waarom is een blikje tomatenpuree gezonder dan een verse tomaat?

Kies voor vers, onbewerkt voedsel, en als het kan voor groenten en fruit lokaal geteeld in het seizoen, zo luidt het devies. Toch geldt dat niet altijd zo. Voedselwetenschapper Louise Fresco beschrijft haar gedachten en bedenkingen over het voedselsysteem, en een verrassend inzicht; dat tomatenpuree gezonder is dan een verse tomaat!

In het nieuwste boek van voedselwetenschapper Louise O. Fresco ‘Ons voedsel’ stelt ze wederom de vraag: hoe voeden wij 8 miljard mensen nu, en 10 miljard straks? Fresco beschrijft haar gedachten en bedenkingen over het voedselsysteem, ze gaat in op actuele kwesties, en deelt optimistische herinneringen en inzichten. Soms leidt dat tot verrassende nieuwe inzichten, we zetten er vier onder elkaar.

1. Tomatenpuree gezonder én duurzamer dan vers

Is er iets nog gezonder dan een verse biologische tomaat van de boerenmarkt? Ja, een blikje tomatenpuree uit de supermarkt, volgens Fresco. Daarin zitten meer vitaminen en blijven de voedingsstoffen beter behouden dan in een verse tomaat. Die zijn namelijk vatbaar voor schimmels en bacteriën, vooral tijdens transport.

Van het land naar de stad krijgen de tomaten al dusdanig veel klappen dat een groot deel al is bedorven of beurs is geworden nog voordat ze het schap bereiken. En dus stelt Fresco dat vers voedsel veel verlies kent op weg naar je bord.

Wat tomatenpuree gezonder maakt is dat er geen voedingsstoffen verloren gaan en ze veel langer houdbaar zijn. Dat maakt het direct een stuk duurzamer. Bovendien is de opneembaarheid van de meeste voedingsstoffen in tomatenpuree zelfs beter dan die van verse tomaten. Dat maakt tomatenpuree gezonder én duurzamer.

2. Kies voor kastomaten

Tomatenpuree mag dan wel gezonder zijn, het is natuurlijk een compleet ander product dan een sappige, zongerijpte seizoenstomaat. Op een bruschetta moeten verse tomaten, net zoals door de salade, of op deze romige fetadip. Je kan het een simpelweg niet altijd door het ander vervangen. Dus wat is het alternatief?

Kies voor kastomaten, schrijft Fresco in haar boek. ‘Kassen zijn de frontlinie van duurzaamheid’. De opbrengst per hectare is het hoogst in de kas en de impact op het milieu minimaal, want je kunt alle variabelen zeer goed controleren. Kastomaten kunnen daardoor CO2-neutraal geproduceerd worden. Het kost minder water, en pesticiden blijven makkelijker op afstand omdat de kas kan worden afgesloten.

3. Lokaal voedsel is niet altijd beter

Fresco: ‘Historisch gezien betekende lokaal eten per definitie een lage bevolkingsdichtheid en een karig, weinig gevarieerd dieet.’ Dankzij alle handel in voedsel kunnen we hier bijvoorbeeld ook rijst eten, een product dat hier anders niet verbouwd kan worden. Het moet hier natuurlijk wel heen gehaald worden, en dat zorgt voor de nodige uitstoot, toch zijn er ook veel voordelen op te noemen voor de import van voedsel. Volgens Fresco eten we gevarieerder, worden slechte oogsten opgevangen, vindt er een uitwisseling plaats tussen culturen en levert het een inkomen op in het land van herkomst.

4. ‘Natuurlijk’: wat zegt dat eigenlijk?

Als er op een verpakking staat dat het ‘natuurlijk’ is, zegt dat niets over de gezondheid of duurzaamheid. Hoe dat zit? Lees de rest van het artikel bij Gezondheidsnet.nl

Heeft Fresno je overtuigt en ben je op zoek naar recepten met tomatenpuree? Zoek dan niet verder.

spaghetti met tomatensaus
Klassieke spaghetti met tomatensaus, ansjovis en knoflook met bovenop panko en feta. Wikkel dat maar om je vork!
Panko over? Maak deze pokebowl met (vega) kip en soja-gembermayo
naar recept
spaghetti met tomatensaus
mac ’n cheese lasagne
Altijd lekker, een flink bord macaroni met kaas. Maar het kan ook anders. Wat dacht je van een echt goede mac ’n cheese, maar dan nog iets luxer zoals een lasagne?
Schaamteloos afgekeken van de Amerikanen – en dan gewoon een beetje beter gemaakt. Zo doen we dat. En jij dus ook.
Zin in een mac ’n cheese met meer groenten? Maak deze heerlijke versie van Janneke met broccoli en amandel!
naar recept
mac n cheese lasagne
Turkse lamspilav
Rijst is misschien wel één van de simpelste ingrediënten die je kent. Het neemt veel smaakmakers op tijdens het koken, dé manier dus om een rijk en geurig gerecht als Turkse pilaf met lam van te maken.
naar recept
turkse lams pilaf
auberginesoep met linzen en fetacrème
Superlekker en gewoon binnen een half uur op tafel, deze vega auberginesoep met linzen en fetacrème. We gaan het nóg lekkerder maken: bestrijk warm flatbread met dikke yoghurt en bestrooi met fijngesneden groene kruiden. Rol op, snijd in plakken, geef bij de auberginesoep en dippen maar!
Nog een delicious.recept voor vega soep!
naar recept
Auberginesoep - delicious

Bekijk ook deze 36 recepten met tomatenpuree.

tomaten