lardo?! wat is het en wat doe je ermee?

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

 

Op de redactie zijn de meningen er over verdeeld, maar culinair redacteur Merijn Tol is er dol op. Lardo; dun gesneden op warm zuurdesembrood, met een glas rode wijn uit Piemonte. ‘Zo maak je mij gelukkig!

lardo
Wat is het? Lardo is rugspek van het Italiaanse Cinta Cenese varken, met zout en rozemarijn gerijpt in een met knoflok ingewreven marmeren bassin (dat het spek zacht maakt). In Colonnata in Italië – waar het beroemde lardo di colonnata vandaan komt – stoppen ze er ook specerijen bij. Dit maakt het spek nog aromatischer en smaakvoller.

Wat doe je ermee? Snijd de lardo met een scherp mes in heel dunne plakjes. Het prachtige, zoutige en kruidige spek smelt op je tong! Goddelijke op dikke sneden geroosterd zuurdesembrood, of in dunne plakjes over gerechten als hertenbiefstukjes of kwarteltjes.

Waar? In Nederland komen we het – tot ons grote plezier – steeds vaker tegen bij Italiaanse deli’s. Eenmaal geproefd, ben je lardo-verslaafd! Ook online via webshop zonnig-zuid.nl en via passioneitaliashop.biedmeer.nl.

Goed vet? Lardo is goed voor je. Ja ja, denk je dan. Maar echt: door het rijpingsproces in marmer heeft lardo minder verzadigde vetzuren en cholesterol dan boter!

TEKST MERIJN TOL BEELD ISTOCK

 

lardo