Eten dat terugknuffelt, eten waarvan je ziel meeproeft, eten om niet te delen – behalve dan met je aller-lievelingspersoon – dát is comfortfood.
Het is alleen zo jammer dat een kaas-koolhydraat-vleesdieet op den duur weinig goeds doet voor je lichaam, daarom: 23x gezonde comfortfood klassiekers, die je prima elke week kunt eten.
Lasagne
Vervang een deel van het vlees door peulvruchten en je hebt twee vliegen in één klap: het is minder vet en je krijgt meer eiwitten binnen. Lever je in op smaak? Vrijwel niet, het proberen waard dus.
Met deze Italiaanse klassieker kom je de wintermaanden wel door. De combinatie van linzen en gehakt geeft de lasagne extra pit. Ideaal om in grote hoeveelheden te maken en de dag erna vaak extra lekker. Liever een vegetarische lasagne? Maak dan deze prei-ricottalasagne met walnoten.
naar receptMinta & Mae starten 2022 met deze vegetarische open lasagne met prei en pecorino. Moeder en dochter koken iedere maand met seizoensgroenten en in de winterperiode is dat prei. Een gezonde maaltijd en lekker voor het hele gezin. Eetsmakelijk! Tip: gek op mozzarella? Voeg dan wat extra verse buffelmozzarella of burrata toe. Lekker in combinatie met pecorino of in plaats van. Meer vega recepten van Minta & Mae? Bekijk hier alle Minta & Mae recepten.
naar receptGeroosterde kip
Knapperige huid en mals vlees, doe ons maar een sappige geroosterde kip. In plaats van een rijke saus serveren we de kip in deze recepten met zaligmakend veel groenten. Op een zomers dag zet je een feestelijke watermeloensalade op tafel – en in de lente ga voor groen: venkel en snijbiet.
Twee keer marineren is dubbel zoveel smaak! Eerst marineer je de kip met olie en citroen – daar wordt-ie supersappig van – en net voor het roosteren smeer je 'm nog een keer in met allerlei geurige specerijen. Over een smaakbom gesproken! En omdat je alles op één bakplaat maakt, is de afwas een eitje. Bekijk ook: kip uit de oven: de 21 beste recepten
naar receptMet maar een paar ingrediënten maak je van gewone kip feestkip: zoetig met een friszuurtje en heerlijke knoflook. De salade omscheppen met kippenjus maakt het compleet.
naar receptMoussaka
Grieks comfortfood in een notendop. Ook hier delen we twee gezondere opties, een moussaka zonder vlees én eentje met extra veel groenten, waar ook wat gehakt doorheen zit. Want juist met een gerecht dat uit laagjes aardappel, aubergine, geurig gekruid gehakt, en een dikke laag bechamel bestaat kun je heel goed variëren.
Vegetarisch comfort food. Zo kun je deze moussaka met linzen, harissa en cheddar het beste omschrijven. Behoefte aan meer comfort? Maak dan ook deze romige pappardelle met bloemkool en blauwe kaas.
naar receptTraditionele Moussaka: wij zijn er dol op! Toch maken wij hem -eigenwijs als we zijn- met een twist: met kastanjechampignons, gehakt, kaassaus en zoete pompoen. Mmm!
naar receptMac and cheese
Voor dit comfortfood steken we de plas over – in Amerika is het namelijk helemaal niet vreemd om een portie kindereten te bestellen – want laten we wel wezen, pasta met kaas is óf de maaltijd van een kind, of zó goed gemaakt dat ze er in Rome een kunst van hebben gemaakt met de allerbeste ingrediënten (cacio e pep natuurlijk). Neemt niet weg dat het verrukkelijk is en dat we er altijd extra van opscheppen. Janneke maakt een volwassen én gezonde comfortfood versie met knapperige broccoli en pittige blauwe kaas.
Vind je stilton te pittig? Vervang ‘m door een bol mozzarella. Scheur in stukjes en drapeer over de schotel. Geraspte emmenthaler smaakt ook goed!
naar receptStamppot – easy gezond comfortfood
Boterige stamp, hoe we die gezond(er) maken? Met zoete aardappels en olijfolie. Je kunt de spekjes eventueel vervangen door wat gerookte tofu.
Bij koud weer willen we maar één ding… Hollandse stamppot! Deze boerenkoolstamppot krijgt een heerlijke twist door de zoete aardappel. De spekjes en pinda's geven het gerecht een lekkere bite. Eet je graag vegetarisch? Ga dan voor deze spruitjesstamppot.
naar receptTurkse pizza (Lahmacun)
Gezond? Het is maar hoe je het bekijkt. Alles uit eigen keuken is vaak al een stuk gezonder.
Dun knapperig deeg, kruidig gehakt met een frisse saus… Turkse pizza! Ofwel lahmacun. Heb je hem al een keer zelf gemaakt? Dit is je kans. Heerlijk om zo te eten of nog te beleggen met ingrediënten naar keuze.
naar receptOvenschotels met een aardappeldakje (Shepherd’s pie)
Deze ovenschotel is makkelijk van tevoren te maken. Wil je graag een mediterraan accent? Vervang dan de kerrie door ras el hanout.
naar receptDeze Hollandse stamppot met knapperige radicchio is super makkelijk te maken en óh zo lekker. Tip: Yoghurt maakt deze stamppot heerlijk fris. Neem voor een volle romige smaak mascarpone of slagroom.
naar receptRendang
Wat een rendang zwaar maakt is de kokosmelk of -room, als je daar zuiniger mee bent is het al snel een stuk gezonder.
Wat is er lekkerder dan een bord vol rendang? Minta & Mae maken hun eigen easy cheat versie met pulled oats. Een supersnelle variant.
naar receptCoq au vin
Makkelijk, snel en perfect om buiten te eten: deze zomerse coq au vin met zilveruitjes is héérlijk!Probeer ook eens deze kip à la normande.
naar receptChili con carne
Jamie Oliver draait ballen van de chili con carne en bakt ze rechtstreeks in de airfryer.
Niet zomaar ultiem comfortfood: het is ook nog eens heel voedzaam. Peulvruchten zijn lekker, betaalbaar, rijk aan voedingswaarden én multi-inzetbaar! Met deze royaal gevulde aardappels maak je iedereen blij.
naar receptBreng gehakt op smaak met komijn, verse koriander en gerookte paprika en je krijgt Mexicaanse balletjes. Je bakt de gehaktballetjes rechtstreeks in de airfryer. Drie, twee, één: draaien maar!
naar receptGezond comfortfood? Maak curry!
Ga eens voor een van deze vega comfortfood versies!
Goulash
Janneke kwam erachter dat goulash eigenlijk net zo lekker is met vis. Een stuk lichter!
Deze visgoulash combineert vis in een kruidige saus met heerlijk dillerijst. De frisse smaak van dille geeft het gerecht een verfrissende twist. Dit simpele maar heerlijke gerecht is perfect voor een smaakvolle maaltijd.
naar receptSpaghetti bolognese
Voor de doorgewinterde carnivoor zou je ook de helft van het gehakt door bloemkool kunnen vervangen. Krijg je alsnog meer groenten binnen!
Deze 'bolognese' met bloemkoolgehakt is eigenlijk nog lekkerder dan de klassieke variant. Het staat ook zo op tafel: binnen 40 minuten heb je een vega pasta barstensvol groente. TIP Lekker met (vegan) mozzarella erbij.
naar receptSchnitzel
Zelf schnitzels maken is heel makkelijk en ze zijn zoveel lekkerder dan de kant-en-klare versies! Door de kip eerst in karnemelk te marineren vang je twee vliegen in één klap: ten eerste wordt het vlees zachter door het vet en zuur in de zuivelmarinade, en ten tweede voorkomt de karnemelk dat de kip uitdroogt.
naar receptGezond comfortfood: groene shakshuka
Geen tomaat maar linzen, groene paprika, bimi en snijbiet zijn de basis van deze groene eenpanner. Gezond, vullend en verrassend!
naar receptPulled pork
Pulled Oats is het plantaardige antwoord op pulled pork, chicken en beef. Heerlijk in een pitabroodje, zoals in dit recept voor vegan groentepita met knoflooksaus & koriandersalsa. Je koopt Pulled Oats bij de meeste supermarkten en vind het in het schap bij de vleesvervangers.
naar receptGehaktballetjes
Boerenkoolpesto is natuurlijk niet supergezond, maar je mag jezelf af en toe voor de gek houden. Geen oordeel vanuit onze kant.
We maken gehaktballetjes uit de oven met boerenkoolpesto en mozzarella, want doordeweeks gaan we voor maximale smaak in zo min mogelijk tijd!
naar receptDeze gevulde slaschuitjes vallen of staan met een lekkere saus. Het Vietnamese geheim? De juiste balans tussen zout, pittig, zoet en zuur. Probeer ook Vietnamese biefstuksalade!
Probeer ook eens: tomaten tonnato





















