27x kerst soep om je kerstdiner extra goed te beginnen

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Met deze lijst soepen, loopt kerstmis niet in de … Flauw hè? Maar echt, doe jezelf een plezier en maak vandaag nog een pan kerst soep. Soep kun je namelijk heel goed voorbereiden zodat je tijdens het kerstdiner niet alleen maar in de keuken staat. De kok verdient ook een ontspannen kerst, en ja, we hebben het tegen jou!

Bestel voor nog veel meer kerstinspiratie het speciale kerstnummer van delicious. magazine

Soep invriezen

Soep laat zich heel goed invriezen zonder dat de smaak veranderd. Komt dat even goed uit, want dat betekent dat je nú al, terwijl je dit leest, een pan soep op het vuur kunt zetten. Even laten afkoelen, overgieten in bakjes en hoppa de vriezer in. Dan hoef je de soep alleen nog maar op te warmen en heb je veel meer tijd voor de hapjes, het hoofdgerecht en het dessert.

Toppings

Schaam je niet voor soep tijdens kerst, want soep is minder saai dan je denkt. Sterker nog, het balanceren van alle smaken, is een vak. Vooral als je zelf een krachtige (groente)bouillon trekt. Nu snappen we het ook dat een kom soep er niet altijd even feestelijk uitziet. Maar daar zijn wat trucjes voor.

Tip 1: Spreekt misschien voor zich, maar schep de kommen niet al te vol. Of serveer de soep in een diep bord zodat je een groter oppervlakte creëert voor toppings (zie tip 3).

Tip 2: Maak de soep niet al te stevig. Het is zonde als je gasten al volzitten na het voorgerecht.

Tip 3: Kleed je soep aan met toppings. Denk aan verse kruiden(salsa), spannende croutons met specerijen of gemaakt van een ander soort brood (focaccia, brioche, rogge, crumpets). Ga voor een romige swirl van crème crue of geef de soep meer bite door knapperige kaantjes toe te voegen, een stukje vis op de huid gebakken of wat geroosterde noten en zaden.

Spring direct naar deze kerst soep (of scroll naar beneden):

Romige, gebonden soepen
Tomatensoep en paprikasoep
Vissoep
Lichte bouillons

Romige, gebonden kerst soep

makkelijke paddenstoelensoep met tijm
Ook zo gek op paddenstoelen? In de herfst maken we het liefst elke week deze zalige, simpele én makkelijke paddenstoelensoep met tijm.
Meer weten over paddenstoelen? In dit artikel vertellen we je alles over wilde paddenstoelen.
naar recept
makkelijke paddenstoelensoep met tijm
pompoensoep met paddenstoelen en pistache-knoflooksalsa
Mister kitchen reisde af naar Sicilië, speciaal voor het geweldige streetfood van Palermo, de pistache van de Etna (te vinden in dit recept) en de mango’s & avocado’s langs de noordkust. Hun ’oogst’ is een feest aan Siciliaanse smaken, want nergens rond de Middellandse Zee spoelden de afgelopen eeuwen zoveel culinaire invloeden aan.
Zonder te dwepen met dit veelkleurige verleden, kijken de mannen juist vooruit met de mensen die daar nu boeren, koken en smaak geven aan de toekomst. Want de wereld verandert snel en ons eten verandert even hard mee.
In het jubileumnummer van delicious. lees je alles over de fantastische reis, de mensen en de bijbehorende Siciliaanse recepten. Hieronder vind je een voorproefje: pompoensoep met paddestoelen én pistache.
naar recept
pompoensoep paddenstoelen
wilde-paddenstoelensoep met hazelnoot
Yvette: ‘Zelfgemaakte bouillon is altijd het lekkerst. Elk eenvoudig gerecht knapt enorm op van de indringende smaak van een zelfgetrokken bouillon. Overigens is de geur van een grote pan bouillon, trekkend op het fornuis, ongeëvenaard.'
naar recept
soorten paddenstoelen wilde-paddenstoelensoep met hazelnoot - delicious
aardappel-kastanjesoep
Kastanjeliefhebbers opgelet! Het is herfst en dat betekent: het kastanjeseizoen. delicious. deelt de lekkerste kanstanjerecepten met je. Dit keer: kastanjesoep met aardappels.
naar recept
kastanjesoep-delicious
schorsenerensoep met bacon en rozemarijn
Genieten van de vernieuwde, creatieve bistrokeuken, de zogenaamde cuisine bistronomique, kan gewoon thuis. Start met Jannekes heerlijke schorsenerensoep!
naar recept
witlofsoep met crème crue, PX-sherry en gefrituurde salie
Deze witlofsoep is lekker romig en ziet er feestelijk uit. De witlof wordt in de oven gepoft en krijgt hierdoor een hele volle, zachte smaak. En in combinatie met de PX-sherry wordt het geheel een bom van smaak. Een bijzonder voorgerecht en perfect voor de feestdagen!
naar recept
Soep van gepofte witlof met crème crue, PX-siroop en gefrituurde salie
pompoensoep met miso & rozemarijnsalsa
Met soep zit je altijd goed, maar met deze pompoensoep kan écht niks misgaan. Door de miso en de pompoenpit-rozemarijnsalsa til je de soep naar een hoger niveau. Daar worden we zó blij van!
Liever een basic pompoensoep? Kijk dan eens naar deze romige pompoensoep.
naar recept
pompoensoep met miso & pompoenpit-rozemarijnsalsa - delicious
geroosterde preisoep met ansjovis-peterselie-olie
Liever geen ansjovis? Gebakken blokjes salami is een lekker alternatief voor deze geroosterde preisoep.
naar recept
geroosterde preisoep
pastinaaksoep met peterselie-olie
naar recept
pastinaaksoep met peterselie-olie - delicious
frisse courgette-citroensoep met zalm & gratinbroodjes
Ceviche staat voor het ‘garen’ van rauwe vis in zuur, meestal in citroen of limoensap. Het zure sap maakt de vis mals, sappig en heerlijk fris. Een echte zomerbereiding dus die heerlijk smaakt bij courgettesoep!
naar recept
knolselderijsoep met chorizo en gekarameliseerde appel
Er gaat niets boven een dampende kom soep. De heerlijke aardse smaak van knolselderij gaat perfect in deze soep met kruidige chorizo en zoete karamelappel.
Zin in meer aardse smaken? Probeer deze zoete aardappelsoep een keer.
naar recept
knolselderijsoep met chorizo - delicious
romige cashewsoep met mangochutney
Deze cashewsoep met mangochutney heeft een Midden-Oosterse twist. Door de cashewnoten wordt dit gerecht extra romig en de mangochutey zorgt voor een unieke, frisse smaakbeleving. Goed van tevoren te bereiden en heerlijk voor een brunch of als voorgerecht tijdens de feestdagen!
Meer feestelijke kerstrecepten? Je vindt op deze pagina al onze kerstrecepten bij elkaar!
naar recept
Romige cashewsoep met mangochutney
franse uiensoep met croûtes
Na een lekkere bos- of strandwandeling of een eindje fietsen is zo’n kom uiensoep precies wat je wilt. Wanneer de geur van kaas en ui je keuken vult, komt iedereen in een mum van tijd aan tafel!
Minder ui, meer kaas? Dan moet je deze kaassoep met worcestershiresaus proberen
naar recept
franse uiensoep - delicious

Feestelijke tomatensoep en paprikasoep

soep van geroosterde paprika en tomaat met madera-room
Wat is er leuker dan kerstkoken mét en voor je familie? Voor de kinderen versier je deze geroosterde paprika soep met room en dungesneden tomaat. In de volwassen versie doe je een scheut madera en reepjes geroosterde paprika.
Je kunt de soep en madera-room 2 dagen eerder maken. Bewaar afgesloten. Neem de soep ruim 1 uur voor serveren uit de koelkast en verwarm 10 min. op laag vuur. Haal de maderaroom 15 min. voor serveren uit de koelkast.
naar recept
soep geroosterde paprika kerstdiner familie
Tomaten-paprikasoep met feta
Soep doet het eigenlijk altijd goed! Dus ook deze vegetarische tomaten-paprikasoep met feta wordt jouw nieuwe favoriet. Tomaat en paprika vormen de perfecte basis en de oregano en venkelzaad zorgen voor de warme smaak. Maak stiekem iets te veel, dan heb je meteen een goede lunch!
Nog meer zin in soep? Deze kruidige linzensoep is ook heel lekker!
naar recept
tomaten-paprika soep met feta - delicious
parmezaanse kippensoep met burrata
Rijk, voedzaam en versterkend: er gaat niets boven dampende soul soep. Phoebe Wood geeft je daarom dit recept voor krachtige, opbeurende en extra gezonde kippensoep met Parmezaanse kaas. Meer Italiaanse soep inspiratie: paddenstoelensoep met mascarpone.
naar recept
parmezaanse kippensoep - delicious
geroosterde-tomatensoep met druiven, walnoot en ricotta
Een juweel van een soep! Merijn schreef voor ons kerstnummer 5 fantastische soepen die stuk voor stuk indruk maken qua smaak én presentatie. Onze stiekeme favoriet is deze tomatensoep, die van zichzelf al lekker is, maar door de geroosterde tros druiven er überfeestelijk uitziet. 
naar recept
paprikasoep met spek-kervelhangop
Voor een kom hete soep zijn we altijd te porren. Neem nou deze paprikasoep met spek-kervelhangop, wát een smaken. Tip: neem er even de tijd voor en smoor de paprika’s langzaam op heel laag vuur tot ze boterzacht zijn. Zo krijg je een intense, zoete en volle smaak en lichte saus.
Liever een vegetarische soep? Laat de spek achterwege, of maak dit recept!
naar recept
paprikasoep - delicious

Vissoep

hollandse garnalenbisque met gin
Deze bisque is een perfect voorgerecht voor de feestdagen. Bomvol smaak, een mooie rode kleur en ook nog snel klaar. Wij zijn gek op deze klassieker!
Deze bisque van krab met maïs is een leuke variant.
naar recept
hollandse garnalenbisque met gin - delicious
Franse vissoep met pastis & laurierbrood
Deze vissoep van Janneke is royaal gevuld met gestoofde venkel, paprika, verschillende vissoorten en gamba’s. Serveer gulle kommen en geef er knapperig laurierbrood met zoute boter bij.
Weinig tijd? Maak de soepbasis een dag eerder en zet koel weg. Breng de volgende dag de soep weer aan de kook en voeg de vis en gamba’s toe.
naar recept
Franse vissoep met pastis
mosselsoep met saffraan, knoflook, fris-romige hangop en sumak
Deze gouden soep combineert mediterrane en midden-oosterse smaken, die precies passen bij de romige, zilte mosselen!
naar recept
mosselsoep met saffraan
venkelsoep met rivierkreeft
Yvette van Boven: ‘Chique soep! Met zelfgemaakte venkelzaadrouille erbij is het een van de lekkerste soepen. Ik méén het!’
Liever vega? Maak dan venkel-linzensoep met gegrilde geitenkaasbroodjes.
naar recept
venkelsoep met rivierkreeft - delicious
groene vissoep met in zoute knoflookboter gebakken wijting
Een geurige vissoep met zoute knoflookboter en gebakken wijting. Heerlijk met vers afgebakken brood.
naar recept
zuppa di ceci e vongole – kikkererwtensoep met venusschelpen
Tutti a tavola! Silvia Colloca deelt haar kikkererwtensoep naar Italiaans recept. Zowel aardse als zilte smaken proef je in deze wintersoep. Verras iedereen met deze variatie op de Hollandse klassieker die je in een half uur op tafel zet. creatief met kikkererwten: vegan kikkererwtenburgers
naar recept
zuppa di ceci e vongole

Lichte bouillons voor kerst

bietenconsommé met shiitake
Met deze heldere bietenconsommé op basis van bouillon kan je voor de dag komen. Een heerlijke soepje in Aziatische stijl en – niet geheeld onbelangrijk – het ziet er ook nog eens indrukwekkend uit.
Zoek je iets om in de soep te dippen? Kijk dan naar deze broodjes met kaas en salie!
naar recept
heldere bietenconsommé - delicious
fond blanc de volaille soep
Met deze basis maak je je favoriete homemade soep of saus.
naar recept
fond bouillon soep - istock
heldere tomatensoep
Zintuigen kunnen je bedriegen… je ruikt en proeft tomatensoep, maar wat je in je bord ziet, is helemaal helder. Deze heldere tomatensoep – consommée is de chique naam – kun je heel makkelijk 1 dag van tevoren maken en later langzaam verwarmen. De soep is vegan, maar ook heel lekker met in elk bord een kort gegrilde coquille.
In Japan zijn ze ook meesters in het maken van lichte, heldere soep met groenten. Probeer deze ook eens!
naar recept
heldere tomatensoep - delicious

Bekijk ook deze pagina met héél veel kerstinspiratie!

venkelsoep met rivierkreeft - delicious