Rollen maar! De oerhollandse gehaktbal krijgt een upgrade in deze pittige gehaktballetjes met tomatensaus. Daar maak je indruk mee, maar wel zonder moeite; de oven doet het zware werk voor je!
Tips & tricks voor de lekkerste gehaktballen
Pittige chorizo gehaktballetjes in tomatensaus uit de oven
aantal 4 |
hoofdgerecht |
weekend |
internationaal, italiaans, spaans |
Deze smaakbommetjes zorgen heel makkelijk voor heel veel smaak. Nog relaxter koken? Maak de balletjes en de ragù van tevoren. Dan hoef je ze alleen nog maar te gratineren onder de grill.
kooktijd30 minutes minutes
oventijd1 hour hour 5 minutes minutes
totale tijd1 hour hour 35 minutes minutes
ingrediënten
tomatenragù
- 1 kg overrijpe tomaten kleingesneden 3 tenen knoflook, geperst
- 2 tl fijne kristalsuiker
- 3 el tomatenpuree
- 4 el extra vergine olijfolie
gehaktballetjes
- 500 g verse chorizoworstjes zonder het vel
- 250 g varkensgehakt
- 75 g fijne zuurdesembroodkruimels
- 1 ei losgeroerd
- 2 handen gemengde kruiden blaadjes fijngesneden (bijv. tijm, oregano en peterselie)
- 4 el worcestersaus
- 150 g grof geraspte kaas bijv. cheddar en mozzarella
knoflook-kruidenbrood
- 1 hand gemengde kruiden blaadjes geplukt (bijv. bladpeterselie en basilicum)
- 2 tenen knoflook
- 100 g zachte boter
- 1 zuurdesemstokbrood in de lengte gehalveerd
instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Doe alle ingrediënten voor de ragù in de braadslee en bestrooi met zout en peper. Dek af met aluminiumfolie, bak 20 min., neem uit de oven en haal het folie eraf. Schep om zodat er wat jus vrijkomt en bak nog ± 30 min. tot je een dikke tomatensaus krijgt. Neem uit de oven.
- Maak intussen voor de gehaktballetjes in een grote kom de chorizo en het gehakt aan met de overige ingrediënten, behalve de kaas, en breng op smaak met zout en peper. Draai er met licht vochtige handen 8 gehaktballen van. Verhit de koekenpan en bak de gehaktballen rondom goudbruin en bijna gaar in ± 15 min.
- Zet de ovengrill aan. Leg de gehakt- balletjes in de tomatenragù, strooi de kaas erover en gril ze ± 10 min. in de oven tot ze gaar zijn en de kaas goudbruin kleurt. Laat 5 min. rusten.
- Doe intussen de kruiden en knoflook voor het knoflook-kruidenbrood in de mengkom van de keukenmachine en hak ze samen fijn. Voeg de boter toe en breng op smaak met zout en peper. Bestrijk de twee helften van het stokbrood ermee en gril in ± 3 min. goudbruin. Serveer met de gehaktballetjes.
calorieën: 1255kcal
|
eiwit: 59g
|
vet: 91g
|
koolhydraten: 46g
auteur: delicious.
RECEPT: LUCY BUSUTTIL | FOTOGRAFIE: BEN DEARNLEY | STYLING: KIRSTEN JENKINS
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!