Frittata maar dan op z’n Palestijns! Sami Tamimi: ‘dit is een heerlijk dik, frittata-achtig mengsel van courgette, prei, doperwten, kruiden en eieren.’
‘In Palestina wordt ijeh vaak met fijngehakte kruiden en uien gemaakt. Ik vind de toevoeging van verse munt, gedroogde munt en dille- of venkelzaad heel lekker. Heerlijk met de gehakte salade, shatta, en warm brood.’ Alle recepten staan in Boustany, het eerste solo-kookboek van de voormalige rechterhand van Ottolenghi, Sami Tamimi.

Arabische frittata: Ijeh van courgette & prei (Ijehet kousa w kurrath)
vegetarisch
aantal 4 |
brunchgerecht, ontbijtgerecht |
|
palestijns |
vegetarisch
Sami Tamimi: ‘Hoe kun je het weekend beter inluiden dan met de geur en het geluid van het bakken van een ijeh vol kruiden?’
Ingrediënten
- 250 g diepvriesdoperwten, ontdooid
- 2 courgettes (300 g)
- 1 kleine ui (150 g)
- 1 grote prei, fijngehakt (175 g)
- 50 g tarwebloem
- 15 g peterselie, fijngehakt
- 10 g blaadjes munt, in smalle reepjes
- 1¼ tl gedroogde munt
- 1 tl Aleppo-chilivlokken, of gewone chilivlokken
- ½ tl gemalen kurkuma
- 1 tl dille- of venkelzaad licht gekneusd
- 3 grote eieren, losgeklopt
- zout en zwarte peper
- 3 el olijfolie
voor erbij
- partjes citroen
- zure room
Instructies
- Maal de doperwten een paar seconden in een keukenmachine – ze moeten een beetje geprakt maar niet papperig worden. Schep ze in een mengkom en zet opzij.
- Snijd de courgettes bij en pel de ui. Rasp de courgettes en ui met de grove kant van een blokrasp op een schone thee- of kaasdoek. Pak de uiteinden van de doek vast en wring er boven een kom zo veel mogelijk vocht uit. Voeg de geraspte courgette en ui aan de doperwten toe en doe ook de prei, tarwebloem, kruiden, specerijen, eieren, 1¾ theelepel zout en een flinke draai zwarte peper erbij. Meng alles tot een gelijkmatig beslag.
- Zet een grote, ondiepe koekenpan met antiaanbaklaag en bijpassend deksel op halfhoog vuur en schenk de olie erin. Voeg als de olie heet is het ijeh-mengsel toe en druk het aan tot een gelijkmatige platte koek. Dek de pan deels af met een deksel en bak de ijeh circa 17 minuten op laag vuur tot de zijkant mooi goudbruin wordt; schud een paar keer met de pan om er zeker van te zijn dat hij niet aanzet, en haal af en toe een rubberen spatel langs de rand. Pak een groot plat bord en leg het op de pan.
- Keer de pan voorzichtig met bord en al, zodat de ijeh op het bord belandt. Laat hem terugglijden in de pan en bak de andere kant 15 minuten zonder deksel tot hij stevig en gaar is. Laat de ijeh op een serveerschaal glijden, knijp er wat citroensap over en serveer hem met citroenpartjes en zure room erbij.
Voedingswaarde
Dit recept printen Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Benieuwd naar Sami Tamimi? Lees hier het interview met de Brits-Palestijnse chef.