auberginerolletjes met gehakt van Noni Kooiman

auberginerolletjes met gehakt van Noni Kooiman
Recept: Noni Kooiman, Fotografie: Mitchell van Voorbergen, Styling: Valentijn Dirks. 

Chef Noni Kooiman: ‘Ik ben enorm geïnfluencet door deze rolletjes. Ik zag ze zonder precieze receptuur voorbijkomen op Instagram en ben meteen aan het testen geslagen.’

Omdat buiten koken het allerleukste onderdeel is van de lente en zomer – spontaan een duik nemen, fietsen zonder jas en likken aan een bol gelato na 10 uur ’s avonds als het toch nog steeds licht is – schreef Noni Kooiman een bbq-boek zonder moeilijk gedoe en lastige technieken, zodat iedereen kan genieten van de smaak van rook en vuur in zijn eten.

Noni houdt het graag simpel, zonder dat het afdoet aan de smaak. Zo krijgt haar makreel een marinade van minder dan vijf ingrediënten, maar dan wel smaakbommetjes als passievrucht, koriander en madame-jeanette. En oesters met duindoornbes en peper zijn ook echt écht oesters met duindoornbes en peper – want de smaak van vuur wil je niet verdoezelen onder een berg ingrediënten.

Op lome dagen willen we niet al te ingewikkeld eten, liever een broodje kip, een stokje met geregen vlees of een aubergine, zo zacht, dat je ze zo op brood kunt smeren. Noni snapt dat: ‘Ik maak gerechten die goed voor te bereiden zijn, zodat ik tussen het grillen door ook gewoon een duik kan nemen of een glas wijn kan drinken. Ik wil ook dat anderen de tang en barbecue kunnen overnemen, zonder dat ik allerlei ingewikkelde instructies moet overdragen. En ik wil graag verschillende gerechten tegelijk serveren, wat lastig zou zijn als ieder gerecht op een andere temperatuur bereid zou moeten worden. Gemak dient de mens.’

Uit haar boek Buiten Koken mogen we alvast een paar recepten met jullie delen.

Buiten Koken van Noni Kooiman (Carrera, €35,00)

Auberginerolletjes met gehakt van Noni Kooiman

aantal 4 | bijgerecht | | |
Het liefst maak je de rolletjes thuis, het is niet zo’n fijn buitenklusje.

Kookgerei

  • Ook nodig: mandoline, spiesjes (liefst van rvs)

Ingrediënten

  • 30 g platte peterselie
  • 3 knoflooktenen
  • 2 sneetjes oud witbrood
  • 3 tl komijnpoeder
  • 3 tl korianderpoeder
  • 1 tl pul biber
  • 1 el granaatappelmelasse
  • 150 g lamsgehakt
  • 150 g rundergehakt
  • 3 aubergines
  • 2 tomaten
  • 1 sjalot
  • 1 el rodewijnazijn
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 150 ml Griekse yoghurt

Instructies

  • Snijd de peterselie fijn. Rasp de knoflook. Verkruimel het brood of snijd het zo fijn mogelijk. Doe tweederde van de peterselie met de knoflook, het brood, de komijn, koriander, pul biber, granaatappelmelasse en de twee soorten gehakt in een kom. Breng op smaak met peper en zout en meng goed.
  • Snijd de aubergines in de lengte in heel dunne plakken met een mandoline, dunner dan een halve centimeter.
  • Verdeel een dunne laag van het gehaktmengsel over een plak aubergine. Rol voorzichtig op en steek er twee spiesen in, zo blijven ze beter op hun plek. Rijg drie rolletjes op dezelfde spiesen. Ga zo door met de rest van het vlees en de aubergines.
  • Snijd de tomaten in kleine blokjes. Snipper de sjalot. Meng de tomaat met de sjalot, de rest van de peterselie, de azijn en de olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.
  • Breng de yoghurt op smaak met peper en zout.
  • Leg de spiesen op het minder hete gedeelte van de barbecue en bak tot ze zacht zijn vanbinnen; test dat door er met een mesje in te steken. Verplaats ze naar het hete gedeelte om nog even af te roosteren.
  • Eet de rolletjes met de yoghurt en het tomatenslaatje.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
Recept: Noni Kooiman, Fotografie: Mitchell van Voorbergen, Styling: Valentijn Dirks. 
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Als je toch de bbq aansteekt, maak dan ook: buikspeksaté met kokos, citroengras en tamarinde