Chi ben comincia è a metà dell’opra! Ofwel: een goed begin is het halve werk. Voor je Italiaanse kerstmenu helpen we je graag op weg. Hieronder vind je de lekkerste antipasti, primi, secondi, frommagio en dolce.
Antipasti
dungesneden zeebaars met gekonfijte tomaat en pancettavinaigrette
Zeebaars is zo stevig en smaakvol dat je er zeker niet te veel mee moet doen in de keuken. De vinaigrette vult de smaak van de rauwe zeebaars perfect aan. Maak dit heerlijke recept en proef het zelf!
naar recept
oesters met pancetta-limoenkruim
Oesters: you either hate them or love them. Voor alle liefhebbers onder ons of de nieuwsgierige visfan: deze oesters met pancetta-limoenkruim zijn heerlijk! Het kruim zorgt voor extra structuur en smaak.
Zijn oesters nieuw voor je? Hier lees hoe je ze makkelijk opent.
naar recept
vijgencarpaccio met dragon en olijfolie
Deze vijgencarpaccio met de uitgesproken smaken van dragon, parmezaanse kaas en olijven past perfect bij een robuuste fruitige extra vergine olijfolie zoals de Carapelli Il Centenario.Verrassend nagerecht: olijfolie-ijs met rozemarijn en zeezout.
naar recept
Primi
Sformatino van maïs met gorgonzolasaus & balsamico-popcorn
Sformatino is een zijdezachte hartige flan met pittige saus!In de Noord-Italiaansebergen – of het nu Trentino, Lombardije, Aosta of Piemonte is – zul je veel minder pasta, tomatensausen olijfolie op je bord krijgen dan in het zuiden. Hier krijg je royale porties polenta, rijst, kaas, room en boter opgeschept. Het leven in de bergen was voorheen niet makkelijk, de meeste bewoners waren arm en tijdens de lange winters was een goed gevuld bord essentieel. De traditionele keuken bestaat dan ook voornamelijk uit lokale ingrediënten: wild, vis uit de bergrivieren, paddenstoelen, aardappels, noten en stevige groenten als kool, wortel en pompoen.
naar recept
paddenstoelenrisotto met eend en rucola
Chique én comfortabel dineren? Easy! Deze risotto heeft alles wat je nodig hebt, zeker op dagen dat het weer niet fantastisch is. Romige paddenstoelenrisotto, perfect gebakken eend en rucola voor de pit. Allemaal binnen 30 minuten klaar! Voor een lekker frisse noot kan je nog wat sinaasappelschil over de risotto raspen.Ook heel lekker met eend: eendenkroketjes met heerlijke mayonaise.
naar recept
spruitjesgnudi met salie-knof-chili-boter & parmezaan
Culinair redacteur Merijn Tol zag hoe spruitjes waanzinnig goed groeien in de vruchtbare grond van Goeree-Overflakkee en bekijkt ze nu met andere ogen. Ze nam een grote zak spruiten mee en stopte ze in zelfs in ultraverse groene gnudi. Conclusie? Nieuwe liefde voor spruitjes.Gnudi betekent 'naakt' in het Italiaans. En dat is ook precies wat het is: een ravioli van ricotta, dus zónder pasta. Ofwel: een uitgeklede variant. Denk gnocchi, maar dan zonder aardappel.
naar recept
lasagne zonder oven met paddenstoelen, truffel & noten
Met lasagne zit je altijd goed! De combinatie van paddenstoelen en truffel maken een perfect koppel, waar de noten voor een knapperige bite zorgen. Ook ideaal als je geen oven hebt (of geen geduld). Nu je toch in Italiaanse sferen bent, bekijk dan deze bonensalade. Perfect naast de lasagne!
naar recept
ravioli met walnoot-saliericotta en bruine maanzaadboter
Gevulde pasta is een ideaal feestgerecht voor veel gasten. En deze vega variant van Janneke Phillipi is ook nog superlekker. De ravioli kun je prima een aantal weken van tevoren maken en (los) invriezen. Nog drie heerlijke vega ravioli's.
naar recept
Gnocchi met saucijzenvlees & cavolo nero
Zin in een stevige, herfstige maaltijd? Aardappel is altijd goed. Zeker in deze aardappelgnocchi met saucijzenvlees en cavolo nero. Comfortfood om van te houden.
naar recept
Secondi
ossobuco met verjus, venkel en saffraan
Traditionele ossobuco wordt meestal in een tomatensaus bereid. Onze versie heeft een saus met verjus of witte wijn en venkel. Eventuele restjes vlees kun je in flinters uiteentrekken en samen met de groenten en een beetje extra vergine olijfolie verwarmen in een pan met dikke bodem. Eet deze saus met gekookte pasta, bijvoorbeeld penne of fusili.
naar recept
gebraden hazenrug met pancetta, saliejus en knolselderij
Tijdens kerst geniet je van de heerlijke, karakteristieke wildsmaak van hert, konijn, wildzwijn en haas in een makkelijk te maken bourgondische wildmenu.
naar recept
Toscaanse lamsschenkels met doperwten & pecorino
TIP Maak het recept klaar tot en met stap 3. Maar voeg de doperwten pas voor het serveren toe. Warm voor het bereiden de jus en de lamsschenkels weer even door voordat je het gerecht gaat gratineren. Nog zo'n lekker recept om mee te vertagen: gestoofde ossenstaart met polenta en gestoofde radicchio.
naar recept
gestoofde ossenstaart met polenta en gestoofde radicchio
Dit is echt feesteten: samen delen en plukken van zacht ossenstaart die uren is gestoofd, met zijdezachte polenta en zoetzure radicchio.
naar recept
Formaggio
la ricotta dal forno – ricotta uit de oven
‘In Umbrië vind je verse schapenricotta. Deze wordt vaak gebruikt, zowel in de pasta als bij een salade of in een toetje. Deze ricotta’taart’ uit de oven wordt in een springvorm gebakken met weinig suiker. Heel speciaal en supereenvoudig, want het wordt zonder deeg gemaakt en zonder toevoeging van eieren, slagroom of bloem. Het bereiden vraagt alleen wat planning, want verse ricotta wordt pas lekker als hij drie dagen is uitgelekt in een vergiet (net als bij hangop). De gebakken ricotta kan koud geserveerd worden met vers fruit of met honing, maar is lauwwarm ook erg lekker’
naar recept
Dolce
tiramisu met limoncello en lemon curd
Superromig en toch lekker fris: Italiaanse tiramisu met een flinke scheut limoncello en lemon curd. Voor liefhebbers van citroen! Een ideaal dessert voor als je kookt voor een grote groep.
naar recept
affogato-parfait
Een knaldessert voor een zwoele zomeravond. Begin 1 dag van tevoren aan deze ijstaart waar je geen ijsmachine voor nodig hebt, handig he!
naar recept
pompoen panna cotta met pecannoten en zoete rozemarijn
Zoet, zacht en zalig. Deze vrolijke pompoen panna cotta heeft het allemaal in huis om je favoriete dessert te worden.
naar recept