Ansjovis is méér dan alleen een topping voor op je salade. Het visje speelt een hoofdrol in de culinaire tradities rond de Middellandse Zee. Voor wat zon op je bord, maak je deze recepten.
De vis behoort tot de familie Engraulidae en wordt voornamelijk gevangen in de wateren van de Middellandse Zee, de Atlantische Oceaan en de Zwarte Zee. De vangst vindt meestal plaats in de lente en zomer, wanneer de vissen in grote scholen samenkomen.
Heb je het over ansjovis, dan hebben we het doorgaans over:
- Gezouten: de visjes die je vindt in blikjes of glazen potten
- Vers: niet zo makkelijk te vinden in de winkel
- Ansjovispasta: een geconcentreerde pasta gemaakt van fijngemalen ansjovis
Recepten met ansjovis
Een nonna strooit geen kerriezout over haar fritto misto en geen chef zal in zijn traditionele trattoria daikon meekoken in de bollito misto. Tóch is ook dit op en top Italiaans. Een twist moet kunnen. Het kerriezout frist de gefrituurde vis lekker op: dat noemen we nou een geslaagde toevoeging aan een klassiek gerecht.
naar receptOnderstaande recepten voor onder andere salades, pizza en pasta worden nóg lekkerder met het visje.
Salades met ansjovis
Om een (Italiaans) zomers diner mee te starten of gewoon als gulle lunch: deze salade met asperges en radicchio smaakt waanzinnig. Marineer gezouten ansjovisfilets in olijfolie met citroen en majoraan, dan krijgen ze een heerlijk zachte smaak. En kies voor deze salade bittere (Italiaanse) slasoorten, zoals frisee, trevisse, radicchio of puntarelle.
naar receptRooster lentegroenten tot ze goudbruine randjes hebben, en hussel ze om met een lekker zoute ansjovisdressing. Voor een lichte maaltijd serveer je er piadina's bij, of chewy beetgaar gekookte granen, farro bijvoorbeeld of gort. TIP Liever vega? Laat de ansjovis weg en roer 1 1⁄2 el fijngesneden kappertjes of ± 25 g geraspte Parmezaanse kaas door de dressing.
naar receptIn delicious.april 2014 gaat Mister Kitchen op jacht naar Hollandse ansjovis. Een paar jaar geleden kregen wij onderstaand ansjovis-recept van Leonardo Pacenti van Toscanini (Amsterdam).
naar receptSalades zijn niet alleen lekker in de zomer, deze linzen-venkelsalade is heerlijk winters. Dragon en venkel geven een heerlijke anijssmaak, super in combinatie met de knoflookansjovisdressing, aardse linzen en frisse burrata.Als je deze dressing in de vijzel maakt, wordt hij romig en zacht. En vijzel je knoflook met wat zout, dan neemt de scherpe rauwe knoflooksmaak af. Goed om te weten! Probeer ook eens deze salade van gepekelde rode kool met roquefort.
naar receptOp pizza en in pasta
Dit is dé pizza uit de Méditerranée. Pissaladière komt van pissalat dat ansjovispasta betekent. Voor een nog snellere versie maak je 'm met goede kwaliteit bladerdeeg. Bespaar alleen geen tijd op de uitjes: hoe langer ze stoven, des te zoeter het geheel wordt. Frans eten? 36 gerechten om zelf te maken óf te bestellen in Frankrijk
naar receptGeen fan van spruitjes?Snijd dan bijv. 500 g bimi in stukjes. Rooster ze 8-10 min.
naar receptVoor het Italië-nummer maakte Janneke Philippi weer 10 simpele en snelle recepten, waaronder deze pasta met kikkererwten, ansjovis en rozemarijn. 'Dit is een heerlijke pasta die zowel zilt, pittig als krokant is. Met kikkererwten uit blik staat de pasta in 20 minuten op tafel. Heb je wat meer tijd, kook dan gedroogde kikkererwten voor een extra stevige beet. Serveer er voor voldoende groenten een tomatensalade bij, mijn favoriete
salade is dunne plakjes coeur du boeuf- tomaat met royaal olijfolie, zeezout en
gescheurde basilicum.'
Knalgroene spaghetti die van je bord popt! Vanja van der Leeden reist in haar laatste boek de hele Italiaanse laars door, kookt overal met chefs én geeft haar eigen funky twist aan klassieke gerechten. De beurre noisette kun je 1-2 dagen eerder maken. Voor een vega-variant vervang je de ansjovis voor 1-2 el fijngesneden ontzouten kappertjes. Geen burrata? Vervang ‘m door ricotta of gepocheerd ei. De cavolo nero kun je vervangen door boerenkool.
naar receptJe herkent het vast: één hap van een fijn bord risotto en je bent gelijk terug in Italië! Deze risotto met prei en ansjovis maak je met visfond. Een flinke schep mascarpone erop en klaar ben je, binnen 30 minuten. Geef er gestoomde broccoli bij, besprenkeld met notenolie, en strooi er nog wat gehakte hazelnoten overheen. Houd je van uitgesproken smaken? Stop er dan gerust wat meer ansjovis in!
naar receptAls smaakmaker in andere gerechten
De Italiaanse versie van steak tartare met de stevige smaak van ansjovis, crunch van hazelnoten en friszure citroen.
naar receptDeze heerlijke rillettes van witvis is perfect voor een hapje om te delen of als voorgerecht! Serveer de rillettes met lekkere krokante crackers.
naar receptCulinair redacteur Merijn Tol duikt in de bonen. En wel bij 'bonengek' Henk Zuidema, die het Friese Woudboontje en meer lekkere Hollandse bonen teelt in Friesland. Natuurlijk maakt ze er heerlijke recepten mee, zoals deze Spaanse bonensalade met een zilte ansjovisdressing en geroosterde tomaat. Bekijk ook: peulvruchten: alles over de (bijna) heilige bonen + recepten
naar receptLiever geen ansjovis? Gebakken blokjes salami is een lekker alternatief voor deze geroosterde preisoep.
naar receptHandig: de lamsrack mét korst kun je helemaal voorbereiden en in de koelkast bewaren. Reken op 5 extra ovenminuten omdat het vlees uit de koelkast komt. Evt. kun je de krieltjes en aspergebroccoli ook een paar minuten blancheren of stomen. Je bakt ze dan de volgende dag in de helft van de tijd beetgaar.
naar receptAards, romig en rijk. Deze polenta combineert het beste van de herfst. Wedden dat je daar dit hele seizoen verslaafd aan bent?
naar receptKlein visje, groot smaakeffect. Ansjovis is altijd handig om op voorraad te hebben. Lekker door een salsa, op een bruschetta met mascarpone, of in dit geval in een makkelijke mediterrane kipstoof.
naar receptDat gepocheerde vis perfect samengaat met een weizen biertje, bewijst dit recept. Culinair expert Merijn daalde af naar Limburg voor ál het goede van onder de rivieren en bedacht dit recept met lokale ingrediënten, zoals weizen bier. Bekijk ook dit recept van Merijn voor uiensoep met bier, gepocheerd ei en chili-olie.
naar receptOvenschotels zijn meestal heel simpel om te maken, maar dit recept maakt het nóg makkelijker. Rode mul heeft lekker stevig visvlees en heel veel smaak. Geef bij de vis sappige trostomaatjes aan de tak, gegrild met wat olijfolie in de oven. Weinig tijd? Gebruik dan voorgekookte aardappelschijfjes uit het koelvak. Scheelt toch weer 10 minuutjes bereidingstijd.
Bekijk ook: Zo zorg je ervoor dat witvis niet uit elkaar valt in de pan


















