kersen-chocoladecrèmetaart

Deze kersen-chocoladecrèmetaart kost even wat moeite, maar je geduld wordt rijkelijk beloond. En je laat een diepe indruk achter bij vrienden en familie. De kersen-chocoladecrèmetaart smaakt niet alleen hemels, hij ziet er ook nog eens fantastisch uit. Een showstopper van formaat!

Ook lekker: cheesecake met citroen en frambozen!

kersen-chocoladecrèmetaart
nagerecht | 12 personen

2 potten zwarte kersen op siroop (à 370 ml)
650 g geleisuiker halfzoet
400 ml kriek (kersenbier)
750 g boter, op kamertemperatuur
4 eieren
500 g fijne kristalsuiker
125 ml crème fraîche
500 g zelfrijzend bakmeel
150 g cacaopoeder + extra
4 el kirsch
250 g pure chocolade
250 g poedersuiker
12 kersen met steeltje
ook nodig: 2 springvormen van 24 cm Ø, ingevet

BEREIDEN Schenk de kersen door een zeef en vang de siroop op. Snijd de helft van de kersen klein. Breng de fijngesneden kersen met de siroop en geleisuiker aan de kook en laat 1 min. doorkoken. Neem van het vuur en laat afkoelen en stevig (jamdikte) worden.

Verwarm de oven voor op 180ºC. Verwarm in een steelpan 400 ml bier met 500 g boter. Neem de pan van het vuur zodra de boter is gesmolten en laat afkoelen tot handwarm. Klop in een beslagkom de eieren en de suiker tot het mengsel licht en romig is en in volume toegenomen. Roer de crème fraîche los en spatel door het eimengsel. Zeef het bakmeel met het cacaopoeder erboven en spatel luchtig erdoor. Voeg in delen het boterbier toe en roer tot een glad beslag.

Schenk het beslag in de springvormen. Bak de taarten in de oven in ± 50 min. gaar, tot een prikker schoon uit de taarten komt. Laat 10 min. afkoelen, verwijder de vormen en laat verder op een rooster afkoelen.

Halveer de taarten horizontaal. Houd 1 taartlaag apart. Leg de andere drie lagen met het snijvlak naar boven. Besprenkel ze met de kirsch en besmeer elke laag met 5-6 el van de kersenjam en verdeel de rest van de kersen uit de siroop erover. Leg de lagen op elkaar met de besmeerde kant naar boven. Dek af met de onbestreken taartlaag (snijvlak naar beneden) en druk licht aan.

Smelt voor de chocoladecrème 150 gchocolade au bain-marie en laat al roerende afkoelen tot kamertemperatuur. Klop met de mixer de resterende 250 g boter met de poedersuiker tot een romige crème. Voeg de gesmolten chocolade toe en klop de chocoladecrème glad. Bestrijk boven- en zijkanten van de taart met de crème. Strijk de crème met een vochtig paletmes mooi glad.

Schaaf van 25 g chocolade mooie krullen. Smelt ook de laatste 75 g chocolade. Dompel de kersen in de chocolade en zet ze op bakpapier tot de chocolade hard is. Garneer de taart met een bergje chocoladekersen en de chocoladekrullen. Zet de taart koel weg, liefst enkele uren of 1 dag of nacht, zodat de smaken goed in kunnen trekken.

Haal de taart 30 min. voor het serveren uit de koeling zodat de crème op temperatuur en smaak komt. Snijd met een vochtig mes in punten.

Bereiden ± 3 uur / oven ± 50 min

FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN RECEPTEN EKE MARIËN, JANNEKE PHILIPPI STYLING JET KRINGS BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI PRODUCTIE TRUDELIES SCHOUTEN

bakboekNóg meer onweerstaanbaar zoet vind je in delicious. hét bakboek. Bestellen? klik hier! Van macaron tot appeltaart; 132x verleidelijk zoet voor ontbijt, lunch, diner, of bij de koffie… Een musthave voor bakliefhebbers en zoetekauwen. € 17,95

kersen-chocoladecrèmetaart