De één is gek op polenta en voor een ander is het nog een onbekend ingrediënt. Gecombineerd met geroosterde (paarse) spruiten, koningsoesterzwammen en ansjovis kunnen we ons haast niet voorstellen dat je er niet van gaat houden.
Polenta is een traditioneel Italiaans gerecht dat wordt bereid door maïsmeel te koken tot het dik en romig is. Het kan zowel als bijgerecht of hoofdgerecht worden geserveerd en staat bekend om zijn veelzijdigheid. Zo kun je ‘m namelijk ook bakken, frituren en serveren in plakken. Maar minstens net zo lekker is ‘ie als je hij zo romig is als aardappelpuree en wordt gegarneerd met de lekkerste ingrediënten uit het seizoen.
Zoals bijvoorbeeld die vrolijke paarse spruiten. Die zijn gekruist met rode kool zodat de kleur echt paars is. En we zijn nu zo ver dat ze ook paars blijven na verhitting. De smaak is wat milder en zoeter. Deze kleine mini kooltjes zijn minstens net zo lekker als hun groene broertje. Als je ze roostert worden ze knapperig, licht gekaramelliseerd en bijna een beetje notig van smaak.
Polenta nog spannend? Zo maak je thuis fantastische polenta!
Polenta met geroosterde spruiten
ingrediënten
- 400 g paarse spruitjes
- 6 teentjes knoflook
- 8 ansjovisjes
- 2 el balsamico-azijn
- peperoncino, naar smaak
- 200 ml olijfolie + extra
- 250 g polenta
- 75 g boekweitmeel, biologische winkel
- ±1 l melk
- 200 g koningsoesterzwammen
- paar takjes rozemarijn, naaldjes fijngesneden
- 2-3 teentjes knoflook
- 6 el mascarpone
instructies
- Verhit de oven voor op 225°C.
- Kerf de spruitjes in vieren in, spreid ze een beetje open als een soort bloem. Verdeel in een enkele laag over de bakplaat. Hak 3 teentjes knoflook fijn met de ansjovis. Roer met de balsamico door de olijfolie, voeg wat peperoncino naar smaak toe. Besprenkel de spruitjes royaal met het mengsel. Rooster de spruiten in ± 15 min.
- Verhit de melk tot net aan de kook. Strooi de polenta met de boekweit erin en roer 10-15 min. tot mooi dik. Voeg evt. wat extra water toe. Breng op smaak met zout en peper.De polenta moet vloeibaar lopend zijn. Snijd de paddenstoelen in de lengte. Snijd de rest van de knoflook in plakjes. Verhit wat olijfolie, bak de paddenstoelen goudbruin in ± 10 min op hoog vuur, al omscheppende. Voeg de knoflook en rozemarijn toe en roerbak nog ± 5 min.
- Spreid de mascarpone op een bord in een mooie dunne laag, verdeel de polenta erover, laat een rand mascarpone vrij en verdeel de geroosterde spruiten en paddenstoelen erover. Besprenkel evt. nog met wat extra olijfolie.
Smaakt dat naar meer? Maak dan deze geroosterde spruitjes met pasta, chorizo en Taleggio.