Sopropo is een soort barbapapa, deze groente heeft héél veel verschijningsvormen. Van klein als een augurk tot groot als een flinke courgette, groen of wit, met gladde of juist gebobbelde schil, bolrond of langwerpig.
In Nederland zie je het meest de variant met de grootte van een courgette: groen, overlangs geribbeld met wit vruchtvlees en zaadlijsten als die van een komkommer. De smaak is bitter en dan bedoel ik echt bitter. Een andere naam is niet voor niets bittermeloen.
Als je eenmaal aan de smaak gewend bent, of sowieso van bittere smaken houdt, is dit een heerlijke groente. De groente moet stevig aanvoelen. Voelt de sopropo slap en oogt hij gelig, dan is hij niet vers. In grotere supermarkten, bij toko’s en op de markt kun je zeker sopropo vinden.
Gestoofde sopropo van Judith Cyrus
ingrediënten
- 2 sopropo’s*
- 2 el zonnebloemolie
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook, geperst
- 200 ml bouillon
- 1 el suiker
- 1/2 tl zout
- 1 madame-jeanettepeper
- 1 klontje boter
- versgemalen peper
instructies
- Was de sopropo’s en snijd ze overlangs doormidden. Verwijder met een lepel de zaden en zaadlijsten. Halveer de sopropo- helften in de lengte en snijd daarvan schuine plakken van 1⁄2 cm. Verhit de olie in een (hapjes)pan en bak de ui en knoflook bruin. Roerbak de sopropo 30 sec. Blus af met de bouillon en voeg de suiker, het zout en madame-jeanettepeper toe. Stoof ± 20 min. op halfhoog vuur met de deksel op de pan. De sopropo is gaar als je er met je vork doorheen kunt prikken.
- Verwijder de madame-jeanette en zorg dat die heel blijft. Als de peper knapt, ontsnapt de hitte en is de sopropo mogelijk oneetbaar. Doe de sopropo en het resterende kookvocht in een schaal. Leg er een klontje boter op en maak een flinke draai met de pepermolen erboven. Gestoofde sopropo is een allemansvriend, lekker met alle rijst-, kip-, vis- en vleesgerechten.
Bekijk ook het recept voor pom van Judith Cyrus.