Verse salie

Lezeres Mirjam Leien: ‘Ik heb een flinke salieplant in mijn tuin staan. Maar eigenlijk weet ik niet zo goed hoe ik dit bijzondere kruid kan toepassen in de keuken. Hebben jullie tips voor mij?’

Redactie: ‘Salie komt van oorsprong uit de landen rond de Middellandse Zee. Salie heeft een hele specifieke geur en sterke smaak, ook is salie van zichzelf al behoorlijk zout. Om salie tot zijn recht te laten komen hoef je er niet veel van te gebruiken. Salie combineert heel goed met ‘vette’ vleessoorten zoals lamsvlees en varkensvlees. Maar ook bij ‘vette’ vis zoals zalm is salie erg lekker.

Tips voor salie: 

 Maak in een zalmfilet bijvoorbeeld een paar inkepingen. Stop in elke inkeping een blaadje salie en een klein stukje Parmaham. Omwikkel de zalmfilet ook nog met een plakje parmaham en rooster de zalm op de barbecue.

Gebruik salie in een marinade voor lamsbout of varkensribstuk. Wrijf hiervoor in de vijzel salie, rozemarijn en knoflook fijn. Voeg nog wat olie toe en marineer het vlees er in.

En heb je weleens gnocchi met salieboter en Parmezaanse kaas geprobeerd? Onweerstaanbaar lekker en zo eenvoudig te bereiden. Laat hiervoor in een steekpan een flinke klont boter smelten met wat fijngehakte salie en een knoflookteentje. Laat de boter niet koken. Serveer met (zelfgemaakte) gnocchi.

 Een andere klassieker is natuurlijk de kalfsschnitzels met salie en prosciutto. Het recept vind je in de delicious. receptenzoeker!’