Als je boekweit nog niet kent, dan staat je een ware traktatie te wachten, want boekweit is niet zomaar een pseudograan. Het is krokant, nootachtig (verrukkelijk als topping!) en het is de basis van sobanoedels en soba cha (thee).
Boekweit zijn kleine korreltjes, afkomstig van een gewas met korte planten en felgroene, hartvormige bladeren. De witte bloemen van de plant produceren de bruine boekweitkorrels, die licht kegel- of piramidevormig zijn. Vergelijk ze met quinoa of amarant.
Waarom is boekweit zo goed voor je?
Deze pseudograan – de naam zegt het al – is van nature glutenvrij, rijk aan eiwitten en zit bomvol vitamines en mineralen zoals mangaan en magnesium. Het is een uitstekende keuze voor mensen met coeliakie of een glutensensitiviteit. Bovendien bevat boekweit een goede portie antioxidanten.
Hoe kook je met hele boekweit?
De hele korrels worden vaak gebruikt in salades, vergelijkbaar met andere granen en rijst, maar ook als krokante topping. De gekookte granen lenen zich uitstekend als basis voor pap. In Rusland, Polen en Oekraïne eten ze de pap (kasha) vaak hartig, met een klontje boter en zout. Nog lekkerder: serveer er een eitje bij en gebakken paddenstoelen met sojasaus.
Boekweitmeel
Boekweit is ook verkrijgbaar als glutenvrije meelvariant en wordt gebruikt in allerlei bakrecepten. Boekweitmeel heeft een nootachtige smaak en is ideaal voor het maken van pannenkoeken, wafels en zelfs glutenvrij brood. In Frankrijk worden boekweitpannenkoeken, bekend als galettes, traditioneel geserveerd met hartige vullingen zoals ham en kaas.
Wist je dat?
Boekweit vaak wordt geassocieerd met de Japanse keuken, waar het wordt gebruikt om soba-noedels te maken. Deze noedels zijn een populair gerecht en worden zowel koud als warm geserveerd. Én boekweit wordt als thee gedronken (soba cha), in zowel Japan als Korea.
Hoewel het geen graan is, wordt boekweit vaak gecategoriseerd als een graan vanwege het gebruik en de voedingswaarde.
Boekweitplanten zijn goed voor de biodiversiteit; ze trekken bijen en andere bestuivers aan, wat helpt bij het verbeteren van de gezondheid van ecosystemen.
Deze plant al ongeveer 8.000 jaar lang wordt geteeld en oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komt.
Zin gekregen om zelf aan de slag te gaan met boekweit, kies dan een van de volgende delicious. recepten – of, nog een laatste tip: doe een handje boekweit door je zelfgemaakte granola!
Soba – noedels van boekweit (en tarwe)
sobanoedels met zalm en zoete aardappel
Als je na een drukke dag thuis komt dan is het fijn als je een snelle, maar ook een lekkere maaltijd op tafel kan zetten. Dat kan met deze sobanoedels met zalm en zoete aardappel!
De licht nootachtige smaak van de sobanoedels wordt geaccentueerd door de knapperige sesamzaadjes bovenop de tonijn. Met dit recept haal je gegarandeerd de zomer in huis!Shiso: wat is het en wat kun je ermee maken?
Een lekker licht gerecht dat je eet als klein hoofdgerecht of lunch. De ingelegde eieren – kun je ook de avond van tevoren al maken – krijgen de rijke smaak van zout, zuur en umami en zijn ook super als losse snack.
Pippa: ‘Ik weet nu hoe zeldzaam het is om even een moment voor jezelf te hebben als je jonge kinderen hebt. Om even in alle rust iets te eten. Een van mijn vroege herinneringen: mijn vader die in zijn ondergoed in de badkamer met een vork makreel at, rechtstreeks uit het blikje. Ik zat aan zijn voeten en na elke hap die hij mij gaf, nam hij er zelf ook een, samenzweerderig glimlachend. Een geheim ritueel.’
sobanoedels met pikante garnalen, spinazie en sesamzaad
Sperziebonen en taugé zijn perfecte tegenhangers van pittige garnalen. Boekweit geeft sobanoedels zo'n lekkere nootachtige smaak, maar voel je vrij om andere noedels te gebruiken.
Als er rond vier uur wat zoets uit onze testkeuken rolt, kunnen we ons geluk niet op. Helemaal lyrisch werden we van deze aardbeien-sinaasappelgalette met een bodem van havermout, gemalen amandelen en boekweitmeel. Ook nog eens makkelijk glutenvrij te maken door de havermout te vervangen door glutenvrije havermout.
Warme, versgebakken brownies zijn onweerstaanbaar, maar als je je weet in te houden tot de volgende dag — moeilijk, moeilijk, moeilijk — ontdek je dat de smaak nóg intenser is en je de afzonderlijke ingrediënten beter proeft.Ook lekker & glutenvrij: smeuïge citroen-passievruchtcake