vanillepuddinkjes met warme vijgen en chocolade

Een vega-kerstmenu sluit je af met de vanillepuddinkjes met warme vijgen en chocolade. Maar er zijn wat stappen waar je op moet letten…

  • In delicious. gaan we altijd uit van middelgrote eieren (tenzij anders vermeld). Wanneer je de dooiers van kleine eieren gebruikt heb je in dit recept ongeveer 5 eieren nodig.
  • Zorg ervoor dat de vla tot net onder het kookpunt komt (nét niet koken). De vla moet ook even op deze temperatuur blijven om te binden. Dat binden geldt zowel voor de eidooiers als voor de maïzena.
  • Het moet wel een redelijk dikke vla zijn, voordat je het van de warmtebron afneemt.
  • Ook een goede tip (en dat is écht geen fabeltje): proef niet 2x met dezelfde vinger of lepel uit de vla. In je speeksel zit namelijk een enzym (amylase) wat ervoor zorgt dat koolhydraten worden afgebroken (in dit geval de maïzena).

Dan rest ons alleen nog hét recept van delicious.friend Kirsten Eckhart (Gartine, Amsterdam) voor deze vanillepuddinkjes. Enjoy!

vanillepuddinkjes met warme vijgen en chocolade

nagerecht | 4 personen

12 verse vijgen, gehalveerd
40 g pure chocolade, in kleine stukjes

wijnsaus
250 ml rode wijn
6 kruidnagels
1 vanillestokje, merg eruit geschraapt
4 steranijs
2 kaneelstokjes
75 g suiker

puddinkjes
600 ml volle melk
1 vanillestokje, merg eruit geschraapt
60 g suiker
4 eierdooiers
2 el maïzena, gezeefd
ook nodig: 4 vormpjes van minimaal 175 ml inhoud, omgespoeld met koud water

Voorbereiden (kan 1 dag van tevoren, begin de ochtend van tevoren)
Verwarm voor de puddinkjes 400 ml van de melk met het vanillemerg en –stokje in een steelpan en breng tegen de kook aan. Laat de melk zachtjes 20 min. trekken.

Meng in een kom de suiker, eierdooiers, maïzena, een snuf zout en de rest van de melk tot een glad mengsel.

Haal het vanillestokje uit de warme melk. Giet een deel van de warme melk al roerend bij het dooiermengsel in de kom, zodat het wat warm wordt. Giet dit verwarmde mengsel bij de rest van de warme melk in de pan en breng onder voortdurend roeren weer tot net onder kookpunt. Neem, zodra het een dikke vla wordt van het vuur en laat onder regelmatig roeren, om vel te voorkomen, een stuk afkoelen. Spoel de vormpjes om met water en verdeel de dikke vla over de vormpjes. Dek elk vormpje af met plasticfolie en laat geheel afkoelen en opstijven in de koelkast.

Breng ondertussen voor de wijnsaus alle ingrediënten in een pan aan de kook en laat inkoken totdat je 180 ml vocht over hebt. Leg de vijgen erin en laat nog 10-15 min. heel zachtjes koken, roer voorzichtig regelmatig zodat de vijgen iets garen en zachter worden. Haal de vijgen eruit en leg even apart. Voeg de chocolade toe en laat smelten. Leg de vijgen weer in de saus en laat volledig afkoelen. Zet de saus afgedekt weg tot gebruik.

Bereiden (begin 10 min. van tevoren)
Verwarm de chocolade-vijgensaus zachtjes onder regelmatig roeren. Laat het niet meer koken.

Stort de puddinkjes voorzichtig op bordjes en schep er wat van de saus bij. Geef de rest van de saus er apart bij.

Voorbereiden ± 25 min. / opstijven ± 4 uur / bereiden ± 10 min. d.

FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLINGE JET KRINGS BEREIDING JACQUELINE PIETROWSKI RECEPTEN KIRSTEN ECKHART PRODUCTIE & TIPS TRUDELIES SCHOUTEN

Dit recept stond eerder in delicious.kerst 2013.

Vanillepuddinkjes met warme vijgen en chocolade - delicious