veel meer dan een kleur: zo vind je uitstekende Europese BOB-rosé

In samenwerking met Europese Unie

Ben je liefhebber van trendy rosé maar drink je wel graag wijn met authenticiteit? Kies dan voor Europese BOB-rosé, met Beschermde Oorsprongs-Benaming.

Als je op het etiket AOP of AOC voor Franse wijn of DOC voor Italiaanse wijn ziet staan, weet je dat je kwaliteit te pakken hebt. Wijnboeren in de Provence en het Italiaanse Valtènesi produceren rosé met passie, volgens lange tradities en hun unieke knowhow. Dat alles in prachtige landschappen. Geniet van het terroir en de mooie tint in je glas.

BOB-Rosé uit de Provence

Maar liefst 42% van alle Franse BOB-roséwijnen en 6% van alle roséwijnen wereldwijd worden in de Provence gemaakt. Totaal 150 miljoen flessen per jaar. De 3 belangrijkste rosé-wijnen die het BOB-label dragen zijn Côtes de Provence, Coteaux Varois en Provence tot Coteaux d’Aix-en-Provence.

De regels voor deze wijnproductie zijn duidelijk gedefinieerd en zeer strikt, net als de geselecteerde druiven. Cinsault, Grenache, Mourvèdre, Syrah en Tibouren worden vooral gekweekt voor BOB-roséwijn.

BOB-rosé uit Valtènesi

Italië is na de VS en Spanje de 4e grootste producent van rosé. Het gebied van de BOB Valtènesi ligt vlakbij Brescia aan het Gardameer. Hier gaat de wijnbouw terug tot in de Romeinse tijd en dankt zijn succes aan het unieke microklimaat.

Op 400 hectare – bijna de helft van de totale wijnregio – groeit de inheemse druif gropello, die voor 30% aanwezig is in de BOB Valtènesi. De wijnbouwvereniging in Lombardije produceert elk jaar zo’n 3 miljoen flessen, waarvan 70% rosé. Valtènesi behoort tot de top 5 van Italiaanse wijnregio’s die BOB-rosé produceert.

Jaarrond een publiekslieveling

BOB-rosé uit Valtènesi en de Provence drink je jaarrond, al dan niet gecombineerd met lokale gerechten als ratatouille, vis, pasta of wereldgerechten als curry of sushi. Het is ook ideale aperitief-wijn, bij een picknick, een etentje met vrienden én kleurrijke wijn om in te slaan voor een feest of bbq.

Gefinancierd door de Europese Unie. De hier geuite ideeën en meningen komen echter uitsluitend voor de rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs de ideeën of meningen van de Europese Unie of het Europees Uitvoerend Agentschap onderzoek (REA) weer. Noch de Europese Unie, noch de steunverlenende autoriteit kan ervoor aansprakelijk worden gesteld.

rose wijn europa