Het is stoof season. Een herfststoof is simpel: kwestie van voorbereiden en dan de pan z’n werk laten doen. Maak een lange wandeling of kijk een goede film, want je hebt er amper omkijken naar.
Ben je op zoek naar de perfecte klassieke runderstoof? Stop met zoeken, want wij hebben hem voor je! Bekijk ‘m hier.
Een stoof is dus makkelijk te maken en je kunt eindeloze variaties bedenken. Combineer een stuk lam of rund met groenten als pompoen, champignons, pastinaak of wortel. Voeg smaakvolle kruiden toe, zoals tijm, kaneel of rozemarijn en laat dit lekker sudderen.
Hier vind je alle tips & tricks om de perfecte stoof te maken!
Van een Noord Afrikaanse lamsstoof tot aan de klassieke Vlaamse wildstoof, dit zijn alle herfststoof recepten:
41x herfststoof: low & slow
Precies waar je zin in hebt als het wintert: een verwarmende stoofpot! Deze is makkelijk te maken en stelt qua smaak nooit teleur.
naar receptJulie Teeken: 'In de bergen van Ligurië at ik eens 'Ragu di cinghiale', een herinnering met een gouden randje; je mag me er voor wakker maken! Een frietje stoofvlees… Visueel niet het meest aantrekkelijk, maar who cares? Zooo zalig!'
naar receptEen dampende pan vol met stoofvlees, daar loopt ons het water van in de mond. De abrikoos en pils maken de saus lekker zoet. Serveer het gerecht met een smeuïge puree.
naar receptJanneke houdt van kerstklassiekers, maar wel op haar manier: met een verrassende twist, méér smaak en een originele presentatie of combinatie. Zo kiest ze in deze parelhoenstoof met ansjovis, kastanjechampignons en palmkool-notenrijst, voor parelhoen in plaats van kalkoen.
naar receptDe voorbereiding is zo gepiept en de oven doet de rest. Het duurt even, maar dan heb je ook écht wat. Of ben je zo'n geluksvogel die nog een restje stoofvlees over heeft? Warm dat op en beleg je broodje ermee.
naar receptEen pan stoofvlees is ideaal voor een etentje met vrienden of familie. Het vlees kan van tevoren worden klaargemaakt en wordt in 4 uur geurig en gaar in de oven. De saus en de aardappels gaan samen met de gestoofde varkensschouder in dezelfde pan. Zo’n heerlijk stoofgerecht vraagt om een goed nagerecht.
naar receptVoor ons magazine maakte Janneke een fijne wildstoof op zijn Vlaams met friet van knolselderij en met appel-kardemomcompote.
naar receptDe perfecte runderstoof maak je door geduld te hebben. Laat stoofgerechten altijd heel zachtjes sudderen, dus zet het vuur zo laag mogelijk, of zet de pan in de oven, zoals wij doen in dit recept. Zo worden de ingrediënten zacht en mals en brandt er niets aan.
naar receptGestoofde knol in wijnsaus met winterse groente is een perfect vega(n) recept dat je met kerst op tafel kan zetten. Het heeft een diepe, rokerige smaak wat het een bijzonder hoofdgerecht maakt. Serveer het met aardappelpuree en een frisse salade.
naar receptNet binnen en maar zo kort te koop, de nieuwe oogst aardappels. De eerste vroege aardappels van het jaar worden ook wel primeur-aardappeltjes genoemd. Ze zijn vaak klein van stuk met een delicaat dun schilletje, dus schillen hoeft niet.
naar receptDol op stoven, maar eet je liever geen vlees? Ook pastinaak is perfect om te stoven! Dit harde wortelgewas heeft een zoete anijsachtige smaak wat heerlijk samengaat met kastanjechampignons en walnoten.
naar receptBij deze comfy visstoof met mosterd, room en krokante salie serveer je rijst of brood én een frisse bladsalade.
naar receptOoit gehoord van kip à la Normande? Deze stoofschotel met kip zet je gewoon in de oven, daarna kun je achterover leunen terwijl je huis zich vult met de heerlijkste geuren. Dit gerecht valt zéker onder comfortfood!
naar receptMaak deze kip alvast op zondag voor een doordeweekse dag, zodat je op de dag zelf er alleen nog een laatste hand op hoeft te leggen. Combineer met de nootachtige smaak van deze stevige, groene, Franse linzen. Du Puy-linzen heten zo omdat ze komen uit Le Puy-en-Velay in Frankrijk.
naar receptHet weer verandert snel in de maand september, dus tijd om de stoofpan af te stoffen! In ons nieuwe september-nummer, delen we recepten die het laatste beetje zomer naleven, maar ook de recepten die ons voorbereiden op de koudere maanden, zoals deze kipstoof.
naar receptSopropo is een soort barbapapa, deze groente heeft héél veel verschijningsvormen. Van klein als een augurk tot groot als een flinke courgette, groen of wit, met gladde of juist gebobbelde schil, bolrond of langwerpig.
naar receptItaliaanse stoof op haar best. Door het vlees langzaam te garen in een saus van wijn, bouillon en groenten krijg je supermals comfortfood. Met verse doperwten maak je het lekker lente-proof.
naar receptOntbijt of lunch met pittige zwarte bonen in tomatensaus, op smaak gebracht met chorizo, een gulle hoeveelheid specerijen en knoflook. Move over English breakfast!
naar receptDit is echt feesteten: samen delen en plukken van zacht ossenstaart die uren is gestoofd, met zijdezachte polenta en zoetzure radicchio.
naar receptEen goede ragù laat pasta en polenta meteen stralen. Maak deze ragù van pancetta, varkenssaucijs en witte bonen met polenta en pecorino daarom op een gure dag. Het is de beste remedie tegen kouden handen en hongerige magen! Glaasje rood erbij en niemand kan je meer wat maken.
naar receptComfortfood verwarmt je en geeft je de juiste energie om de winter lekker door te komen. Dit recept voor bruine bonen ‘con ragu’ is dan ook perfect voor deze koude(re) dagen. Tip: de huisgemaakte gehakt-tomatensaus is zonder de bonen ook heerlijk bij penne of papardelle pasta!
naar receptWeer zo'n lekkere stoofpot: ossobuco. Een klassiek Italiaans hoofdgerecht met botermalse kalsschenkels. Maak de ossobuco 1 dag eerder; alleen de worcestersaus voeg je vlak voor serveren toe. Laat de stoof volledig afkoelen en bewaar in de koelkast. Verwarm de ossobuco gloeiend heet in de oven en maak de saus op smaak af.
naar receptVandaag gaan we voor lentamente: lekker langzaam! Toscaanse lamsschenkel. Italianen weten als geen ander dat tijd gelijk staat aan smaak.
naar receptWij hebben een diep gewortelde liefde voor pasta. Een daarvan is pasta sugo bugiardo; wat letterlijk ‘bedriegerssaus’ betekent. Waarom? Omdat er geen rundvlees, maar varkensworst in het gerecht gaat. Maar: hij doet absoluut niet onder voor een klassieke pasta bolo met rundergehakt. Proef zelf maar!
naar receptdelicious.friend Yolanda van der Jagt geeft andijvie een stoere bereiding: gestoofd in de oven, samen met kikkererwten, jonge knoflook en gedroogde zwarte olijven. Yolanda: ‘Een goed kwaliteit grote kikkererwten haal ik bij Turkse of Marokkaanse winkels. Daar haal ik ook zwarte gedroogde olijven. Die hebben een andere smaak dan olijven uit het water en een stevigere structuur. Aangewezen op de supermarkt? Neem dan Griekse kalamata-olijven, die zijn ook vol van smaak.’
naar receptHeb je zin in een klassieker? Maak dan deze traditioneel Hollandse stoof. In plaats van rundvlees gebruik je konijn en je hebt er bijna geen omkijken naar! Weinig ingrediënten die samen super veel smaak geven: een heerlijk gerecht om je aan op te warmen tijdens de koude winterdagen.
naar receptHazenpeper is typisch een gerecht voor liefhebbers van wild, want hierin proef je de wildsmaak extra goed. En het is er nu hét seizoen voor! Ben je nieuwsgierig naar de smaak van wild of heb je nog nooit gewaagd aan hazenpeper? Ga dan nu aan de slag.
naar receptEspresso en rundvlees is een verrassend lekkere combi. Kies kwaliteitskoffie, mooie groenten en mooi stoofvlees, en ontdek het zelf! Proef de volle smaak van espresso, rozemarijn en hazelnoten.
naar receptHet is precies wat je wilt op een stralende herfstdag. Én het is alles wat je nodig hebt na een frisse, grijze dag waar je niet alleen de wind, maar ook de regen tegen had. Kortom: dit Noorse stoofpotje – soppstuing – bomvol boeiende smaakmakers is je nieuwe beste vriend. In tegenstelling tot andere stoofpotten is hij lekker snel klaar: na 25 minuten kun je aanvallen. Liever vega? Ga dan voor plantaardige spekreepjes.
naar receptDeze Italiaanse bonenstoof komt uit ons extra dikke Italië-nummer! In dit magazine vertelt Merijn Tol je alles over Siciliaanse arancini. We kijken mee in de keuken van chef Riccardo Gaspari, die met SanBrite een culinaire hotspot creëerde in de Dolomieten. En we maken de lekkerste gerechten uit Rome, zoals gefrituurde tosti’s oftewel mozzarella in carrozza.
naar receptComfortfood dat snel op tafel staat en helemaal budget friendly is? Deze uienstoof met pancetta is simpel, snel, maar vooral heel erg winters genieten.
naar receptEen goedgevulde groentestoof staat garant voor comfortfood. Kies verse groenten en kruiden en een stevige basis als wijn, cider of bouillon en je oogst succes. Hier komen geen vleesvervangers bij kijken, aan deze voedzame groentestoof heb je genoeg!
naar receptGestoofd lamsvlees met pruimen saffraan en kaneel is écht heerlijk! Alles gaat in een grote braadpan en stooft heel langzaam gaar, waarbij de smaken zich vermengen en er een hemels aroma vrijkomt.
naar receptKip is een echte wereldreiziger die alle smaken aankan. Deze keer gaan we voor elegant doch robuust Frans comfort food. Voor frisse herfstdagen, donkere decemberdagen en alle andere moment waarop je een bord troost-eten kunt gebruiken!
naar receptDeze bonenstoof is niet alleen heel lekker, maar peulvruchten zijn goede vleesvervangers, ze belasten onze planeet veel minder en barsten bijna uit hun jas van gezondheid. Begin ruim van tevoren aan dit gerecht, dan treken de smaken goed in de kool.
naar receptSpruitjes zijn natuurlijk echt niet alleen Nederlands. Dat proef je in deze Marokkaans geïnspireerde stoof met veel specerijen.
naar receptIn Amerika kennen ze het als brisket, in Nederland noemen we het borststuk.Kook je voor een grote groep? Dit recept voor gestoofd rundvlees is dan ideaal! Je kunt er al een dag van tevoren mee beginnen en de volgende ochtend in de oven schuiven.
naar receptBruschetta is zo'n heerlijke Italiaanse klassieker, en je kunt er alle kanten mee op! Dit keer maken wij 'm met snelle visstoof.
naar receptPompoenliefhebbers opgelet! Janneke maakte dit heerlijke comfortfood: pompoenstamppot met waterkers en karbonadestoof.
naar receptChu hou-saus is een pittige saus van gefermenteerde sojabonen met knoflook en gember en wordt traditioneel vaak gebruikt om rundvlees mee te stoven. Proef ‘m in deze stoof met klapstuk.
naar receptKippen zijn bijzonder. En trouwens niet alleen bijzonder, ook nog eens heel makkelijk te bereiden. Kijk maar eens naar dit recept: 10 minuten werk + 30 minuten stoven en je hebt een heerlijk gerecht vanavond. Wat maak jij het liefst met kip?
naar receptKijk ook eens: 13 snelle pompoen recepten voor extra comfort deze herfst








































