koken voor veel

Wanneer je voor je gezin of voor jezelf kookt, weet je bijna blindelings hoeveel je in de pan moet doen. Maar koken voor veel is een ander verhaal. Want hoeveel vlees, vis of groenten heb je precies nodig? En kun je de aantallen in een recept gewoon verdubbelen? Wij helpen je op weg!

De benodigde hoeveelheden per persoon bereken je als volgt:

-80 gram vis of 60 gram vlees voor het voorgerecht
– Een klein kopje soep is 125 ml: uit 1 liter haal je 8 porties,
-110-120 gram vlees of 140-150 gram vis voor het hoofdgerecht
-200 g groenten (schoongemaakt)
-80-100 g gedroogde pasta of rijst per persoon
-180-200 g aardappels per persoon

Als je een recept wilt verdubbelen, houd er dan rekening mee dat je smaakmakers en kruiden niet verdubbelt. Vermenigvuldig die dan met 1,5 in plaats van 2.  Anders wordt de smaak te overheersend.

Oventijden voor ovenschotels zijn meestal iets langer dan die in het oorspronkelijke recept, maar het hangt ervan af of het volume zit in de hoogte of de breedte. Als je een schotel met hogere wanden gebruikt zul je meer tijd nodig hebben om alles gaar te krijgen. Gebruik je een bredere/langere ovenschotel, dan zal de tijd niet veel verschillen. Houd de bovenkant van de ovenschotel goed in de gaten of dek af om er voor te zorgen dat de bovenkant niet te donker wordt.

Voor vlees en vis geldt dat de bereidingstijd nagenoeg gelijk blijft als het stuk alleen in de lengte en de breedte groter is. Wanneer het stuk dikker is heeft het wel meer tijd nodig. Gebruik voor grote stukken vlees en vis altijd een kernthermometer om er zeker van te zijn dat het precies goed gaar wordt. Een investering waar je geen spijt van gaat krijgen!

Reken ook meer tijd voor gerechten op het vuur. Het duurt veel langer om een enorme pan met water aan de kook te brengen. En als je daar weer een grote hoeveelheid koude groenten in doet, duurt het ook weer langer om alles weer aan de kook te brengen.

TEKST DOSIA BREWER FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR

Meer delicious. recepten ontvangen? Bestel nummer 7 van delicious. hier in onze webshop. Bestel vóór 16:00 uur en krijg deze morgen al thuisgestuurd.

koken voor veel