Als borrelen een sport was, zouden we ons sportschoolabonnement eindelijk eens benutten. Maar die blokjes kaas, charcuterie en romige burrata laten nu eenmaal hun sporen na. Daarom hebben we een culinaire, maar toch gezonde borrelhapjes lijst voor je samengesteld.
Met deze lijst ontnemen we je het borrelmoment niet, we maken hem vooral groener, lichter en, eigenlijk ook gewoon lekkerder! Dat betekent wel dat je er misschien net iets meer moeite voor moet doen, want gezonde borrelhapjes koop je nou eenmaal niet kant-en-klaar: die maak je zelf.
Doe jezelf nou eens een plezier en trek je gasten de keuken in. Echt iedereen vindt het leuk om samen te koken, mits hun glas wordt volgeschonken en ze af en toe iets mogen voorproeven. En met al die hulp staat zo’n gezonde borrelplank binnen een mum van tijd op tafel.
1. Wikkel borrelhapjes in een rijstvel
Geen gefrituurde loempia’s, maar frisse gevulde rijstvellen. Extra leuk om ze samen te rollen!
2. Bleekselderij kan ook prima voor bij de borrel
Meloen met ham, ja, maar bleekselderij met ham werkt evengoed!
Deze ovenschotel met bleekselderij in serranoham is lekker licht en niet veel werk. De mosterdsaus geeft het gerecht extra pit en is daardoor nóg smakelijker. Een bijzonder, maar gemakkelijk recept en daarom perfect voor doordeweeks.
naar recept3. Prikkertje erin en niks meer aan doen: smashed komkommer
Kneus je komkommers en ze smaken plots een stuk intenser, mits je ze goed marineert.
Met brood geef je elk gerecht meer structuur en body. Gooi oud brood dus niet weg, maar geef het – no waste! – een nieuwe bestemming. Bijvoorbeeld in deze fattoush-achtige salade met sumak en dukkah.
naar recept4. Dips op een heel nieuw niveau
Dips en borrelhapjes zijn als twee handen op één buik: ze zijn onafscheidelijk. Maar voor een gezond borrelhapje wil je misschien iets minder kaas en room in je dip, ga daarom voor yoghurt, tahini, bonen en groenten.
Deze hartige hangop met sesam-amandelschotsen & ingelegde komkommer is een hartige variant van de populaire soft serve: yoghurt of labneh met veel contrast in smaak, zoet, zout, romig & zuur.
naar receptVorige week spraken we Marleen van Es over haar prachtige seizoensboek Eten uit de Volkstuin. Nu de courgettes er in overvloed zijn deelt Marleen haar recept voor groene baba ganoush. ‘Kijk dat bakje met baba ganoush! Daar zitten wel twee courgettes in. Had je niet gedacht, hè? En zo lekker dat je het wel iedere dag kan eten. Dus vanaf nu heb je nooit meer courgettes te veel. Deze saus is erg lekker in een pitabroodje met pittige kip.’
naar receptLabne is niet voor niks zo populair: net als burrata is het een maagdelijk witte basis voor in dit geval friszoete verse doperwtjes. Zomer ten top.
naar receptDe zoetheid van de broccoli, de romige smaak van de witte bonen en het zoute van de pecorino maken dit tot een echte showstopper, helemaal als je het afmaakt met een kruim van roggebrood voor extra textuur. Het kan warm of koud geserveerd worden − de keuze is aan jou. Als je zin hebt in iets warms, zorg er dan voor dat je het citroensap op het laatste moment toevoegt om te voorkomen dat het sap bitter wordt.
naar recept5. Slanke sushi
Sushi en sashimi passen heel goed op de gezonde borrelplank. Onze versie maak je met bruine rijst:
Dit hoofdgerecht is een pleidooi voor het vaker inzetten van bruine rijst. Sushi is altijd goed en wat zijn deze sushirolletjes met bruine rijst, tofoe en komkommer lekker! Deze maaltijd is ook nog eens helemaal vegan.
naar recept6. Boordevol gezonde mineralen, vezels & antioxidanten: artisjok!
Alleen al een gekookte artisjok met een mooie vinaigrette volstaat als een gezond borrelhapje, maar deze recepten bewijzen dat je er nog veel meer mee kunt:
Een knapperige buitenkant tegenover een rijke, zachte binnenkant, deze gevulde artisjokken zijn on-weer-staan-baar!Tip! Je kunt de artisjokken tot en met stap 3 vooruitmaken en in de koelkast bewaren. Maak het gerecht op de dag zelf af in de oven zodat de topping lekker knapperig blijft.
naar receptZoek je een heerlijk vegan hoofdgerecht met weinig ingrediënten? Janneke weet altijd raad: deze artisjokharten zitten bomvol smaak. Wanneer je de couscous vervangt door gierst is dit maaltje ook nog eens glutenvrij. Fijn voor velen dus! Vaker vegan koken? Haal je inspiratie uit onze collectie: 27x lekkere vegan recepten voor doordeweeks.
naar receptDit artisjok voorgerecht kun je helemaal voorbereiden. Je hoeft alleen nog maar de artisjok even in de oven te gratineren. Wat doe je vooraf?Kook de artisjok en maak het olijven-broodkruim een paar uur van tevoren en bewaar afgedekt op een koele plek. Ook de mayonaise kun je alvast maken en in de koelkast bewaren. Bestrooi tijdens het voorverwarmen van de oven de artisjokken met het kruim.
naar recept7. Carpaccio van courgette & gezonde courgettekoekjes
Verander courgette in een dip, snijd er dunne plakjes van en serveer als een carpaccio, grill wat lekkere stukken en serveer met olijfolie, citroen en je favoriete specerijenmix en verse kruiden of maak er koekjes van!
Eten dat goed voor je is en dat wat voor je doet, wat kun je daar af en toe zin in hebben. Deze carpaccio van courgette is heerlijk zomers en licht, en daardoor een perfect voorgerecht of lunch.
naar receptJanneke: ‘Helemaal vrolijk word ik van zo’n mediterraan menu met allemaal kleine gerechtjes om aan tafel te delen. Ik maak de basis zelf en vul de rest aan met (gevulde) pepers, olijven, (gekruide) amandelen, etc.'
naar recept8. Kleine sla-bootjes met een Caesar-dressing
Een salade hapt tijdens het borrelmoment niet fantastisch weg. Nu hebben we daar een oplossing voor: serveer hapklare slaschuitjes en beleg elk blaadje als een individuele minisalade.
9. Gegrilde snijbonen met een tonijnsaus
Vitello tonato, maar dan in een nieuwe gezondere vorm:
Geen kalfsvlees met tonijnsaus (vitello tonnato) maar knapperig gegrilde snijbonen. Echt fantastisch lekker! Tip: Vervang de snijbonen ook eens door gegrilde babyromaine.
naar recept10. Crispy bloemkoolbites
Met een airfryer maak je heel easy knapperige bloemkoolroosjes. Dat kan al heel eenvoudig met wat olijfolie en zout, maar ook met een cornflakes-jas voor een krakend lekkere snack.
Bloemkool wordt in de airfryer al ontiegelijk krokant, geef je hem dan ook nog een cornflakes-jas, dan heb je een snack die kraakt tussen je tanden. Echt heel goed.
naar recept11. Courgetterolletjes in tomatensaus
Het eet ietsjes moeilijker, maar de smaken zijn vre-se-lijk lekker en best wel perfect voor bij de borrel.
Een hoofdgerecht om je gasten mee in de watten te leggen, maar dan zonder alle moeite. Bovendien zijn alle gerechten uit het boek You Can Cook This! van Max La Manna zowel veganistisch als vegetarisch te bereiden. Handig als je speciale eters over de vloer hebt. Max La Manna: 'Dit gerecht is eenvoudig maar weet de show wel te stelen. Repen gegrilde courgette worden gevuld met een amandelricotta en gebakken in een smaakvolle tomatensaus. Deze vegan ‘ricotta’ is supereenvoudig te maken en kost je bovendien amper tijd.'
naar recept12. Gezond gevuld eitje
Een ei hoort erbij en prima als gezond borrelhapje als je het ons vraagt.
Gevulde eitjes zijn een klassieker op tafel. Bij dit recept vullen we de schalen van henneneitjes in plaats van het ei. Maak er knapperige dillecrackers bij en eet samen op.Kijk hier voor nog 6 variaties op gevulde eitjes!
naar recept13. Knapperige crackers met rogge
Goed (zuur)desembrood vinden wij ook hartstikke gezond, alleen soms wil je iets met meer spice, meer crunch en meer borrel-vibe:
14. Zalm in norivellen
Heel eenvoudig, heel gezond:
Zó lekker, en het ziet er ook nog eens geweldig uit op je bord: deze zalm-nori pakketjes met groente en wasabimayo.Ook lekker: tarte flambée met zalm.
naar recept15. Brood met dukkah en olijfolie
Als je nog nooit zelf dukkah hebt gemaakt is dit het moment om daar verandering in te brengen. Deze Egyptische mix van specerijen en noten maakt alles lekker, maar eet je klassiek met brood en olijfolie – en dat is een heel goed startpunt.
Een dikke plak van dit pompoen-kikkererwtenbrood is al bijna een complete maaltijd. Mogelijkheden te over: geef er labne bij of een gekookt ei, chutney en groenten. En als je toch aan het bakken bent, maak dan meteen twee broden en vries er één in plakken in. Lekker om mee te nemen naar je werk!
naar receptVan dukkah heb je nooit genoeg! Bewaar in afgesloten doos of pot en gebruik op labne, maar ook als dip met olijfolie, over eitjes, in saladedressings etc. etc. Kortom: onmisbaar in de delicious.keuken!
naar recept16. Gezonde borrelhapjes met vis
Trek een blikje vis open of ga naar de visboer, want vis is de gezonde borrelhap bij uitstek.
Sloof je eens uit en serveer sardientjes met venkel bij de borrel. Een Siciliaanse droom, vooral als je er goed gekoelde wijn bij schenkt en de borrelplank aanvult met geroosterde pistachenoten en een citroenige ricottadip.
naar recept17. Puntje frittata
In zo’n Italiaans omelet kan je heel veel groenten kwijt en je snijd het heel easy in hapklare puntjes. Sowieso lekker om iets (lauw)warms bij de borrel te serveren.
Sami Tamimi: ‘Hoe kun je het weekend beter inluiden dan met de geur en het geluid van het bakken van een ijeh vol kruiden?’
naar receptRestjes groenten, kruiden, vlees, vis en kaas geef je een lekkere eindbestemming in frittata. Heerlijk als lunch- of hoofdgerecht. Zuurdesembrood en een grote groene salade erbij en klaar ben je. En als de zon schijnt, is frittata ook perfect als picknick.
naar recept18. Gegrilde tofu
Een ondergewaardeerd ingrediënt, maar als je hem zo serveert de ster van de hele borrel:
Haal voor de tofusaté de petehbonen bij de toko uit de diepvries. Extra lekker als je ze eerst 5 min. blancheert en dan met de paprika in de boter meebakt. Je kunt ook half tofu, half tempé nemen. Marineer de tempé dan ook 25 min. in het tamarindewater.
naar receptIn de diepvries van de Aziatische supermarkt vind je diepgevroren bao buns die je vult met deze verslavende mix. Maak er de niet-aangelengde tahini-misosaus bij, dat duurt nog geen 5 minuten.
naar recept19. Falafel
Stop falafel in de oven en je hebt een heerlijke bal die veel gezonder is dan de bitterbal. Ook beter voor de planeet overigens.
Geniet van Hollandse aardbeien – nu in het seizoen – in combinatie met het aardse van biet, echt verrassend met falafel. Én je hebt het in een handomdraai op tafel.
naar recept20. Polentafriet
Deze frieten maak je van maispap die je laat opstijven en krokant bakt in de oven. Smaakt echt véél lekkerder dan het klinkt.
Rechtstreeks uit Janneke’s trattoria: polentafriet met parmezaan en rozemarijn.De polenta voor deze friet kookt Janneke ’t liefst al een dag van tevoren: ‘Zo schuif je de frieten op een doordeweekse dag in no-time in de oven en maak je alleen nog snel de bonensalade klaar.’
naar recept21. Auberginerolletjes
Nog zo’n gezellige involtini, deze keer niet van courgette maar van aubergine:
Het liefst maak je de rolletjes thuis, het is niet zo’n fijn buitenklusje.
naar recept22. Wilde-paddenstoelenbruschetta
Alleen al een schaaltje gebakken paddenstoelen met wat verse dragon, of gemarineerde paddo’s zijn té lekker bij de borrel, maar aan paddenstoelen op een bruschetta kan natuurlijk weinig tippen:
Volle wind tegen, dalende temperaturen en overal liggen gouden blaadjes; de herfst is in full swing! Vier de pracht van de herfst met deze Italiaanse wilde-paddenstoelenbruschetta. Simpel en snel, maar oh zo lekker!
naar receptVoor nog meer inspiratie pak je ook deze lijst erbij: gezonde borrelplank? 33 x hapjes die niet mogen ontbreken



























