vers pizzadeeg met gist of zuurdesemstarter. Bij weinig tijd is een pak pizzamix uit het bakschap ideaal. De bloem bevat rijsmiddel waardoor geen rijstijd nodig is.’
Een goede biologische citroen, flinterdun gesneden, is het geheim van deze heerlijke mini-pizza’s. Perfect als weekendsnack, feestelijk borrelhapje of bescheiden krachtpatser op een bont buffet!
Ook lekker: pittige mini-pizza's met garnalen, makkelijke pizzaspiraaltjes of deze mini-pita pizza's met za'atar.
naar recept
pizzettes mozzarella citroen maanzaad
vega-saucijzenbroodjes
Van klassiek tot vega, van licht gekruid tot pittig… met saucijzenbroodjes kun je álle kanten op. De vega variant op het klassieke saucijzenbroodje met vlees noemen we megavega-saucijzenbroodjes, want ze zijn megalekker! 
Probeer ook eens deze filo-saucijzenbroodjes met appel en cider!
naar recept
saucijzen_matt_preston_delicious
focaccia di Recco
Een omweg waard: focaccia di Recco, een stadje vlak onder Genua. Twee dunne lagen deeg zonder gist met daartussen zachte romige stracchino (kaas), kort in een gloeiend hete oven gebakken. Zodra de focaccia goudbruin is en de kaas gesmolten, wordt het ‘brood’ in stukken of repen gesneden en eet je het uit de hand.
naar recept

Bekijk ook: 21x vegetarische borrelhapjes waar je iedereen blij mee maakt


7. Italiaanse borrelhapjes

arancini basisrecept
Zo makkelijk is het: van de risotto draai je de volgende dag balletjes. Wentel ze door paneermeel en frituur ze!
Hier vind je het basisrecept voor risotto.
naar recept
arancini - delicious
gerookte makreel op crostini met mayo
Eind vorig jaar verdiepte Mister Kitchen zich in vis. Samen met de Zeeuwse sterrenchef Edwin Vinke – van restaurant De Kromme Watergang – startte ze de zoektocht en met succes: simpele & duurzame feestvisrecepten. Waaronder dit easy recept voor gerookte makreel op crostini.
naar recept
crostini gerookte makreel-delicious
doperwtentoast met buffelmozzarella, citroen & basilicum
Feesthapje vooraf? Deze toastjes met mozzarella, doperwten, oude kaas en basilicum smaken naar meer! Ook fijn: deze heerlijke toastjes staan binnen 15 minuten op tafel. Genoeg tijd voor je gasten dus!
Nog zo'n heerlijk feesthapje: gevulde eitjes met avocadocrème.
naar recept
doperwtentoast met mozzarella | delicious

Of kijk even hier: 27x Italiaanse hapjes voor elk moment


8. Spaanse tapas-hapjes

tortilla met chorizo
Ook zo gek op aardappels? Deze tortilla met chorizo is een aanrader om een keer te maken. Bomvol smaak, hij vult goed en extra lekker door de chorizo.
naar recept
Aardappel tortilla met chorizo
sardines van de grill met kruidige broodsalsa
Dit heerlijke voorgerecht maak je in een handomdraai met verse sardines. Serveer ze met een Italiaanse salsa gemaakt van oud brood, kruiden en rode peper.
naar recept
sardines grillen | deliciou

Meer? Dit zijn de allerlekkerste hapjes voor een Spaanse avond


9. Bbq-hapjes voor een nieuwjaarsborrel in winterse sferen

zalmspiesjes met miso-marmeladeglazuur
Hoe lang heb je de tijd om te koken? Wil je het snel, steek dan alvast de bbq aan of zet de grillpan op het vuur en begin stukjes zalm op spiesjes te rijgen. Deze zalmsaté is zó klaar!
Ook lekker op een stokje: geroosterde hoisin-kipspiesjes
naar recept
Zalmspiesjes met miso-marmeladeglazuur
spekspiesen met honing-sojamarinade
Houd je van heet & snel? Steek dan eerst de BBQ aan of zet de grillpan op het vuur! Deze spiesen heb je zonder veel poespas zo op tafel. Met vlees, vis of groenten maak je de lekkerste combi’s; van halloumi met perzik, zalm met miso tot kip met harissa. Om daarna – helemaal mellow – de lange avond buiten wijn te drinken.
Deze spekspiesen met honing-sojamarinade zijn de perfecte combinatie tussen umami en een vleugje zoet, waardoor ze gegarandeerd een succes zijn!
naar recept
bbq hapjes spekspiesen honing soja

Kijk hier voor meer inspiratie voor bbq-hapjes!

vegan kubbeh (kubbeh 't bulgur) van Sara uit Noomi - hapjes voor nieuwjaarsborrel
vegan kubbeh (kubbeh 't bulgur) van Sara uit Noomi