Net terug van een Spaanse vakantie, waar je elke avond lokale wijn dronk uit eenvoudige glazen en kleine gerechtjes at, geserveerd in bruine aardewerkschaaltjes op de bar? Aardappels, inktvis – maar vooral chorizo!
Haal dat vakantiegevoel terug met deze chorizo recepten, stuk voor stuk doordrenkt met die overheerlijke paprika-knoflooksmaak.
Bekijk ook: 5x pasta met chorizo
Chorizo – of je die nu koopt bij een speciaalzaak, een Spaanse markt of in de supermarkt – varieert enorm in smaak, textuur en kwaliteit, maar geeft altijd een levendige, rokerige warmte aan een simpele bonen- of tomatenstoof.
In de basis wordt de worst gemaakt met paprikapoeder, knoflook en zout. De gedroogde worst (curado) kun je naast een vers getapt biertje eten, verse chorizo bak je eerst gaar.
30x recepten met chorizo
Wil je binnen een half uur iets vol verrukkelijke smaken en groenten en verse kruiden maken? Serveer – zo vaak als het je uitkomt – deze mediterrane maaltijdsalade met chorizo, sappige grapefruitpartjes en rode bieten. Tip: Vervang de chorizo door blauwe kaas voor een vegetarische variant. Voeg deze op het einde toe in stukjes.
naar receptMet de zon op je huid en deze garnalen op je bord spat de zomer los — die glanzende chorizo-peperboter is trouwens al even verrukkelijk op een stuk stokbrood.
naar receptDeze paprika-paella maak je met chorizo en inktvis, risottorijst en rode puntpaprika. Chorizo en inktvis zijn echt een lekker duo, gebruik ze dus niet alleen samen in deze paprika-paella, maar ook in stoofgerechten, pasta’s en salades.
naar receptFarro is lekker chewy en heeft een notige smaak, heerlijk in combinatie met het bittere van tuinbonen. Mogen tuinbonen van jou wel wat minder bitter? Dubbeldop ze dan.
naar receptDeze paëlla met mosselen, zeebaars en chorizo is een pareltje. Je waant je na één hap al op een terras aan de Spaanse kust. De saffraan, die het gerecht de kleur van de ondergaande zon geeft, versterkt dit effect nog meer.
naar receptEen fantastisch lekker lunchgerecht met extra veel proteïne.
naar receptOntbijt of lunch met pittige zwarte bonen in tomatensaus, op smaak gebracht met chorizo, een gulle hoeveelheid specerijen en knoflook. Move over English breakfast!
naar receptDit recept van albondigas met chorizo en chorizo-aioli is een echte smaakbom! De kruidige gehaktballetjes krijgen extra pit door de chorizo, en de romige aioli met een vleugje chorizo maakt het helemaal af. Heerlijk met een knapperig stokbrood of bij een stamppot, zoals boerenkool of hutspot.
naar receptMasterchef Phoebe Wood gaat voor maximale smaak in zo min mogelijk tijd. Haar gerechten zitten vol groenten en, ook fijn, geven nauwelijk afwas. Spruitjes, gedroogde chorizoworstjes, pasta en taleggio; alles op één plaat zo de oven in!
naar receptSpaghetti carbonara komt oorspronkelijk uit Lazio. Daar aten houtskoolbranders het in hun pauze. Tip: voeg bij de klassieke spaghetti carbonara de eieren gelijk toe nadat de pasta is afgegoten, zo kunnen de eieren door de warmte stollen.
naar receptMet gekruide saucijzen geef je gerechten in een handomdraai veel meer smaak. Kies worstjes van de beste kwaliteit en combineer ze heel eenvoudig met een paar ingrediënten. Wij geven je inspiratie uit Spanje.
naar receptDat ronde paellarijst voor veel meer gerechten wordt gebruikt dan paella is nauwelijks bekend buiten Spanje. Daar waar de rijst in paella droog gekookt wordt, blijft het gerecht ‘arroz meloso’ wat vloeibaar. Vergelijk het maar met risotto, maar dan zonder boter & kaas en heel puur van smaak.
naar receptGeïnspireerd op de Spaanse keuken: Met pittige chorizo, smeltende manchego, tomaat & likkebaardend lekkere kweepeeraioli.
naar receptMaak gelijk een flinke voorraad want bitterballen zijn heel goed in te vriezen. In de vriezer kun je ze makkelijk een paar maanden bewaren.
naar receptProef de mediterrane zomer met deze Spaanse bonensalade vol garnalen en chorizo. Gerookt paprikapoeder geeft dit gerecht nét iets meer pit. Stop restjes in een bakje, zo heb je volgende dag een geweldige lunch.
naar receptDoor de raapstelen op het laatst door de warme puree te scheppen, behouden de frisgroene steeltjes hun lekkere knak. Janneke gebruikt voor stamppot vaak volle melk in plaats van crème fraîche. Dat geeft net zo'n romige smaak.
naar receptDeze smaakbommetjes zorgen heel makkelijk voor heel veel smaak. Nog relaxter koken? Maak de balletjes en de ragù van tevoren. Dan hoef je ze alleen nog maar te gratineren onder de grill.
naar receptSurf en turf! Chorizo geeft pit aan deze pasta met schelpen en garnalen. Een ideaal recept, want juist nu wil je buiten zijn en ongecompliceerd lekker eten.
naar receptDe dressing met chorizo geeft deze courgettesalade extra smaak. Lekker als lunch maar ook fijn bij kip of vis van de bbq. Fijne inspiratie bovendien, voor alle gelukkige moestuinders die niet meer weten wat ze met hun courgette overschot aanmoeten.Rabarber bewaren? Zo doe je dat als het seizoen ten einde loopt
naar receptLaat de vakantie maar beginnen, want dit is op-en-top Spanje (met een snel tintje): Paella. Paella wordt in Spanje altijd in een speciale paellapan, een soort wok met platte onderkant, bereid. Je kunt hiervoor ook een wok gebruiken, mits die ovenvaste grepen heeft. Een ovenvaste braadpan gaat ook goed.

VEGA(N) TIP: Gebruik vegan chorizo en bak de stukjes lekker knapperig of gebruik vegan spekjes. Vervang de mayonaise en zure room voor vegan variaties en gebruik vegan feta. Bij ruim gesorteerde supermarkten vind je een groot assortiment aan vegan kazen.
naar receptNadat testkok Carla deze albondigas (Spaanse gehaktballetjes) kookte was haar advies luid en duidelijk: "Als je echte vleeseters hebt, maak dan wat meer. Want ze blijven dooreten van deze lekkere gehaktballetjes met saus."Albondigas zien er feestelijk uit en zijn ideaal om buiten te eten. Wij maken ze in een variant met chorizo en amandel. Naar recept van Janneke Philippi.
naar receptOok zo gek op aardappels? Deze tortilla met chorizo is een aanrader om een keer te maken. Bomvol smaak, hij vult goed en extra lekker door de chorizo.
naar receptWij zijn dol op de Mediterrane keuken. En de quiche blijft favoriet. Zo ook deze quiche met broccoli, chorizo en manchego. Zo lekker, je blijft er van eten!
naar receptEr gaat niets boven een dampende kom soep. De heerlijke aardse smaak van knolselderij gaat perfect in deze soep met kruidige chorizo en zoete karamelappel.Zin in meer aardse smaken? Probeer deze zoete aardappelsoep een keer.
naar receptJanneke: 'Gumbo is stoof uit Louisiana. Chorizo en pittige cajunkruiden mogen niet ontbreken. Ook garnalen vind ik er heerlijk in, maar andere vis of schelpdieren kunnen ook.'
naar receptAls er één gerecht is waar je eindeloos mee kunt variëren, dan is het wel stamppot. Deze variant met rauwe spinazie is het hele jaar door verrukkelijk. De chorizo en kalamataolijven geven ‘m de nodige pit. Nog meer pit? Maak de stamppot af met een scheutje olijfolie en rode peper!Of duik in deze lijst: 31 x stamppot recepten voor nieuwe inspiratie.
naar receptDeze ultieme Argentijnse hotdog maak je met gegrilde verse chorizoworst, chimichurrisaus en salsa criolla. Rol je mouwen op en leg servetten klaar!
naar receptEn toe maak je natuurlijk crema catalana uit De bijbel van de Spaanse keuken




























